Geplaatst op

P recies 9 maanden na mijn laatste bezoek aan Griekenland land ik weer op de luchthaven van Athene. Dit keer ga ik een aantal net geopende pareltjes ontdekken in de Cycladen, een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Vanaf Athene reis ik per ferry naar de verschillende eilanden.

Eén van de mooiste zonsondergangen op Kea Island

Bij aankomst op de luchthaven van Athene staat onze lokale agent al op mij te wachten. Hij reist namelijk de komende twee dagen met mij mee. Samen gaan we naar de haven van Lavrio, waar de zwarte speedboot van One&Only al klaarligt. In een klein half uur varen we naar Kéa Island. 

Ondanks dat Kéa Island het eiland van de Cycladen is dat het dichtst bij Athene ligt, kent het eiland tot dusver niet veel toerisme. Op een paar kleine, slaperige dorpjes na en een handvol eenvoudige hotelletjes is het hier vooral erg rustig. 1 juni opende One&Only Kéa Island hier echter haar deuren. Dit betekent dat we vanaf nu ook voor Talisman een verblijf op dit fijne eiland kunnen bieden. En wat een plaatje is dit! De 33 villa’s liggen tegen de steile heuvel aan en per buggy word ik naar mijn prachtige Cliff Pool Sea Villa gebracht. Het is een feestje om hier te slapen. De eerste avond geniet ik meteen van één van de mooiste zonsondergangen die ik gezien heb. De volgende ochtend word ik wakker van het suizen van de wind. Dat is echter geen probleem hier, want One&Only heeft een privéstrand in een beschutte baai waar je altijd heerlijk kunt relaxen en zwemmen.

De levendige Atheense Rivièra

Ik heb een druk programma, dus na één nacht op Kéa Island reis ik meteen weer door. Helaas kan de speedboot vanwege de harde wind niet uitvaren. Gelukkig gaat de ferry wel gewoon en keren we in de middag terug naar de haven van Lavrio. Vanavond slaap ik namelijk in het andere One&Only resort dat Griekenland rijk is: Aesthesis. 

One&Only Aesthesis ligt aan de ‘Atheense Riviera’ in de plaats Glyfada. Hier werden in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw veel films opgenomen en vierde de jetset vakantie. Het raakte in verval, totdat One&Only het land kocht en in november 2023 het 141 kamers tellende resort opende. De bungalows en villa’s hebben allemaal een eigen zwembad en mijn Aesthesis Corner Seaview Bungalow tevens een riante tuin. Compleet anders dan Kéa Island, maar voor wie graag restaurants en winkels op loopafstand heeft en dicht bij het centrum van Athene, aan zee, wil verblijven, is dit de place to be.

Het ruige eiland Folegandros

Na een nachtje bij One&Only Aesthesis vertrek ik vanuit de haven van Piraeus, de grootste van Athene, naar het eiland Folegandros. Folegandros ligt op zo’n vier uur vaarafstand vanuit Athene. Het is druk bij de ferry en het gaat er behoorlijk chaotisch aan toe wanneer iedereen probeert om tegelijkertijd aan boord te komen met zijn bagage. Eenmaal aan boord zoek ik mijn stoel op in de Premium Class en komt er meteen een hostess vragen of ik wat wil drinken. De zee is onstuimig door de harde wind en uiteindelijk kom ik met een half uurtje vertraging aan in de haven van Folegandros. 

Folegandros is een ruig eiland en die ruigheid is als concept gebruikt voor het half mei geopende Gundari Hotel. Gundari is een boutique resort met 32 suites en is opgebouwd met stenen uit de omgeving. Het laatste stuk van de weg moet nog worden aangelegd waardoor je offroad aankomt, maar dit past eigenlijk heel goed bij het ruige concept van het hotel. Naast het algemene zwembad hebben alle suites ook een privé plunge pool met uitzicht op zee. Na een rondleiding door de manager van het hotel mag ik de spa uitproberen, wat heerlijk! 

Het charmante stadje Chora ligt op ongeveer tien minuten rijden. In dit witte Griekse dorpje vind je naast een mooi plein met oude olijfbomen ook wat gezellige cafeetjes en restaurants. Heel leuk om even rond te struinen. Op het plein strijk ik neer met een Griekse koude koffie. Vanuit Chora kun je een wandeling over een iconisch slingerpad maken naar een kleine kerk bovenop een heuvel. Vanaf hier zou je een geweldig uitzicht hebben op de omgeving. Ik heb helaas geen tijd om de hele wandeling te maken, want ik heb vanavond een diner bij restaurant Orizon, waar Michelinsterren chef Lefteris Lazaraou de scepter zwaait, op de planning staan. Ik proef hier onder andere de meest fantastische calamaris die ik ooit heb gegeten.

De volgende ochtend bezoek ik de baai bij het plaatsje Aghia Maria. Hier vind je namelijk een heerlijk zandstrand. Ook maak ik een wandeling over de klif langs zee. Het water heeft hier alle kleuren blauw. Onderweg kom je langs een aantal afgelegen baaitjes waar je kunt snorkelen. Als je op zoek bent naar een niet te toeristisch en druk bezocht eiland in de Cycladen, is Folegandros wat mij betreft de winnaar! 

