Geplaatst op

E ind maart vloog ik samen met collega Ronda Espinosa naar Andalusië, voor een nadere verkenning van dit bijzondere stuk van Spanje. We eindigden in de badplaats Marbella voor een reis en netwerkevent van het luxe reisnetwerk Serandipians. Allereerst keek ik bijzonder uit naar mijn kennismaking met het Spanje van Talisman, om vervolgens al onze Europese partners in levende lijve te ontmoeten. Na twee jaar communicatie via Google Meet een geweldig vooruitzicht.

Sevilla
En zo togen we op donderdag 24 maart naar Schiphol, waar we na een korte nacht in het CitizinM hotel op vrijdag de Transavia vlucht van Amsterdam naar Sevilla pakten. Het was een vroege vlucht, met als voordeel dat we ook vroeg in Sevilla aankwamen en dus gelijk aan ons ‘programma’ konden beginnen. En ja hoor, gids Fran (Francisco) stond al voor ons klaar in het Unuk hotel waar we gelukkig vroeg konden inchecken.

Zodra ik uit de auto stapte, na een kort ritje van de luchthaven naar hartje stad, werd ik omgeven door een geur van sinaasappels. Deze geur hangt door de gehele stad; Sevilla staat bekend om de sinaasappels en dat rook ik! Bij mij riep de geur direct herinneringen op aan Marrakech, wat ook niet zo gek is als je bedenkt dat sinaasappelen voor het eerst naar Spanje werden gebracht in de 12e eeuw, door de Almohad-kaliefen die over Al-Andalus regeerden. Het was ook in deze tijd dat het Alcazar (die we later op de dag bewonderen) werd gebruikt als woonfort. De eerste sinaasappelboom werd hier geplant, door koning Pedro I, tegenwoordig staan er duizenden bomen in de gigantische tuin van het Alcazar. 

Zover de sinaasappels, even terug naar het Unuk hotel. Een fijn en modern hotel in het hart van de stad. De kamers zijn licht en comfortabel en het meest indrukwekkende van het hotel is het dakterras met prachtig uitzicht op Sevilla. 

Palacio Villapanes
En dan is het tijd om met Fran op pad te gaan. We lopen eerst naar het Palacio Villapanes, een hotel verstopt achter een grote houten poort. Stap je naar binnen, dan doet het geheel erg ‘riad-achtig’ aan; prachtig gewoon. Ooit een paleis (in de 18e eeuw), nu een schitterende retraite hartje stad. Je voelt hier echt de geschiedenis; de majestueuze pilaren, de schitterende doorkijkjes, hoge plafonds en prachtige balkons ademen de sfeer van vervlogen tijden. Een tophotel voor een romantisch luxe verblijf met zijn tweetjes, als je het ons vraagt! 

Corral del Rey
We stappen door naar Corral del Rey, een hotel dat uit twee delen bestaat met een smal steegje er tussenin. Het doet wat gemoedelijker aan, de kamers zijn wat klassieker ingericht en hebben prachtige accessoires. Je kijkt hier echt je ogen uit. We ontmoeten de eigenaar, Patrick Reid. Zijn broer Anthony runt Hacienda San Rafael, waar we morgen een kijkje nemen. Het vormt dus een uitstekend duo; Corral del Rey en Hacienda San Rafael, een logische combinatie! De suites zijn werkelijk schitterend en je hebt hier echt het gevoel in Andalusie te verblijven, zeker een van de sterke punten van dit hotel.

Real Alcazar
Nadat we een bezoek brengen aan de nonnen waar we een heel zoet honinggebakje nuttigen, springen we op de fiets. Fran loodst ons moeiteloos door het park naar Real Alcazar. Zo’n groot paleis heb ik nog nooit gezien! Het staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen en het schijnt dat de koning de eerste etage nog gebruikt als hij op bezoek is in Sevilla maar wat op mij vooral indruk maakt zijn de vele indrukwekkende details, de schitterende samensmelting van de Arabische tijd, de middeleeuwen, de barok en de negentiende eeuw. Wij bleven buiten, maar voor Talisman reizigers nemen we zeker een bezoek met gids op; het paleis stamt uit 913 en herbergt ontzettend veel verhalen en geheimen. 

We fietsen door, nadat we even kort voor de lunch stoppen, naar de kathedraal van Sevilla waar ontdekkingsreiziger Christopher Columbus ligt begraven. Dat Columbus nog ‘leeft’ in Sevilla merk je al snel met een verblijf in deze stad. Hij ontdekte Amerika natuurlijk onder de Spaanse vlag en die verhalen worden nog goed in leven gehouden. 

