Geplaatst op

T erwijl we in de ochtend genieten van een ontbijt, voor ons het lekkerste moment van dag, springt Tino op van zijn stoel. Kijkend over het fjord waar we straks met een catamaran overheen varen zien we de lucht verkleuren alsof ze in brand staat. De reden om snel naar het dak van het hotel te rennen.

In slechts enkele minuten verkleuren de bergen in de omgeving van licht oranje, vuurrood en diep goudgeel…

Gelukkig is de iPhone van tegenwoordig zo goed dat we geweldige foto’s en video’s kunnen maken van dit onverwachte maar overweldigende natuurverschijnsel, de zonsopkomst.

In slechts enkele minuten verkleuren de bergen in de omgeving van licht oranje, vuurrood en diep goudgeel… Zelfs het personeel van het hotel komt naast ons staan om foto’s te maken en even te genieten van dit, schijnbaar, unieke spektakel. Nou ja, uniek. Het gebeurt natuurlijk iedere dag dat de zon opkomt, toch maakt het klimaat hier in Patagonië het iedere dag een verrassing hoe deze zonsopgang zich toont aan de wereld.

Door deze snelle sprint naar het dak kunnen we onze koffie niet meer opdrinken, de transfer richting het haventje van Puerto Pratt staat netjes op ons te wachten. Vandaag hebben we een tour geboekt richting het grootste nationale park van Chili, Bernado O’Higgins. In dit park, welke alleen over het water te bereiken is, zullen we twee gletsjers van heel dichtbij ervaren. De catamaran brengt ons in twee uur naar een aanlegsteiger in het park.

In deze twee uur kijken we onze ogen uit. We zien pinguin achtige vogels, zeewolven en sierlijke watervallen. En dat steeds met een achtergrond van grillige en besneeuwde bergen die stoer uitsteken boven het ijskoude en rustige water van het fjord dat ‘The Last Hope Sound’ wordt genoemd.

Het is voor ons allebei een uniek moment om de oeroude gletsjers van zo dichtbij te zien en te horen. De tinten blauw zijn niet vast te leggen in beeld, het geluid van het krakende ijs lijkt op naderend onweer.

De catamaran legt aan bij één van de vier toegangspunten van het Bernado O’Higgins national park. Niet toevallig het aanlegpunt dat het dichtste bij de bewoonde wereld is. De overigen drie toegangen liggen op minimaal 15 uur varen van de dichtstbijzijnde stad, in dit geval Puerto Natales. Stel je voor, een park dat alleen met een boot is te bereiken en waar je minimaal twee uur voor nodig hebt om te bereiken. We voelen ons dan ook bevoorrecht om met slechts een handjevol mensen het park in te gaan en op ongeveer 50 meter van de Serrano gletsjer te staan en de rust en ruimte in ons op te nemen.

Vanuit het park varen we, onder het genot van een glas whiskey met oerijs van de gletsjer, richting een afgelegen estancia. Hier zullen we verrast worden met een stevige Chileense asado van lamsvlees. De trotse chef laat ons met liefde de ‘cordero’ zien en nog voordat iedereen aan tafel zit, kunnen we samen met de chef even proeven of het lamsvlees klaar is om te worden opgediend. Gecombineerd met een Chileense rode wijn genieten we van de asado. Toch blijven we niet te lang aan tafel zitten. De stilte van deze estancia roept ons. Doordat het een beetje regent zijn er niet veel mensen buiten en laten we de oorverdovende stilte over ons heen komen…

Bekijk hier de video waarin we je meenemen naar het Bernardo O’Higgins National Park:Wil je nog meer reisinspiratie? Check dan het youtube kanaal van Talisman.
 
Geniet van je dag, volg je droom en tot volgende week in Patagonië! Adios!
 
Tino & Angela,
Dutch Nomad Couple