Geplaatst op

T alisman organiseerde een ZINvolle rondreis door Myanmar en Thailand, voor ZIN Journalist Harri Theirlynck. De reis werd afgesloten in Bangkok. Harri bericht ons over de typisch Talisman excursies die hij heeft gemaakt. Te beginnen met een verrassende tocht door Bangkok…

Met een goede gids kom je op plekken in Bangkok die je niet snel zelf zou vinden

Met een goede gids kom je op plekken in Bangkok die je niet snel zelf zou vinden. Lhong 1919 is zo’n verborgen juweel. De grote binnenplaats vol elegante shops en musea vind je op de westelijke oever van de Chao Phraya-rivier, pal naast de Chiang Mai Road. 

Lhong 1919 Bangkok bestaat uit een 19de-eeuws Chinees herenhuis en oude rijstpakhuizen die volledig zijn gerenoveerd. Het typische Bangkok-erfgoed is aangevuld met winkels en restaurants. Het is nu een van de fotogeniekste plekken van Bangkok. De mix van commercie en aanbiddingsplaatsen is typisch Chinees. Bij het oude herenhuis is het grote heiligdom voor Mazu, de Chinese godin van zeevaarders. Je ziet hier veel mensen knielen, bidden en wierook branden. Sierlijke houten trappen leiden naar de eerste verdieping, waar de mooie Chinese stijlkamers zijn. Niet te betreden, wel te bewonderen vanaf de drempel. Op de begane grond van het hoofdgebouw zijn boetieks, ijswinkels, concept stores (waaronder chique, Thaise cosmetica), een souvenirwinkel en restaurants. Het allermooiste zijn misschien de beschilderde muren rondom de winkels. Die zijn een magneet voor fotografen. Vooral de bedrieglijke trompe-l'oeil’s: taferelen waarin je je vrienden of partner zelf een rol kunt laten spelen. Op de kop van de binnenplaats grenst Lhong 1919 aan de Chao Phraya. Uitrusten op stoeltjes aan het water! Vooral na een loeihete dag in Bangkok een verfrissende ervaring. 

Vervolgens bericht Talisman: ‘U gaat per veerboot op weg naar de Memorial Bridge. Deze brug werd gebouwd in 1932 om de 150-jaar durende regeerperiode van de Chakri dynastie te eren. Vandaag de dag regeert deze Chakri dynastie nog altijd. Na het in 2016 overlijden van de zeer geliefde koning Bhumibol zit sinds 2017 de tiende Chakri koning op de troon, zijn zoon Maha Vajiralongkorn.

Aan de oostkant van de Memorial Bridge zit een stukje Bangkok dat je niet mag missen: Pak Khlong, de bloemenmarkt van Bangkok. Het is een onverwacht stukje ‘Aalsmeer’ in Bangkok vol lelies en orchideeën. Alleen al voor de geur is de bloemenmarkt een bezoek waard. ’s Ochtends is het hier enorm druk. Mannen en vrouwen met handkarren vol bloemen rijden af en aan. Ga vooral de mooie, oude hallen achter de kraampjes in. Hier maken honderden mannen en vrouwen de bloemen klaar maken voor transport, verkoop en export. Je kijkt echt je ogen uit, want je loopt door een oceaan van bloemen, waarin ook tempeltjes, bureaus vol paperassen en groentekraampjes staan. Kijk goed uit: af en toe rijdt er een Thai op een brommer tussen de bureaus en bloemenstalletjes vlak langs je heen.

Als je toch op de bloemenmarkt bent, vergeet dan niet Floral Café at Napasorn, 67 Chakkraphet Rd., te bezoeken. 'Napasorn' was vroeger op de bloemenmarkt heel bekend als de winkel waar de allerfraaiste bloemstukken en grafkransen werden gemaakt. Enige jaren geleden heeft de eigenaar op de 2de verdieping van de bloemenwinkel een thee- en koffiecafé geopend dat zijn weerga niet kent. De inrichting weerspiegelt de smaak en artisticiteit van de bloemenwinkel eronder. Als je de trap oploopt en het café inkomt word je overweldigd door plafonds vol kristallen kroonluchters, waaromheen tientallen bloemen en planten zijn gedrapeerd. De muren zijn volgehangen met schilderijen, in alle hoeken vind je tafereeltjes met Thaise en Europese kunst. Het café is een wonder. Je kunt koffie met taart of smoothies bestellen onder een poort met een orgie aan planten, riet en pluimen. Floral Café is een fantastische plek om te ontsnappen aan de hitte van de dag.

‘U steekt te voet de brug over en kunt genieten van het uitzicht op dit rustigere deel van de rivier. U begeeft zich nu in een veel rustiger deel van de stad. De Wat Prayun tempel met prachtige witte stoepa die u hier bezoekt is een oase van rust en wordt zelden bezocht door buitenlandse bezoekers. De bijbehorende tuin met waterpartij nodigt uit om ontspannen rond te kijken en is het thuis van vele vriendelijke schildpadden en vissen. Nadat u het lokale wildleven gedag heeft gezegd heeft u de kans om de stoepa te beklimmen. Dit is officieel bij geen enkele andere tempel toegestaan, echt een buitenkans dus.’