Mercer Hotel 
We bezoeken hierna nog twee hotels: het Mercer Hotel is naar mijn mening het meest exclusieve hotel van de stad. Zeer kleinschalig, de elf kamers zijn vaak ver van te voren al geboekt. We worden ontvangen met een glaasje cava en bekijken twee kamers en dromen weg bij het zwembad op het dakterras. Hoe heerlijk is het hier toeven op warme dagen! 

Alfonso XIII
Het Alfonso XIII is weer heel anders. Grandeur, klassieke luxe en veel reuring is wat we tegenkomen tijdens ons bezoek aan dit hotel. Het hotel heeft een schitterende tuin en een groot zwembad in de tuin, dit keer eens niet op het dakterras. In ieder opzicht verfrissend. Het hotel is wat ouder en oogt minder modern maar de kamers zijn ook hier prachtig en het restaurant oogt erg uitnodigend!

We dineren in het Unuk hotel, op het dakterras, voordat we ons naar de Flamenco show begeven. Dit is een bijzondere beleving, die echt niet mag ontbreken in je bezoek aan Sevilla! Een klein cafeetje, waar ons tafeltje was gereserveerd. We nemen plaats, bestellen een drankje en dan barst het gezang en geklap los. Een stukje cultuur en een perfecte afsluiting van de dag. 

 

Ronda

Na een lekker ontbijt in het hotel halen we onze huurauto op bij het treinstation van Sevilla en rijden we al snel de stad uit. Op naar onze eerste stop: Hacienda San Rafael. Het is een klein uurtje rijden, al snel laten we de bebouwing achter ons en wordt het landschap steeds groener. Een landweggetje leidt ons uiteindelijk naar de haciënda waar eigenaar Anthony Reid al vrolijk op ons staat te wachten. Wauw, dit is een verademing na de ‘drukte’ van de stad! Het vrolijke kleurenpalet van Hacienda San Rafael oogt fris en welkom en dat is precies de sfeer die hier hangt. De binnentuin is het decor voor romantische diners in de zwoele lente - en zomeravonden, een aantal van de kamers liggen rondom deze binnentuin. Anthony vertelt ons dat het huis al jarenlang eigendom is van zijn familie, ooit een olijfboerderij en nu een stijlvol en ontspannen luxe verblijf. Laat dat maar aan de Reid familie over; moeder Kuky komt uit Jerez en kent de regio op haar duimpje. Vader Tim werkte als hotelier en opende het superdeluxe Datai op Langkawi. Anthony organiseerde ooit luxe safari’s in Botswana en runt nu de hacienda. Geen wonder dat ze nu de ideale hideaway hebben gecreëerd in het hart van Andalusië! 

We rijden door naar Finca la Donaira, ook al zo’n beleving. We parkeren de auto in het kleine witte dorpje El Gastor en worden met de 4x4 van de finca opgehaald. De bergen in! We worden eerst over het landgoed rondgeleid, meer dan 600 hectare aan biologische landbouw waar paarden grazen en moestuinen voorzien in de ingrediënten voor de lunches en diners. Ben je een van de gelukkigen die een van de negen kamers weet te bemachtigen, dan kan je je hart ophalen in de fenomenale spa (iedere gast krijgt de spa een uur helemaal voor zichzelf!) en de ongelooflijk mooie natuur waar vele wandelroutes zijn uitgestippeld. Ronda en ik lunchen en genieten van de huisgemaakte kombucha die bij de gangen wordt geserveerd. Na de lunch stappen we de auto weer in en rijden we van El Gastor naar Ronda. 

Hier aangekomen checken we in bij Aire de Ronda, een klein boutique B&B met slechts vier kamers. Eigenaresse Marivi is hartelijk en zorgt ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. Samen met gids Fran, die hier naartoe is gekomen, wandelen we door Ronda. We bewonderen de kloof, de Romeinse badhuizen en lopen door de stierenvechtersarena. We vinden het allebei ongelooflijk barbaars dat dit soort gevechten nog steeds worden gehouden, en nog wel voor zo’n enorm groot publiek. Toch leeft het in Spanje en worden stierenvechters nog steeds op handen gedragen….. 

We bekijken de parador (monumentaal pand waar hotel in is gevestigd) en sluiten de dag af met een fenomenaal tapas-diner. De chef van dit restaurant heeft met zijn andere restaurant (aan de overkant) een Michelin Ster verdiend. De tapas zijn geweldig en de sfeer in het restaurant is levendig en gezellig. 

