Geplaatst op

W ow! Toen ik 35 jaar geleden voor het eerst naar de Cycladen reisde liet ik Santorini links liggen, want ik vond het te toeristisch. Nu ben ik er dan toch, en toeristisch is het zeker maar dat is ook niet voor niets! Het is het startpunt van mijn ontdekkingstocht voor Talisman door de Cycladen. Benieuwd wat ik allemaal ga vinden.....

Als ik op weg naar een hotel inspectie het pad langs de Caldera loop, blijf ik maar foto’s nemen. Wat een verbluffend mooie uitzichten! De rotswanden van de voormalige krater lijken loodrecht naar beneden te lopen en te verdwijnen in het diepblauw van de zee. Vijftig tinten blauw zei mijn gids, en hij had gelijk, de kleuren lopen over via violet naar lichtblauw, het is echt prachtig! 

 

WAUW! Santorini is magisch...

Ik slaap vannacht in Andronis Wellness Concept. Dit hotel heb ik al voor veel Talisman reizigers geboekt. Het ligt op de rand, en vanaf mijn privé zwembadje heb ik weer dat schitterende uitzicht op de Caldera en zie ik ook het dorpje Oia liggen (je zeg Iea). Witte huisjes vastgeplakt op de smalle uitloper aan het einde van het eiland, dat eigenlijk niets meer is dan de toppen van de kraterwand. De Caldera was het binnenste van de vulkaan, nu staat het in contact met open zee. Aan de achterkant kijkt mijn hotel op zee, dus de andere kant van het eiland. Hier bevindt zich ook een prachtige infinity pool van olympische afmetingen. Er is een wat kleiner zwembad aan de klant van de Caldera, waar zich ook het restaurant bevindt. Je ontbijt hier echt met het mooiste uitzicht, wat een goed begin van de dag.  

Het dorpje Oia heeft een gezellige, autovrije promenade, met links en rechts barretjes, toeristenwinkeltjes, wine bars, luxe hotels en restaurants. De hotels liggen allemaal tegen elkaar aan, als het ware tegen de helling aangeplakt. Dat betekent veel trappen lopen in je hotel, maar gelukkig zijn er ook liften in de meeste hotels. Voorlopig trotseer ik alle trappen, mijn stappenteller slaat zowat op hol!  

 

Wining en Dining op Santorini

Weet je dat er op Santorini al eeuwenlang heerlijke wijn wordt gemaakt? Deze wijnen staan ook ver buiten Griekenland bekend. Voor een eiland waar het bijna nooit regent is dit wel heel bijzonder, maar de wijnboeren hebben door de eeuwen heen een speciale techniek ontwikkeld die met elke nieuwe generatie wordt verfijnd. De wijnranken worden door middel van rieten manden laag bij de grond gehouden, zodat ze elke nacht profiteren van het vocht dat neerslaat op de grond en geen last hebben van de wind. Door de asrijke grond hebben de druiven een speciale smaak, en dit resulteert in een heerlijke zoete witte dessertwijn met een kruidige smaak. Er zijn heel veel kleine wijngaarden op het eiland, en natuurlijk heb ik gelijk met onze lokale partner gebrainstormd over een typisch Talisman toer. We hebben nu een geweldige excursie ontwikkeld waarbij je drie heel verschillende wijngaarden bezoekt. Doet je dit in augustus, dan is de kans groot dat je het productieproces kunt zien, want dit is de tijd dat de druiven worden geplukt en verwerkt. Ik ging zelf al even voorproeven in Argyros, en proefde daar de twaalf jaar oude Vin Santos, een aanrader!

De eigen wijnen worden natuurlijk ook veelvuldig geschonken in de restaurants van het eiland. Er zijn een aantal zeer goede restaurants waar in de zomer een sterrenchef kookt. Gezien we de bestemmingsspecialisten zijn, moest dit natuurlijk even worden voorgeproefd. Lucky me! Ik dineerde in Selena, het restaurant van hotel Katikies Garden in Fira. Dit hotel is gevestigd in een voormalig klooster (saillant detail, er wonen nog steeds nonnen in een deel van het gebouw, het is echter zeer onwaarschijnlijk dat je ze hoort, want ze hebben de eed van stilte afgelegd). Op de sfeervol verlichte binnenplaats werd ik een avond culinair verwend door onberispelijk en zeer vriendelijk personeel. De amuses volgden elkaar in rap tempo op, het hoogtepunt was het gerecht met Santorini tomaten die op vier verschillende manieren waren bereid. Je moest ze ook in een bepaalde volgorde eten, heerlijk gewoon! De hoofdgerechten waren zo mogelijk nog lekkerder en alle gerechten werden natuurlijk begeleid door bijpassende wijnen. Met de zoete witte wijn uit Santorini als passende afsluiter. 