Prachtig Paros

In de middag zit ik weer op de ferry. Ditmaal gaat de reis naar Paros. Na Folegandros is Paros van hele andere orde. Het is hier veel drukker, vooral tussen de haven en het plaatsje Naoussa is het een drukte van belang. Naoussa is the place to be momenteel en ik begrijp dat je hier goed kunt uitgaan en vooral heel lekker kunt eten in de vele restaurants. Buiten deze drukte kun je op Paros per huurauto zeker ook niet toeristische dorpjes vinden. Daarnaast staat het eiland bekend om het prachtige marmer dat hier vandaan komt en werken veel locals dan ook in de marmerhandel. 

Mijn tijd op Paros staat in het teken van het zien van enkele reeds vertrouwde hotels, maar ook twee nieuwe. Het kleinschalige Cosme telt slechts veertig suites en geeft me direct bij aankomst een vakantiegevoel. Voor de deur vind je een heerlijk strand met een beachclub. Ingetogen luxe, aardse tinten en subtiele kunst zorgen voor een fijne ambiance. Naoussa ligt op slechts tien minuten lopen. Zusterhotel Parilio ligt wat meer in het binnenland, maar ook vanuit hier is de zee niet ver weg. Als je wilt, kun je met de shuttle naar de beachclub van Cosme. 

De volgende stop is het in juli 2023 geopende Avant Mar, dat onderdeel is van de Small Luxury Hotels of the World. De flamboyante manager heeft de wind er goed onder en is erg enthousiast. Dat werkt aanstekelijk! Er heerst een fijne mediterrane sfeer en iedere gast krijgt persoonlijke aandacht. Op het strand, dat openbaar is, is het behoorlijk druk, maar Avant Mar heeft voor haar gasten eigen ligbedden. Ik schuif aan voor de lunch en geniet van het verrassingsmenu van de chef. De zon schijnt vandaag weer uitbundig en ik heb tot nu toe nog geen wolkje gezien. Wel waait het ook op Paros behoorlijk hard. Goed dus om rekening mee te houden mocht je in juni naar de Cycladen af willen reizen.

Traditioneel Tinos

Van onze lokale agent ‘moet’ ik echt een bezoek brengen aan Tinos, het buureiland van het bekende Mykonos. Een maand geleden is hier namelijk het Odera Resort geopend. Ik reis weer per ferry en in de haven van Paros is voor premium class ferry reizigers zojuist een nieuwe lounge geopend. Dat is fijn! Je kunt hier wat eten en drinken en er is airconditioning. Wanneer de boot aankomt, word je geroepen en na vijf kwartier varen bereiken we Tinos. 

Tinos is één van de grootste eilanden van de Cycladen, maar is nog heel traditioneel, rustig en heeft mooie witte dorpjes. Het eerste echt luxe resort op het eiland zit nog in de openingsfase, echter het Odera Resort is veelbelovend. Dit hotel is trapsgewijs gebouwd aan een baai met een privéstrand en het uitzicht is ook weer fenomenaal. Ik heb een halve dag de tijd en dat is genoeg om een goede indruk te krijgen van het hotel en de service. Ik krijg een tour van de rooms division manager door het 70 suites tellende hotel. We eindigen bij de spa. Hier vraagt ze me of ik de Zero Body Float wil uittesten voor een minuut of tien. De wat? Het blijkt een soort badkuip te zijn waar je op een tafel gaat liggen, gewoon met je kleding aan. Als de behandeling van start gaat, ‘zak’ je als het ware in een soort bubbel onder water. Je krijgt een koptelefoon op met ademhalingsoefeningen. Het is ontspannend en apart tegelijk en voordat ik echt kan relaxen, is de tijd weer voorbij. Bijzonder! Hierna geniet ik van een smakelijke lunch in het restaurant met uitzicht op zee en voordat ik het weet is het alweer tijd om naar de haven te gaan. 

Het drukke Mykonos

Het bekende en populaire eiland Mykonos ligt op slechts twintig minuten varen. Ook hier verblijf ik in een hotel dat pas net geopend is. Het voelt echter alsof ze al veel langer bestaan, want iedereen is hier perfect op elkaar ingespeeld. Het hotel ligt net ver genoeg van de feestdrukte van Mykonos-Stad en heeft een prachtig uitzicht op de stad en de iconische molens die je op alle foto’s ziet. Net als op de andere eilanden is ook hier weer de wind een beetje een spelbreker.

De volgende ochtend vlieg ik vanaf Mykonos met een overstap in Athene vol met nieuwe inzichten terug naar Nederland. Het was een heerlijke week en ik heb een hoop nieuwe pareltjes gezien. Ook is het goed om de eilanden zelf ervaren te hebben en te zien wat de verschillen zijn. Zo kon het verschil tussen het rustige Tinos en het toeristische Mykonos niet groter zijn. Echter bieden de Cycladen hiermee voor ieder wat wils. Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar één van de minder drukke eilanden. Elpizo ta léme sýntoma, ofwel hopelijk tot snel!

Wil jij na het lezen van deze blog ook afreizen naar de Cycladen? Neem dan contact met mij op en mail naar marjolein@talisman.nl of bel naar 088-7755900.