Geplaatst op

A l ga je voor de tiende keer terug naar het Sabi Sands Game Reserve, het verveelt nooit. In mei reizen we naar Zuid-Afrika, om onze familie aldaar te bezoeken. Onze reizen naar dit veelzijdige land zijn nooit compleet zonder een paar dagen safari, en het liefst slapen we iedere keer ergens anders. Zo ook deze keer; we mogen twee nachten verblijven in Sabi Sabi Bush Lodge, in het wildrijke Sabi Sands Game Reserve.

Het Sabi Sands Game Reserve is het beroemdste privé-wildreservaat van Zuid-Afrika. Het grenst aan het Kruger National Park en biedt eindeloze mogelijkheden om wild te spotten. Omdat er geen hekken staan tussen het Kruger National Park en het Sabi Sands Game Reserve lopen de dieren vrij rond in een enorme natuurlijke omgeving. In tegenstelling tot het Kruger National Park, is het Sabi Sands Game Reserve niet toegankelijk voor dagbezoekers. Om hier binnen te komen heb je een boeking nodig bij een van de luxe lodges en camps in het reserve.

Het oorspronkelijke Sabie reservaat bestaat al sinds 1898, het was de voorloper van het gigantische Kruger National Park. Veel van de oorspronkelijke landeigenaren werden uit het gebied verwijderd toen in 1926 de National Parks Act werd aangenomen. Op hun beurt creëerden de voormalige landeigenaren in 1934 het Sabi Private Game Reserve grenzend aan het Kruger National Park. Van deze baanbrekende landeigenaren bezitten zes families nog steeds land in het Sabi Sands Game Reserve, zij zijn nu de derde en vierde generatie eigenaren. In 1948 vormden de landeigenaren formeel wat nu het Sabi Sand Reserve is.

Wij verblijven dus twee nachten in één van de camps van Sabi Sabi. Omdat we met Ella reizen (6), slapen we in de familievriendelijke Sabi Sabi Bush Lodge. We arriveren en worden gelijk in de watten gelegd. Even een drankje op de reusachtige veranda, voordat we naar onze suite worden gebracht. Wat een ruimte! Ella slaapt in de woonkamer, onder de klamboe is er een waar prinsessenbed voor haar gemaakt. Op ons bed liggen een drietal caps klaar, handig en een leuk welkomstcadeau!

We lunchen, a la carte, en nemen een duik in het zwembad. En dan staat Andries klaar voor onze safari! We hebben een eigen voertuig (heel fijn!) en Thembe en Andries blijken een goed team. Er is veel aandacht voor de kleine details in de bush, wat ervoor zorgt dat Ella zich niet gaat vervelen. Zo stoppen we bij een boom waar olifanten veel tegenaan schuren. Ella mag uitstappen en krijgt alle details te horen, het hoe en waarom. Deze kleine dingen maken het voor haar natuurlijk reuze interessant.

Daarna zien we drie neushoorns, en even later een luipaard die ons de weg door de bush laat zien! Om 19:00 zijn we weer terug in de lodge, waar we samen met Andries dineren. Het diner wordt hier in buffetvorm geserveerd maar dat doet absoluut niet af aan de beleving. Sterker nog; het heeft hier echt mijn voorkeur. De keuze is reuze en je kan zelf beslissen wat en hoeveel je opschept. Er zijn verschillende ‘stations’ waar verschillende chefs hun kunsten laten zien; echt heel leuk en vooral lekker!

De volgende ochtend worden we om 05:30 wakker gemaakt. Wij staan al naast ons bed, voor Ella is iets meer tijd nodig. Maar om 06:30 kunnen we op pad. We rijden langs een gigantische termietenheuvel waar we kunnen voelen hoe warm het in de heuvel zelf is, terwijl het buiten nog echt frisjes is. Daarna zoeken we sporen in het zand, en zien we het verschil in sporen tussen de white en black rhino. En dan….komen we leeuwen op het spoor! We volgen ze een tijdje, volle buiken hebben ze van een kill die een cheeta net een dag eerder had gemaakt

Het is tijd om onze eigen buiken te gaan vullen en dus rijden we terug naar de lodge. We ontbijten, en dan gaat Ella naar het EleFun Centre, een geweldig kidscentre. Ze blijft hier maar liefst tot 13:00 want er wordt niet alleen geknutseld, ook gaan ze een bushwalk maken en lunchen! Die vermaakt zich wel daar.

Terwijl ik op de veranda zit met een boek, zie ik vanuit mijn ooghoek activiteit bij de grote waterpoel voor de lodge. En ja hoor. Ik tel een, twee, drie en dan een hele kudde olifanten die hier eens even lekker komen drinken. Wat een uitzicht.

Na de lunch doen we even een powernap, dan duiken we in het zwembad en daarna staat Andries weer op ons te wachten. We rijden langs Earth Lodge (wauw, voor koppels is dit echt een schitterend exclusief verblijf!) en zien leeuwen en nijlpaarden. We sluiten de dag af met sundowners, en een potje boter-kaas-en-eieren. Ella leert Thembe en Andries hoe ze het moeten spelen.

Terug naar het camp in het donker spot Thembe nog een kameleon. Wat knap toch, die trackers-ogen zien alles. We dineren weer gezellig met Andries, spelen een potje boter-kaas-en-eieren - Andries heeft het te pakken! En dan is het tijd om te gaan slapen. Onze laatste nacht hier, wat zullen we het gaan missen!

De volgende ochtend maken we nog een korte safari, en dan springen we in de auto terug naar Johannesburg. We hebben Andries en Thembe in ons hart gesloten, wat zijn ze kundig in wat ze doen. Ze weten echt jong en oud te boeien, het is niet vaak dat ik zulke goede safari’s maak.

Sabi Sabi Bush Lodge is wat groter dan de gemiddelde lodge, maar voor families is het ideaal. De suites zijn ruim en modern ingericht met veel Afrikaanse details. Het EleFun centre is echt heel leuk voor kinderen, er zijn verschillende zwembaden en de culinaire omlijsting hebben ze goed voor elkaar. Het is vooral de crew die een verblijf hier onvergetelijk maakt. Aan alles merk je dat ze plezier hebben in hun werk, en kunnen doen waar ze goed in zijn. Een topverblijf en fenomenale safari voor jong en oud.

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodatie of over Zuid-Afrika in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Evelyn op Evelyn@talisman.nl