Na een aantal kortere reizen naar Portugal, had ik enorm veel zin in een echte vakantie op deze prachtige bestemming. En zo vlogen we afgelopen juli (2021) naar Lissabon, voor een kleine rondreis (met kleuter) in de omgeving van Lissabon.

We begonnen ten noorden van de stad, op zo’n drie kwartier rijden vanaf de luchthaven, in de Outpost. Daarna zijn we landinwaarts gereden, de Alentejo in, naar Herdade de Malhadinha. We zijn de reis geëindigd ten zuiden van Lissabon, in Setubal, waar we verbleven in een Small Luxury Hotel genaamd Casa Palmela. 

 

Outpost Casa das Arribas

Het is een mooie rit, want zodra je Lissabon uit bent rij je een prettige route naar Outpost. Het laatste stuk rijd je door Sintra, de kastelen en paleizen liggen in de bergen te pronken en de kleine straatjes zijn soms een uitdaging, maar wel heel bijzonder! 

Outpost Casa das Arribas ligt ten noorden van Lissabon, op de kliffen met uitzicht op zee. Dit was eens een familieverblijf, gebouwd in 1940 door de Portugese architect Raul Lino. Het gebouw is met veel zorg gerestaureerd en er zijn schitterende appartementen gecreëerd, in totaal zeven. Wij verbleven in Piso Alto, een appartement op de eerste verdieping met twee slaapkamers, een ruime woon/eetkamer en fijne badkamer. Door de ligging op de eerste verdieping hadden we een schitterend zeezicht! 

Alle appartementen van de Outpost zijn prachtig ingericht. Je komt hier direct in de vakantiestemming; houten vloeren, licht meubilair, blauwe accessoires… Ieder appartement is anders in ligging, inrichting en grootte en dus is er echt voor ieder gezelschap wel een geschikt verblijf te vinden! Je moet wel houden van een redelijk service-loos verblijf; hier is geen receptie of bar aanwezig en je zal het dus allemaal zelf moeten regelen. Er is wel WiFi en de eigenaresse reageert snel op appjes. Zo wilden wij toch iedere ochtend een ontbijtmandje, en was dit via de app snel geregeld. Ook maakt ze in een handomdraai een restaurant reservering voor je of geeft ze tips voor het beste strand. Ideaal. 

Het zwembad is het hart van de Outpost, iedereen komt hier lekker liggen om te zonnen en af te koelen in het water. De Honesty Bar vind je hier ook, en deze is zeer uitgebreid! Er is een ruime keuze aan wijn, maar ook ijsjes en allerlei andere soorten versnaperingen. Ga je naar het strand (er is een geweldig strand vlakbij), dan pak je hier de parasol en handdoeken mee. Geweldig. 

WIj hebben een aantal keren het strand opgezocht vanuit ons verblijf, en kozen dan voor het strand van Praia Grande. Een ritje met de auto van zo’n tien minuten, perfect!! In de namiddag togen we vaak naar het dorpje bij de Outpost; Azenhas do Mar. Hier ligt een geweldig restaurant/ bar pal aan het water waar je met een beetje geluk een plekje kan bemachtigen zodat je met uitzicht op zee kan genieten van je aperitief en diner. We hebben eigenlijk alleen maar hier gedineerd; de setting en het eten was geweldig.

Sintra ligt op een kwartiertje rijden vanaf de Outpost, en dat wilden we natuurlijk ook wel eens gaan zien! Vooral in deze ‘rustigere’ tijden. We parkeerden de auto zonder problemen, en liepen naar het centrale plein. Vanuit hier besloten we te gaan bedenken wat we wilden zien. Omdat we met Ella waren, werd het geen volle dag kastelen bekijken, en ook niet enorme afstanden lopen. We kregen de tip van de lokale VVV (die zitten op het plein) om naar Quinta da Regaleira te gaan. Niet al te ver lopen, een paleis uit de 19e eeuw met indrukwekkend interieur en veel symbolen die verband houden met de vrijmetselarij. Hier vind je ook de ‘Initiation Well’, een put van 27 meter diep de grond in, gebouwd door Carvalho Monteiro - een vrijmetselaar. Het vertegenwoordigt de negen cirkels van Dante’s Inferno. Je kan helemaal naar beneden lopen, om vervolgens via een grottenstelsel weer naar buiten te lopen. Zelfs met mijn claustrofobie was het prima te doen en een hele bijzondere ervaring!!
 

 

Herdade de Malhadinha Nova

Met pijn in ons hart vertrekken we bij de Outpost. Wat hebben we het hier lekker gehad, een geweldig verblijf waar we even helemaal konden onthaasten. Doordat er veel en tegelijk weinig te doen was in de omgeving, zijn we hier helemaal in de vakantiemood gekomen. Ik kan het iedereen aanraden…

We laten de kust achter ons en rijden landinwaarts. De temperatuur loopt langzaam op, en na een rit van zo’n vier uur komen we aan bij Herdade de Malhadinha Nova. Dit was eens een wijnboerderij, enkele van de meest succesvolle Portugese wijnen worden hier geproduceerd! Na verloop van tijd is er een accommodatie bijgekomen, omdat er wijnkenners van heinde en ver kwamen om de wijn hier te proeven. Net voordat Covid de wereld op slot gooide, opende Malhadinha nog eens vijf schitterende huizen waar suites in gehuisvest waren. En zo zijn wij een van de eerste gasten, die het concept mogen ervaren.

