Geplaatst op

H et is alweer lang geleden dat we in de safari lodges en camps in de Sabi Sands hebben verbleven. En des te groter was de euforie toen we vanuit Johannesburg op de airstrip van Skukuza landden. Met onder ons het Kruger National Park - een hele grote groene vlek waar talloos wild zich schuil houdt.

Johannesburg - Skukuza - Sabi Sands Wildtuin.

Martine en ikzelf vliegen om 10:00 van Johannesburg naar de airstrip van Skukuza. Wat een avontuur en wat geweldig dat we weer eens op pad kunnen voor Talisman! Ons hoofddoel van deze reis is de exclusieve reisbeurs We Are Africa in Kaapstad maar we besluiten om - als we er toch zijn - gelijk ook een verse blik te werpen op een aantal van de echte Talisman pareltjes. En zo vliegen we naar het Kruger National Park, waar het privé reservaat van de Sabi Sands aan grenst. Het is een kort vluchtje met schitterend uitzicht. Wanneer we uitstappen is het zo'n 30 graden (en dat terwijl de winter is begonnen) en onze koffers staan al op ons te wachten. Evenals onze chauffeur Mike die ons naar MalaMala brengt.

MalaMala stond al lange tijd op de wensenlijst van Talisman om te bezoeken. Dit is een van de oudste en de grootste privé concessies in Zuid-Afrika en wordt geroemd om de kwaliteit van de gidsen, de exclusiviteit van de camps (slechts drie camps in een concessie van meer dan 13.000 hectare en de dichtheid van wild. Er staat ons een klapper van een safari te wachten, dat weten we wel zeker! 

 

MalaMala

De rit naar MalaMala toe belooft al veel goeds! Laten we het bush-karma noemen dat we al voor we door de gate van MalaMala zijn, een roedel wilde honden, giraffes, neushoorns en olifanten zien. Ongelooflijk. Maar wat ons daarna te wachten staat is nog veel mooier. Terwijl we op de grote veranda plaats nemen om wat formaliteiten te doorlopen, kuiert er een grote olifant op zijn gemakje door het camp. Recht voor onze neus besluit hij wat blaadjes van de boom te plukken. Een goed begin is het halve werk, niet?

We maken kennis met Lauren, onze ranger, die ons naar de Lions Den brengt. Nee, helaas zien we hier nog geen welpjes maar dit is de naam van onze suite. Een grote interconnecting suite met twee slaapkamers met allebei een ensuite badkamer. Martine slaat linksaf, ik rechtsaf. Maar veel tijd te verliezen hebben we niet want de olfiant besluit met ons mee te wandelen en staat nu voor onze veranda. We nemen lekker plaats in de loungestoelen en beginnen vast aan onze safari.

 

MalaMala is een privé concessie en ligt ingeklemd tussen de Sabi Sands (westen) en het Kruger National Park (oosten). Omdat er geen hekken staan tussen de reservaten kom je hier tijdens een safari geen hek tegen, maar wel heel veel wild dat zich vrijelijk kan bewegen over een heel groot oppervlak. Doordat je het gebied niet met andere lodges of camps hoeft te delen, kom je hier weinig andere voertuigen tegen en hoef je de spectaculaire sightings niet te delen. Dit betekent dat je zo lang als je wilt kunt blijven kijken naar die spelende welpjes of de meedogenloze kill. 

Lauren is een van de zes vrouwelijke rangers bij MalaMala en loodst ons op onze eerste safari gelijk mee naar een luipaard welpje dat verstopt zit in het dikke struikgewas. Moeder ligt op apengapen want die heeft zich de afgelopen twee dagen te goed gedaan aan een impala, het is een prachtige eerste 'sighting'. We zien olifanten, neushoorns, nijlpaarden, giraffes en nog veel meer groot en klein wild. Na een sundowner rijden we in het donker door de bush terug naar de lodge en plots zien we daar een uil statig zitten op een boomstam. Of 'we', ik moet eigenlijk zeggen dat Lauren de uil spot en vervolgens aan ons laat zien. Wat een vondst! 

Ik bel met het thuisfront en daarna nemen we plaats in de boma voor een heerlijk a-la-carte diner samen. Moe en voldaan duiken we ons bed in. 

De volgende ochtend worden we om 05:30 wakker van de wekker en gaan we vol nieuwe energie mee op de ochtend gamedrive. Al snel stuiten we op een roedel wilde honden die vrolijk rond onze auto spelen. We blijven ze een tijdje volgen en gaan dan naar de andere lodge van MalaMala, Rattrays Camp. 