 

Jerez - Cadiz - Sotogrande
Een drukke dag vandaag! We rijden naar Jerez, de oorsprong van de sherry. Hier bekijken we eerst het nieuw geopend Tio Pepe hotel, als je het ons vraagt een super fijne uitvalsbasis voor een verkenning van Jerez. Want dit is een leuk dorpje! Te leuk om doorheen te rijden, een nachtje verblijven hier is een absolute aanrader. Want dan heb je namelijk de tijd om het Alcazar hier te bezoeken, een paleis annex vesting, een voormalig Moors fort uit de 11e eeuw. De tuinen geuren ook hier weer naar sinaasappels en staan vol prachtige bloemen. De geschiedenis vertelt verhalen en vergeet ook niet om samen met je gids de camera obscura te bezoeken!

En dan…bezoeken we een bodega. Hier wordt geweldige sherry gemaakt en we krijgen een korte rondleiding. De bodega dateert uit 1650 en de eigenaar heeft naast heel veel sherry ook een indrukwekkende kunstcollectie. Voor Talisman reizigers ontwikkelden we een bijzondere middag in deze bodega. Zo heb je nog nooit sherry geproefd!

Cadiz
We rijden door naar het plaatsje Cadiz, een gemoedelijk kustplaatsje waar we op ons gemakje doorheen struinen. Het is een van de oudste steden van heel Europa en we hebben gids Fran nog steeds bij ons zodat hij ons er alles over kan vertellen. Deze stad werd 1100 voor Christus gesticht en was het vertrekpunt van de beroemde Hannibal die Rome veroverde. Het Teatro Romano is een Romeins theater uit de 1e eeuw voor Christus welke pas in 1980 werd ontdekt. Na het Romeinse theater van Pompeii is dit het grootste Romeinse theater ter wereld! 

De stad speelde ook een belangrijke rol in de 18e eeuw bij de handel met de nieuwe wereld, wat nog steeds duidelijk te zien is in de historische binnenstad met de vele monumenten en smalle straatjes. Men noemt Cadiz ook wel ‘Little Havana’ door de historische band en gelijkenis met de gelijknamige Cubaanse stad.

Sotogrande
Nadat we wat frisse zeelucht door onze haren hebben laten waaien en een ijsje hebben gegeten zeggen we gedag tegen Fran en rijden we naar Sotogrande waar we in het nieuw geopende So/Sotogrande slapen. Sotogrande is een soort community waar veel rijke Spanjaarden een tweede huis hebben. Het So/Sotogrande is een schitterend resort met frisse, moderne kamers. Het is ontworpen door de fashion designer Dolores Cortes die met haar liefde voor kleuren en vormen er een schitterend geheel van heeft gemaakt. Het is even zoeken naar de reden voor een verblijf hier maar die vinden we al snel. Zoekt u rust, luxe, wellness en golf dan zit u hier op de juiste plek! Er is ook een strandclub op zo’n vijf minuten rij-afstand dus een verblijf met kinderen is hier ook zeer goed mogelijk. Er is niet veel in de verdere omgeving te doen maar dat hoeft ook niet; de spa is gigantisch en biedt zelfs floating en cryo behandelingen aan. De golfbanen zijn er in overvloed en naast de twee zwembaden is er dus ook een strand. Voeg hier de heerlijke temperaturen aan toe en we snappen dat het hier goed vakantie vieren is!

Marbella
We rijden via Finca Cortesin, ook al zo’n prachtige finca in de nabijheid van Marbella, naar Marbella. Hier leveren we de huurauto in, en checken we in bij Puente Romano. Het is even schakelen na de pittoreske dorpjes en uitgestrekte landschappen want Marbella heeft niet echt een hele mooie aanrijroute. Eenmaal in het resort worden we omgeven door tropische tuinen en het gezang van vogeltjes. We ontdekken al snel dat dit resort zeer geschikt is voor reizigers die op zoek zijn naar vermaak, want er zijn maar liefst 19 F&B outlets; van Nobu tot Supperclub en van Thais tot Spaans; u kunt hier eindeloos lunchen en dineren.

Puente Romano is opgezet als een dorpje, met veel wandelpaadjes tussen de gebouwen door waarin de suites zijn gelegen. Zoek je een rustig verblijf dan is Marbella Club wellicht meer geschikt; dit resort ligt naast Puente Romano maar is wat meer ingetogen en biedt elegante luxe. 

We sluiten onze reis af met het netwerkevent Essence of Luxury, genieten van een topdiner in Nobu en worden door One & Only Resorts mee uit eten genomen naar Lena by Dani Garcia….. Top restaurants gelegen rondom het plaza van Puente Romano waar een DJ tot in de late uurtjes zorgt voor een goed sfeertje. Met een glaasje champagne sluiten we op vrijdag 1 april de reis af, op het strand van Marbella. Viva Espana!