Vanaf de Wat Prayun wandel je in vijf minuten naar Kudichin, het onverwachte Portugese dorp in Bangkok. Het leukste loopje daarnaartoe is langs de Chao Phraya rivier. Daar loopt een soort mini-boulevard annex fietspad. Wij troffen er een Thai met pijp en boek (‘een ongewone combinatie in Bangkok’, zei de gids), een man die we later in het Portugese dorp veel beter zouden leren kennen. De Portugezen waren de eerste Europese kolonisten. Zij zetten in 1511 als eerste Europeanen voet aan de grond in Siam. In 1540 schonk het stadsbestuur hun een lap grond om zich te vestigen.

De mooiste ontmoeting in het Portugese dorp is die met Mr. Lek, de man met pijp en boek die we al op de rivieroever zagen. Grote kans dat je hem hier in het dorp tegenkomt, omdat Mr. Lek houdt van buiten zitten lezen en roken. Voor zijn huis (‘het is veel te donker binnen’) heeft hij een open kantoortje gemaakt met een zelf getimmerd lessenaartje van hout. Daarop leest hij zijn dikke boeken, bijvoorbeeld over Koning Ramar IV’s zoon. Met pijp, bril, lang haar en boek kun je hem uittekenen in de wijk. Mr. Lek praat graag. ‘Ik werkte bij de post’, vertelt hij ons. ‘Ik heb Portugees bloed, en was vrijwilliger in Birma.’ Je kunt Mr. Lek alles vragen over de Portugese buurt. ‘Ik weet alles over deze wijk, ik ben niet de professor van de buurt, maar ik weet er echt veel van.’

Volgens de Bangkonians is Mr. Lek de enige pijproker van Bangkok. Dat zal wel meevallen, maar Mr. Lek is beslist de enige die met bril, baardje en brandende pijp in de mond dikke historische boeken voor zijn huis in de Portugese buurt van Bangkok leest.

‘Een tuk tuk voert u naar de Wang Lang markt. Een typisch Aziatische markt met de gebruikelijke geuren, kleuren en drukte maar ook hier geldt weer dat dit een weinig bekende markt is voor buitenlandse bezoekers. Wat een verschil met vele andere markten! De bijzondere sfeer, smalle gangetjes en vele shopjes nodigen uit tot een uitgebreide verkenningstocht. Van kleding en woonaccessoires tot techniek en culinaire specialiteiten, al het denkbare wordt hier aangeboden. Zeer populair is de tegen marktprijzen aangeboden sushi.’

Het mooie van de Wang Lang Market: de markt heeft een eigen pier, de Wang Lang Pier. Het bijzondere van de Wang Lang Market: vlakbij is het Siriaj-ziekenhuis. De naam daarvan wordt door de Thai met eerbied uitgesproken. Dit is het ziekenhuis waar de innig geliefde ex-koning Bhumibol in 2016 zijn laatste adem uitblies. Het mooie van de Lang Markt is dat hij niet toeristisch is. De Bangkonians komen hier voor de voedselkraampjes, schoenen en schoonheidsproducten, en niet in de laatste plaats voor de overvloed aan goedkope en redelijk tot zeer modieuze dameskleding.

De oplettende kijker zal opvallen dat er heel veel gele shirts en jurken te koop zijn. Sommige handelaars verdwijnen – gekleed in een geel T-shirtje – in een oceaan van gele kleding. Ook veel bezoekers zijn in geel gekleed. De reden: geel is de kleur die verbonden is aan de maandag, de geboortedag van koning Bhumibol.

Voor liefhebbers van de Thaise streetfoodcultuur is Wang Lang Market een paradijsje. In elk gangetje van de markt sist, suddert en spat het eten de wok uit, van varkensvlees tot kip en van inktvis tot simpele worstjes. Vegetariërs kunnen hier goed terecht voor gele noedels of zoete plakrijst in kokosmelk, gegrild in bamboe. De sushi van Wang Lang, tot slot, heeft een uitstekende naam. Wat een heerlijke markt.

‘U bevindt zich nog altijd vlak bij de rivier en er is geen mooiere plek om de dag af te sluiten dan met zicht op de Chao Phraya. In de 342 Bar van het Baan Wang Lang hotel worden verschillende lokaal gebrouwde biertjes aangeboden. Onder het genot van een fris pintje ziet u de zon ondergaan en is er alweer een einde gekomen aan deze fantastische dag in Bangkok. Rond 18.00 uur brengt uw gids u terug naar uw hotel. Wanneer u nog wat langer wilt blijven in deze mooie Rooftop Bar en op eigen gelegenheid terug wilt reizen dan is dat geen enkel probleem. Uw gids legt u met plezier de weg terug naar uw hotel uit.’

Het allermooiste van de Wang Lang Market is al genoemd: de markt ligt pal aan de Chao Phraya. Dat biedt de kans om met al je marktaankopen einde middag uit te blazen op het terras van een echte lokale rooftopbar: de Baan Wanglan Riverside. Die ligt niet superhoog (4 trappen omhoog), maar juist daardoor is het zicht op de rivier - en op de gouden daken van het Royal Palace aan de overkant niet te vergeten - een levendig genot. Je hoort het geruis van de rivier en je ruikt de passerende schepen. Een lokaal biertje kost hier 100 baht, ideaal voor een dorstige sunset.