MalaMala bestaat uit drie 'camps'. Main Camp en Sable Camp liggen op dezelfde locatie. De safari suites liggen tussen Main Camp en Sable Camp in en het verschil is dat wanneer je Sable Camp boekt, je gebruik mag maken van de openbare ruimtes van Sable Camp dus de veranda, restaurant, de bar en het zwembad. Het is wat kleiner in opzet en niet voor kinderen onder de twaalf jaar dus hou je van rust en kleinschaligheid dan is het aan te raden om een Sable Suite te boeken. Maar MalaMala Main Camp vinden wij ook erg gezellig en nog steeds niet ontzettend groot. Er is genoeg ruimte voor iedereen en ook het zwembad is groot genoeg. De luxury rooms en suites van Main Camp en Sable Camp zijn hetzelfde. De luxury rooms hebben geen bad maar verder zijn ze wat ons betreft nog steeds meer dan groot genoeg. 
Rattrays Camp vinden we zelf wat te koloniaal en weinig 'safari sfeer' hebben. We besluiten dat we Main Camp en Sable Camp veel meer bij de Talisman reizigers vinden passen. 

Na de rondleiding bij Rattray's, Sable en Main Camp pakken we onze koffer in. Op naar de volgende stop! 

 

Leopard Hills

Van het oosten rijden we naar het westen. Leopard Hills ligt in het westen van het Sabi Sands Private Game Reserve. Samen met nog vijf andere lodges hebben ze een concessie in de Sabi Sands. Met andere woorden; alle zes de lodges mogen door het hele gebied heen rijden. Het nadeel is dat er aardig wat auto's doorheen rijden, maar het is een groot gebied en tijdens onze drives zijn we nauwelijks andere gasten van de andere lodges tegen gekomen. Daarnaasst hanteren ze een streng beleid betreffende de sightings; niet meer dan drie voertuigen per sighting en soms zelfs slechts eentje wanneer het een kwetsbare sighting betreft (bijvoorbeeld een dier met jong). 

Leopard Hills is verfrissend, het is een warm welkom dat we krijgen van Duncan. Duncan is de manager en heeft de lodge zelf gebouwd voor de huidige eigenaar. Samen met zijn vrouw en dochters heeft hij hier de dagelijkse leiding. Het is een lodge met slechts acht recentelijk gerenoveerde suites met grote glazen ramen aan de voorkant en een eigen plunge pool. Kinderen onder de 16 zijn hier niet welkom en het uitzicht vanaf de veranda op de uitgestrekte wildernis onder je is echt fenomenaal. Aan alles is gedacht, van een nespresso machine op de kamer inclusief een kannetje verse melk in de koelkast tot heerlijke poncho's in de jeep die ons droog houden tijdens de regenbui. 

 

 

Cal is onze ranger bij Leopard Hills en Bongani onze tracker. Hij zit voorop en speurt naar sporen. We hebben nog geen leeuwen gezien bij MalaMala en dus vragen we aan Cal om op zoek te gaan naar iets 'hairy & scary'. Zo gezegd, zo gedaan.

Eerst volgen we de sporen van een groot mannetjes luipaard. Helaas loopt het spoor dood en we rijden richting een gebied waar weinig bomen staan maar een grote grasvlakte te zien is. We zien een prachtige neushoorn, rustig grazend in het gras met allerlei vogeltjes op zijn rug. Ook zien we een hyena schichtig om zich heen kijken. Zou dat een voorteken zijn?

En ja hoor. Een troep leeuwen heeft een paar dagen geleden een wildebeest te pakken gekregen. We ruiken het al voor we het zien. Wat een lucht! Boven ons in de boom houden meer dan vijftig gieren de prooi nauwkeurig in de gaten. De leeuwin, die lekker aan het smikkelen is, hoeft maar weg te lopen en de gieren proberen het karkas te naderen. Wanneer de leeuwin zich omdraait vliegen ze snel terug de boom in. Het is een geweldig spelletje om te zien, vooral wanneer Cal de auto wat uit de wind zet en we dus wat frisse lucht krijgen....

Er ligt nog een karkas met wel drie leeuwen ernaast die hier letterlijk liggen uit te buiken. Ze kunnen nauwelijks lopen, zo vol zijn ze. Na een goede 45 minuten rijden we door.

Een vriendelijke olifant komt ons nog even hallo zeggen en we zien een aantal hyena's die ongetwijfeld wachten op een plekje in de rij voor het karkas van de wildebeesten. Wat een drive! 

 

Bye Bush

Na twee dagen in de Sabi Sands weten we precies weer waarom safari's hier zo fenomenaal zijn. De rangers zijn van uitmuntende kwaliteit, je struikelt hier over het wild en je gaat altijd met een volle camera en grote glimlach weer door naar de volgende bestemming. Wat hebben we ongelooflijk veel gezien in zo'n korte tijd! En twee hele verschillende lodges mogen ervaren, we kijken er ontzettend naar uit om meer Talisman reizigers te mogen inspireren!

Wil je dus meer weten, of zelf ook zo'n geweldige safari maken? Mail dan naar safari specialist Martine op martine@talisman.nl of bel op 088-7755900

 

Accommodaties uit dit reisverslag