Geplaatst op

M isschien is Machu Picchu wel het meest beroemde hoogtepunt van Peru maar het is zeker niet de enige reden waarom een bezoek aan dit land zo ontzettend bijzonder is. Bij Talisman houden wij wel van lekker eten en de daarbij behorende culinaire hoogstandjes. Nu hadden wij een aantal jaren geleden de Peruviaanse smaken al ontdekt maar de laatste jaren ontvangt de sterk gevarieerde keuken van Peru steeds meer internationale lof. Voor het derde jaar op rij is Peru bij de uitreiking van de prestigieuze World Travel Awards uitgeroepen tot ‘beste culinaire bestemming in de wereld’.

Kleuren, geuren en smaken prikkelen alle zintuigen

Zo’n titel is aardig bijzonder. Je krijgt deze dan ook niet voor niets. Kleuren, geuren en smaken prikkelen alle zintuigen en de Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden die zo lang de keuken van Peru kenmerkten worden gecombineerd met spannende Aziatische ingrediënten en invloeden. Dit resulteert in een aantal geweldig bijzondere restaurants. Waar juist niet de ‘typische’ Peruviaanse gerechten de revue passeren zoals cavia, aardappelen en ceviche, maar er wordt gekookt met een enorme passie voor fusion én geschiedenis. Het maakt Peru, en met name steden als Lima (de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika), Cusco en Arequipa tot een must visit voor foodies.

Lima

Deze Peruaanse hoofdstad heeft geweldige gerechten te bieden die continu naar een hoger niveau worden getild door de innovatieve chefs. Tel hierbij de culinaire geschiedenis op en je begrijpt waarom Lima één van de meest culinaire steden ter wereld is. Onze Top 3 in Lima:

Maido
Restaurant Maido in Lima veroverde onlangs opnieuw een plekje in de ‘Worlds 50 Best’ en staat op een fabuleuze achtste plek. Maido betekent ‘welkom’ en is het paradepaardje van chef Mitsuharu Micha Tsumura waar hij een inventief tasting menu serveert bestaande uit Peruviaanse-Japanse gerechten.  Je kan hier ook à la carte eten en plaatsnemen aan de welbekende sushi-bar. Op het menu: Maido’s tasting menu is een kleurrijke reis door de Nikkei keuken met hoogtepunten als een vis-hotdog, dagverse sushi, dim sum met inktvis en zee slakken cau cau met rijst van zeekomkommer…..

Central
Central Restaurante is al drie jaar op rij bekroond tot beste restaurant van Latijns Amerika. Het staat op de zesde plek van de San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2018 en neemt u mee op een culinaire ontdekkingsreis door de verschillende hoogtes van Peru, zonder hoogteziek te worden. Van 20 meter boven zeeniveau tot 4.100 meter boven zeeniveau; in 17 gangen reist u heel Peru door. Is er een beter begin van uw reis denkbaar?

Astrid y Gaston
Astrid y Gaston staat op de 39e plek in de San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2018 en is één van de meest gerenommeerde restaurants van Lima. Een lunch of diner hier mag dan ook eigenlijk niet in uw restaurantreserveringen ontbreken! Het menu verandert met de seizoenen mee en het 28-gangen tellende tasting menu neemt u mee op reis door Peru. Vergeet lunch vandaag, en ga op culinaire diner reis!

Cusco

Na Lima is Cusco dé place to be voor de foodies en culinaire lekkerbekken. Het lijkt wel alsof hier achter iedere façade, in ieder steegje en onder iedere arcade boog een bijzondere eterij huist. En niet zomaar een restaurant maar ook nog eens van een kwaliteit die tegen het perfectionisme aan zit. Het is daarnaast ontzettend leuk om in Cusco over de markt te dwalen en te proeven van verschillende ingrediënten en gerechten. Ga op je gevoel af, niet op het menu. Want iedereen verkoopt hier hetzelfde.  Maar al net zo leuk is het om in een restaurant te genieten van een trein aan gerechten die de culinaire revue passeert. Waar je dit het beste kunt doen? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje. Onze top 3 in Cusco:

Illariy – in het Belmond Hotel Monasterio
We zijn al ontzettend fan van dit prachtige hotel, ooit een klooster en nu het meest luxueuze adres van Cusco. Dat hier ook een fenomenaal restaurant huist is enkel logisch. Restaurant Illariy is eerder een museum dan een eetgelegenheid. Overal hangen fresco’s en schilderijen, je kijkt je ogen uit. Aan de ene kant de rijke geschiedenis verbeeld in fresco’s en aan de andere kant de lommerrijke binnentuin terwijl je geniet van een lichte lunch vol mediterrane flair en Peruviaanse invloeden.