Wil jij ook eens winen en dinen op Santorini? Neem dan gerust contact met me op. Ik heb een paar hele mooie adresjes, bijvoorbeeld het restaurant waar gekookt wordt door een chef met een Michelinster, met tafeltjes op de Caldera rand en vrij uitzicht op de zonsondergang. Romantischer kan het niet! Als je niet kunt niet kiezen, dan is het ook erg leuk om twee hotels op het eiland te combineren en zo wat meer van Santorini te ‘proeven’. Mail me gerust op annelies@talisman.nl voor meer informatie en een voorstel op maat! 

 

Paros
Op het eiland Paros sliep ik in Parillio, een klein boetiekhotel. Een echt pareltje! Het hotel is klein en overzichtelijk, heeft een zalig zwembad en een fijn restaurant. Als ik dan toch een minpunt zou moeten noemen, dan zou het zijn dat het een beetje afgelegen ligt. Maar als je het niet erg vindt om een kwartiertje te lopen, bereik je een knus strandje tussen de rotsen in. Met de taxi ben je verder in tien minuten in het leuke dorpje Naoussa. En Parillio bouwt aan een zusterhotel, hotel Cosme. Het is nog niet af, maar ik heb het al mogen zien. Dit hotel ligt op loopafstand van Naoussa en direct aan het strand, helemaal top! De opzet is heel goed; een restaurant aan het strand, een groot zwembad met zeezicht en daarachter een zevental kamers met een eigen zwembadje. In tien minuten loop je naar het bruisende Naoussma, waar het ’s avonds echt leuk flaneren is. Tientallen terrasjes langs de haven, en smalle sfeervol verlichte straatjes met leuke hippe winkeltjes en piepkleine terrasjes. 

Antiparos 
Overvaren van Paros naar Antiparos is een eitje! Elk half uur vaart er een autopontje heen en weer en je bent er dus met vijftien minuten. Dan is het nog een kwartiertje rijden naar The Rooster, helemaal naar de middle of nowhere! Als je aan komt rijden denk je: Dit is een kale berg met ver uit elkaar liggende gebouwtjes. Beneden ligt het strand (natuurstrand zonder bedjes). Maar kijk je wat verder, en hou je van rust en een holistisch verblijf dan is dit echt de plek voor jou! De manager vertelde me vol enthousiasme over de holistische benadering van vakantie, rust, zen, wellness, goed eten. Alles zag er tip top uit, leuke bar, leuk uitziend restaurant, heel sfeervol met honderden lantaarns met kaarsjes. De villa’s zijn prachtig ingericht met natuurlijke materialen. Een echte Talisman accommodatie, goed te combineren met Paros! 

 

Naxos

Op het eiland Naxos viel de kwaliteit van de accommodaties mij wel wat tegen eerlijk gezegd. Het eiland zelf is erg sfeervol, maar het is lastig om hier echt een typisch Talisman hotel te vinden. Naxian on the Beach is misschien wel mijn favoriet. Het is geweldig mooi als je hier arriveert. Door de zandkleurige weg die tussen het strand en het hotel loopt lijkt het alsof je pal aan zee verblijft. Het restaurant ligt aan deze weg en er heerst een Bohemian sfeertje met rieten lampen,  boeddha beeldjes, cactussen en veel riet en touw. Het restaurant is ook geliefd bij locals, wat altijd voor een levendige sfeer zorgt. Direct achter het restaurant liggen de kamers, deze zijn vrij klein. Het is echt een hotel voor creatievelingen, en mensen die houden van een hip & laid back sfeer.

 

Mykonos

En toen ontdekte ik op Mykonos een geweldige nieuwe accommodatie! The Wild ligt prachtig aan een baaitje en wordt omgeven door grote oude bomen. Alles hier ziet er leuk en pittoresk uit. Het restaurant heeft maar een paar tafeltjes, gesitueerd op een iets overhangend stuk rots met uitzicht op zee; heel gaaf. Beneden ligt een klein strandje en op rij-afstand vind je twee leuke beach-clubs. 
De kamers en suites hier zijn zo ontzettend mooi ingericht met veel gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. Het zijn stuk voor stuk plaatjes, ideale retraites na een dagje strand. 

Ook Utopia is een echte Talisman accommodatie. Als onderdeel van de prestigieuze Relais & Chateaux groep weten we zeker dat het hier met de gastvrijheid wel snor zit. Het strand van Elia (erg mooi!!) ligt op zo’n driehonderd meter van het hotel, alle kamers en suites hebben een schitterend uitzicht over de Egeïsche zee. Door het design, met veel hout en natuurlijke materialen, doet de sfeer heel ontspannen aan. Precies zoals het hoort op deze plek!

 

Ben je enthousiast geworden over een reis door de Cycladen na het lezen van mijn reisverslag? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Ik stel graag de ideale reis voor je samen. Een combinatie van verschillende eilanden, of juist een heerlijke strandvakantie op één plek: alles is mogelijk. 

Bel me gerust op 088-7755900 of mail naar annelies@talisman.nl 

 

Accommodaties uit dit reisverslag

Naxian on the Beach