We starten ons verblijf in Casa do Ancoradouro, werkelijk een schitterend verblijf. Echt een kunstwerkje, hoog op de heuvel met uitzicht over het gehele landgoed. De suite, de amenities…er is allemaal niets op aan te merken. Helaas laat de service nogal te wensen over, daar moet nog even hard aan gewerkt worden! De manager vertelt dat er helaas veel verloop is in het personeel, omdat veel van de jongeren liever in de grote stad wonen en werken. Het is lastig om zo ver van de bewoonde wereld aan goed personeel te komen….

Het restaurant bij Herdade de Malhadinha staat onder de bezielende leiding van Michelinsterren chef Joachim Koerper (Eleven, Lissabon). Wauw, hier kan ik de hele avond wel zitten! We kiezen de tafel in het raam, met uitzicht op de omgeving. De schitterende Octo lampen boven onze tafel verlichten de kunstwerkjes die op tafel worden getoverd. Uiteraard gaan ze gepaard met de wijn van eigen boerderij! 

De tweede en derde nacht verblijven we in Monte da Peceguina, het Countryhouse. Hier is het allemaal mee begonnen. De kamer is prettig, maar niet zo modern en licht als de kamer in Casa do Ancoradouro. Dat gezegd hebbende is dit wel een iets kindvriendelijkere villa, en dus komt Ella al redelijk snel met vriendjes en vriendinnetjes aanzetten. Er zijn twee zwembaden, dus de rustzoekers kunnen neerstrijken aan het zwembad aan de voorzijde terwijl het vertier en de bommetjes aan de achterkant in volle gang zijn!

Je kan hier paardrijden, of met een gids een rondrit maken over het landgoed. Samen met Ella heb ik alle dieren opgezocht, terwijl haar vader een tocht te paard maakte. Een tocht per luchtballon is ook mogelijk en volgens mij een once-in-a-lifetime ervaring! En natuurlijk is er een spa, en een uitgebreide tasting room zodat je alle wijnen van het landgoed kunt proeven om vervolgens wat doosjes naar huis te laten sturen.
 

Casa Palmela

Na drie dagen in het binnenland, is het tijd om de verkoeling aan de kust te gaan opzoeken. We rijden weer terug in de richting van Lissabon, en komen dit keer net iets onder Lissabon uit in het plaatsje Setubal. Alhoewel, plaatsje… het is de vierde stad van Portugal met iets meer dan 135.000 inwoners. Al merk je daar echt heel weinig van! Het ligt aan het Arrabida National Park, waar je schitterende natuur vindt. En het ligt vlakbij het schiereiland Troia, vanaf Setubal gaan er dagelijks veerboten naar de paradijselijke stranden. Wij kozen voor een stranddagje op het strand van Praia de Troia Mar, met het Serra da Arrábida natuurpark aan de overkant van het water; schitterend uitzicht! 

Net buiten Setúbal ligt Casa Palmela, een Small Luxury Hotel verstopt in de wijngaarden. Het is prachtig gelegen en het personeel hier is uiterst behulpzaam en vriendelijk. We kozen voor een appartement met twee slaapkamers, geen verkeerde keuze. Het hotel heeft ook weer twee zwembaden; eentje voor volwassenen en een zwembad voor kinderen en volwassenen. Perfect dus, onze Ella kan naar hartelust gillen en plezier maken zonder dat we daar anderen mee storen! 

In het centrum van Setubal is een grote overdekte markthal, waar ze vanalles verkopen. We hebben hier de boodschappen gedaan voor een zelfgemaakt diner. Verse vis, heerlijke groenten en vers gebakken broden. Niet te vergeten; de pastel de nata’s als toetje! Het is leuk om hier rond te struinen, tussen de locals. Als je bent uitgewandeld en uitgekeken, zijn er genoeg terrasjes in de buurt voor een lekker drankje in de schaduw.

Een andere dag verkennen we het Castelo De Sao Filipe fort in Setubal, waar we eindeloos ronddwalen door de gangen, even rustig zitten in het kapelletje versierd met de typisch Portugese tegeltjes en een drankje drinken op het terras, met uitzicht op de oceaan en het schiereiland.

Op onze laatste dag gaan we op zoek naar de verstopte strandjes, er wordt gezegd dat het Praia dos Galapinhos tot mooiste strand van Europa is bestempeld. We stappen in de auto, en zijn benieuwd wat ons te wachten staat! Het blijkt nog best een klus te zijn om er te komen, want per auto is het strandje niet bereikbaar. Het is warm, we hebben een kleuter die op het strand wil spelen en veel spullen bij ons. Dus besluiten we op het strand neer te strijken waar we de auto wel kunnen parkeren. Dit blijkt een schot in de roos! Het Praia da Figueirinha is ook prachtig, er is een kleine beach bar en er is heel veel vermaak voor kinderen. We genieten van onze laatste dag in Portugal, onder het genot van een koud biertje en een zwoele zeebries.

 


Heb je interesse in een rondreis door Portugal? Talisman specialist Astrid helpen je graag!

Mail haar op astrid@talisman.nl of vraag middels de onderstaande button een reisvoorstel aan.