MAP Café
Map Café is gelegen in de tuin van het ‘Museum of Pre-Columbian Art’ in de keizerlijke stad Cusco. In dit restaurant, onder leiding van Coque Ossio, ervaart u de gevarieerde en oneindige mogelijkheden van de Peruaanse keuken. Het restaurant helpt mee aan de ontwikkeling van de regionale kleinschalige boeren en Andesgemeenschappen. Zij voorzien de keuken van de meest verse ingrediënten, en dat proeft u!

Cicciolina
Cicciolina is gelegen op de tweede verdieping van een oud koloniaal huis. Dit restaurant combineert mediterrane smaken, internationale gerechten en typische Andesgerechten, ook wel Novo Andino genoemd. In het charmante restaurant met open keuken kunt u genieten van à la carte gerechten. Spontaan zin in een hapje en een drankje? Laat u dan verrassen door smaakvolle tapasgerechten aan de bar. Hiervoor hoeft u namelijk niet te reserveren en vanaf het centrale plein van de stad bent u er zo!

Arequipa

Arequipa is een stad waar je gemakkelijk een tijdje kan verblijven. Het klimaat is hier altijd aangenaam (ze hebben meer dan 300 dagen zon per jaar!), de stad is prachtig en voor de culinaire reizigers is er hier steeds meer te vinden. Van bijzondere burgers tot fenomenale Indiase restaurants en van vegetarische sushi tot een authentiek Peruaanse cuisine; er is voor iedere type reiziger een toprestaurant te vinden. Het is ‘slechts’ de derde grootste stad in Peru maar de inwoners zijn fier en trots en houden vast aan hun tradities. Dit levert veel bijzondere eetgelegenheden op. Een kleine selectie zetten wij hieronder voor je uiteen.

El Buda Profano
Vlakbij het historisch centrum van Arequipa vind je El Buda Profano, een vegan restaurant dat zijn gelijke niet kent. Met slechts een paar tafeltjes is dit een echte hidden gem. Het eten wordt voor je neus bereid en is 100% veganistisch. Volgens velen de allerbeste sushi van Peru, en voor de reizigers die eens iets nieuws willen proberen een goede tip.

Zig Zag
Zig Zag is een typisch Peruviaans restaurant met Europese invloeden. Het restaurant is gevestigd in een koloniaal gebouw waar het interieur, met de sfeervolle gewelven, uitstekend bij past. Een ijzeren trap, ontworpen door Gustave Eiffel, brengt je naar de tweede verdieping vanwaar je bij helder weer uitzicht hebt over de Misti Vulkaan. In de keuken worden oude en moderne culinaire technieken uit de Alpen en de Andes gebruikt om te zorgen voor een ware smaaksensatie die je niet snel meer vergeet.
Tip: De stenen grill met alpaca, biefstuk en lamsvlees is een echte aanrader! Het is een specialiteit van het restaurant en wordt geserveerd met diverse smaakvolle sauzen.

Chicha

Een restaurant van Gastón Acurio, één van de beroemdste chef-koks van Peru. Chicha ligt op een toplocatie in een prachtig gerestaureerd koloniaal landhuis met uitzicht op het klooster van Santa Catalina. Verantwoorde lokale producten en traditionele Inca-Spaanse eetculturen kleuren de keuken van Chicha. Dit restaurant is uitermate geschikt om lokale gerechten te proeven. Riviergarnalen zijn bijvoorbeeld een hoogtepunt in het seizoen van april – december. Andere suggesties zijn de tacu-tacu (een Peruviaanse ‘fusion’ schotel met als basis rijst en bonen) of de traditionele ceviche (rauwe visschotel).
Wist je dat de culinaire ‘roots’ van Gastón Acurio in Europa liggen? Na zijn studie aan de hotelschool in Madrid volgde hij een studie aan de kookschool Le Cordon Bleu in Parijs. In dé stad van de liefde leerde Gastón zijn Duitse vrouw Astrid kennen. Later keerden zij samen terug naar Peru om een Frans restaurant te openen, genaamd Astrid y Gastón. Sinds ze een Peruviaanse twist aan de gerechten hebben gegeven, is Astrid y Gastón een begrip in de hoofdstad van Peru.