Geplaatst op

D ubai… een wereldstad vol glanzende wolkenkrabbers, druk verkeer, veel mensen, winkelcentra waar je ’u’ tegen zegt en exorbitante gebouwen als het Atlantis Hotel, Burj al Arab en natuurlijk ’s werelds hoogste gebouw: de Burj Khalifa, 828 meter hoog.

Een wereldstad!

Samen met collega Annegiene bezocht ik de stad eind september. Het was voor mij de eerste keer; een aantal jaren terug bezocht ik al eens Abu Dhabi, maar dat is echt wel een wereld van verschil! Ik kijk mijn ogen uit, maar gek genoeg went het ook weer snel.

In een stad als deze is het een uitdaging om op actief gebied nog iets bijzonders te vinden, iets wat nog niet iedereen allang heeft gedaan. Omdat we bij Talisman altijd culinair ingesteld zijn, boekten we een food tour: ‘the ten tastings of Dubai’. Weer eens wat anders dan een middagje verdwalen in de 1200 winkels tellende Dubai Mall… Het bleek een goede keus te zijn!

Van Kibbeh tot kamelenmelk

Met de taxi begeven we ons naar een centrale plek in Old Dubai waar gids Vibha al op ons staat te wachten. Een leuke spontane meid en we merken al gauw dat ze ons veel over Dubai kan vertellen. We lopen met haar naar een lokaal restaurantje in Old Dubai, dat verrassend genoeg een grote binnentuin blijkt te hebben (al is het veel te warm om buiten te zitten, dus we gaan naar binnen). De tour staat natuurlijk in het teken van eten, maar zo tussen neus en lippen door komen we toch ook erg veel te weten over de culturen in Dubai. Dat de stad voor 80% uit expats bestaat wisten we al. Vibha vertelt ons dat ze in Dubai geboren en getogen is. Ondanks dat ze er al haar hele leven woont, is ook zij expat omdat haar ouders, afkomstig uit India, al als expat in Dubai woonden en werkten. Sinds Vibha’s vader met pensioen is, wonen haar ouders weer in India.

We vinden het erg interessant, maar er moet natuurlijk ook gegeten worden. Juist omdat er zoveel  expats in Dubai zijn, vind je er invloeden uit vele keukens zoals de Indiase en de Libanese. In dit restaurant beginnen we uiteraard met wat Arabische specialiteiten; een soort deegpannenkoek die met een eitje wordt gebakken en heerlijk knapperig is en een friszure salade. Ook heel typerend voor de Emiraten: een glaasje rozenwater met komkommer (heerlijk zoet) en kruidige Emirati koffie met, uiteraard, een dadel.

Te voet gaan we verder naar de souk. Weliswaar toeristisch en de verkopers doen goed hun best om je aandacht te winnen, maar het is erg leuk om een kruidenwinkeltje in te lopen en daar allerlei kruiden, noten en vele soorten thee aan te treffen. Ook hebben ze chocola van kamelenmelk! Van de souk lopen we naar het abra station. Voordat we met de boot oversteken, halen we bij een kraampje twee bolletjes ijs van…. kamelenmelk. Je weet niet wat je moet verwachten, maar het ijs is heerlijk en heel zacht van smaak.

De abra van Old Dubai naar Bur (nieuw) Dubai kost slechts 1 dirham, wat gelijk staat aan een kleine 25 eurocent. Het is superleuk om tussen de locals het water over te steken. Eenmaal aan de overkant neemt Vibha ons weer mee naar een restaurant dat op het water lijkt te drijven. Hier krijgen we kibbeh (vleesballetjes) voorgeschoteld en genieten we van een glas limoenwater met mint, dat we tot Vibha’s grote verbazing zonder suiker drinken.

Vibha weet ons vervolgens te verrassen met een ‘bonusstop’.  Via de textiel souk en wat kleurrijke achterafstraatjes in het Indische deel van Dubai belanden we bij een galerie waar je zonder haar echt nooit zou komen. De galerie zit in een karakteristiek oud huis en bestaat uit allemaal kamertjes met bijzondere beelden en moderne, enigszins gedurfde kunst als satirische schilderijen. Er zit ook een winkeltje bij waar Annegiene en ik waarschijnlijk langer blijven dan nodig is en niet met lege handen uit komen…

We eindigen onze tour bij een Indisch kraampje waar we een typische snack proeven: een soort deegballetje met vleesvulling in een pittige bouillon. Annegiene vindt hem heerlijk, hij is mij net iets té pittig. Tenslotte proeven we een zoete lekkernij, ideaal als toetje. Hier zijn de rollen omgedraaid: Annegiene vindt hem te zoet, ik vind hem heerlijk. Zo zie je maar, smaken verschillen!

Dan nemen we afscheid van Vibha. Terwijl we met de taxi teruggaan naar ons hotel, concluderen we dat Dubai op deze manier eens te zien toch wel erg leuk en uniek is.