Geplaatst op

J ournalist Harri Theirlynck maakte voor het magazine ZIN een reis door Myanmar en Thailand. Deze werd in Bangkok afgesloten. Hij bericht hieronder over de bijzondere en typisch Talisman beleving: De Verschillende Gezichten van Bangkok.

Het Bangkok Museum is een oase van rust en een juweeltje van nostalgie

Samen met mijn gids ga ik op weg naar Saphan Taksin. Saphan Taksin is de dynamische plek waar je kunt overstappen van de Subway op vele schepen: openbaar transport, hotelboten, rondvaartboten of bijvoorbeeld de boot naar Asiatique, een grote shop- en restaurantmall aan de oostelijke oever van de Chao Phraya.

Talisman bericht vervolgens: Hiervandaan wandelt u naar de wijk Bangrak, een deel van Bangkok bekend om haar eten en eetstalletjes, vaak door families gerund. Laat u verrassen door de smaak van de lokale snacks, van traditioneel tot exotisch, en maak een praatje met de uitbaters van de diverse stalletjes. Zij vertellen u graag over hun dagelijks leven. Ook uw gids weet u veel te vertellen zodat u alles te weten komt over de bijzondere en wereldberoemde Thaise eetcultuur. U vervolgt uw weg en wandelt naar een tempel genaamd Wat Suan Phlu. Deze minder bekende tempel met liggende boeddha is bijna helemaal gemaakt van hout en straalt temidden van de moderne gebouwen verrassend veel rust uit. Hier zult u een zegening ontvangen van de monniken die hier in dit tempelcomplex leven.

We spreken op het terrein van de Wat Suan Phlu, met hulp van onze tolk/begeleider, een piepjong monnikje, zijn zusje en hun vader aan. Wat doen ze hier, en mogen we misschien een foto maken? Dat is geen probleem. De vader zegt iets tegen zijn kinderen die binnen één tel in een bidpose aannemen. De vader heeft een groot portret van de grootvader van de familie bij zich. Straks houden ze met een monnik een familieceremonie. ‘Willen jullie erbij zijn?’ vraagt hij. We gaan naar een zijtempel waar de familie de monnik eten, bloemen en en bankbiljetten overhandigt. De monnik omgordt het portret met koordjes, om straks contact met de overledene te kunnen hebben. Er wordt gebeden en gechant: het ritmisch nazeggen van zinnen. ‘Mag ik foto’s maken?’ vraag ik aan de gids. ‘Natuurlijk’, zegt ze. ‘Dat is geen probleem.’ Als het lang duurt, vraagt mijn gids: ‘Zullen we gaan?’ ‘Is dat niet erg onbeleefd?’ ‘Neen hoor, dat vinden ze helemaal niet erg.’ Het blijft heel bijzonder. Zo maar mogen aanschuiven bij een privé-familieaangelegenheid.

Gezegend vertrekt u hier en gaat u per tuk tuk of te voet verder (dit kunt u op het moment zelf beslissen) naar het Bangkokian museum. Een museum dat vaak over het hoofd wordt gezien maar een verrassend interessant inzicht geeft in de Thaise folklore.

Het Bangkokian Museum ligt vlakbij de cruising van Soi Charoen Krung 43 en Maha Set Road. Je verwacht een museum. Maar het zijn in feite drie huizen van de welgestelde Bangkok-familie Suravadee, waar je op blote voeten – en met enige eerbied – doorheen mag lopen.  Het Bangkok Museum ligt in een mooie, kleine tuin die op zichzelf al een verademing is, middenin de gekte van Bangkok. De vrijwilligers in het museum zijn zeer gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. In de familiekamers op de verdiepingen boven zijn de originele bezittingen, van meer dan 60 jaar geleden, van de familie te bekijken. Het gebouw achterin de tuin was ooit bedoeld als de kliniek van Dr. Francis Christian, de stiefvader van de eigenaar. Hij stierf voor hij erin kon trekken. Het Bangkok Museum is een oase van rust en een juweeltje van nostalgie.

Vanaf het museum voert een korte wandeling u, via de 'street art graffiti straat' naar Charoen Krung Road. Een straat met een interessant architectonisch karakter, ook wel het 'Brooklyn of Bangkok' genoemd. U treft hier vele gebouwen in Art Deco stijl vanaf de jaren '30. Vergeet u vooral ook niet om een blik te werpen op de prachtige façade van de Portugese ambassade. Achter de ambassade bevindt zich Warehouse 30, een verzameling pakhuizen. Deze stonden lange tijd leeg maar vormen nu een creatief ontmoetingspunt voor de 'Bangkokians'.

‘Brooklyn of Bangkok’ is een wat ronkende maar originele omschrijving van Warehouse 30, een verzameling pakhuizen die lange tijd leeg stond. Anno 2019 zijn het fascinerend retro en ‘Nieuw Ruig’ ingerichte shops vol noviteiten en restaurants met hippe koks in zwarte kleding en hippe piratendoekjes om het hoofd. Warehouse 30 is het creatieve ontmoetingspunt voor de Bangkokonians. Grote man achter de creatieve scène van Bangkok is Duangrit Bunnag. Bunnag, een langharige, brildragende architect met een ringbaardje, is de motor achter een groot aantal culturele buurten van de stad.

Vlak achter Warehouse 30 kunt u met de publieke boot (4,50 baht) de rivier oversteken voor een bezoek aan de Jam Factory. Dat zijn oude fabriekshallen die door Duangrit Bunnag zijn omgetoverd tot galeries, designwinkeltjes, bar restaurants en een geweldige caféboekhandel. De open binnenplaats met de kolossale Bodhi-boom is een geliefde hangout voor millennials. Het blitse restaurant 'Never Ending Summer' heeft een verrukkelijke kaart met keuze uit pittige visalades, green mango dippings, geglaceerde varkensbuik, garnalen in coconut milk, Tropical Soda’s, tientallen theesoorten en Thai Craft Beer. De bediening is vriendelijk en watervlug, zoals bijna overal in Bangkok. U kunt hier genieten van een heerlijke lunch.