Geplaatst op

M onique Nahuijsen werkt als reissupport op de achtergrond bij Talisman maar dat maakt haar niet minder reislustig. Samen met haar vriend maakt zij prachtige reizen, zo ook deze rondreis door Japan. Het reizen met de trein was een bijzondere beleving. Lees hieronder haar ervaringen.

Zeker weten een hoogtepunt!

Al jaren staat het op mijn wensenlijst en nu is het zover, een rondreis door Japan. Omdat ik het niet aandurf om links te rijden in de grote, drukke steden, besluit ik voor een ander comfortabel vervoersmiddel te kiezen: de trein. Met de Japan Rail Pass van 21 dagen kan ik drie weken lang onbeperkt gebruik maken van de treinen (én bussen én ferry's) van Japan Rail. 

Tijdens mijn reis door China heb ik ook gebruik gemaakt van de trein en ik verwacht dat ik in Japan ook met handen en voeten duidelijk zal moeten maken waar ik heen wil omdat ik de bordjes niet kan lezen. Maar, niets is minder waar. Aangekomen op het station blijkt dat de treinen ook in het Engels aangegeven staan. Zelfs in de trein komt op een display in het Engels voorbij wat het volgende station zal zijn.

De stations in de steden zijn erg groot. Er zijn tal van winkeltjes en restaurants. Ook zijn er schone toiletten aanwezig en heel veel 'coin lockers' waarin je voor een klein bedrag je bagage kunt stallen. Erg handig als je, zoals ik, soms maar voor een middag in een stadje bent. In de grote steden krioelt het natuurlijk van de mensen op het station. Toch ervaar ik dit niet als vervelend. Het is chaotisch, maar gestructureerd chaotisch. De Japanners zijn erg beleefd en netjes. Ondanks de drukte loopt er niemand tegen me aan en op het perron staat iedereen netjes in een rij op de trein te wachten.

Ik ben maar drie weken in Japan en er zijn veel steden die ik wil bezoeken. De grote afstanden overbrug ik daarom met de Shinkansen, ook wel 'Bullet Train' genoemd. Deze trein rijdt tussen de 240 en 320 kilometer per uur. In de meeste treinen is het niet nodig een zitplaats te reserveren. Veel treinen hebben drie of vier wagons met niet gereserveerde zitplaatsen. Omdat een treinrit toch al gauw twee tot drie uur duurt, kies ik ervoor wel een zitplaats te reserveren. Dit kan snel en gemakkelijk bij de balie op het station (waar men prima Engels spreekt!) en er zitten geen extra kosten aan verbonden. Op mijn kaartje staat aangegeven in welke wagon ik zit en welk stoelnummer ik heb. De wagonnummers staan op de vloer van het perron aangegeven, er wordt met verschillende kleurtjes voor verschillende treintypen gewerkt. Zo weet je altijd precies waar je in de rij moet gaan staan. Wat een structuur hier! 

De trein blijkt een comfortabele en ontspannen manier van reizen te zijn. Allereerst komt de trein hier op de seconde nauwkeurig aan. In tegenstelling tot thuis. Iedereen staat netjes in een rij en vlot lopen we naar binnen. De stoelen hebben allemaal een nummer, zoals in het vliegtuig, en ik heb mijn zitplaats dan ook snel gevonden. Boven de stoelen is een groot bagagerek, maar er is ook voldoende beenruimte dus een kleine tas kan ook makkelijk bij mijn voeten staan. De rugleuning is verstelbaar. Alle stoelen worden op het eindstation omgedraaid, zodat je altijd vooruit rijdt! Mijn plaats beschikt over een klaptafeltje, een bekerhouder, een haakje voor mijn jas en een USB oplaadpunt. En dan reis ik niet eens Eerste Klas! Tijdens de rit is het rustig. Er wordt weinig gepraat en er is geen geluid van mobiele telefoons, ook al heeft vrijwel iedereen er een in zijn hand. Zoals eerder gezegd zijn Japanners erg beleefd en niemand wil een ander storen met zijn geluid. Ik geniet in alle rust van het uitzicht dat aan me voorbij snelt en voor ik het weet ben ik op m'n bestemming.

Mijn reis kent vele hoogtepunten, waaronder de bezienswaardigheden, de fantastische natuur en het lekkere eten, maar reizen met de trein is er ook zeker een van!

Niets missen van alle updates van onze reisspecialisten? Schrijf u dan hier in op de Talisman nieuwsbrief!