Geplaatst op

D e vlucht met KLM van Amsterdam naar Kaapstad vertrekt precies op tijd. Nog voor Nederland aan het ontbijt zit, hangen wij - Martine en ikzelf - al in de lucht. Onderweg naar Kaapstad. De reden van de reis is het zien van de meeste van onze partners in Afrika op de exclusieve reisbeurs ‘We Are Africa’. En zo is het niet vreemd dat we aan boord van KL597 naar Kaapstad aardig wat collegae tegenkomen. Na een vlucht van zo’n tien uur landen we in de ‘Moederstad’, inmiddels al in het donker gehuld. En nadat we de formaliteiten hebben afgewikkeld staat onze transfer al te wachten om ons naar Future Found Sanctuary te brengen, een nieuwe accommodatie voor Talisman gelegen in Constantia.

Rust en stilte in Kaapstad

Het haardvuur knispert, de wijn wordt ingeschonken en er wordt een prachtig kaasplateau gepresenteerd. Welkom in Zuid-Afrika! Future Found Sanctuary ligt dan niet in het centrum van Kaapstad, het doet haar naam eer aan; een verstopte retraite tegen de berg genesteld omgeven door groen. Kaapstad is nog steeds binnen handbereik, en het is hier goed thuiskomen! De Sanctuary bestaat uit Maison Noir - waar wij slapen - en Villa Verde. Onze voorkeur gaat uit naar Villa Verde, het uitzicht vanuit de kamers op de prachtige omgeving is fenomenaal. Je deelt de villa met andere gasten, er is een spa, een gym en een grote woonkamer met keuken. Buiten is er een zwembad. Dineren kan in de omgeving uiterst goed, in Constantia zijn heel veel goede restaurants te vinden zoals het Jonkershuis of Foxcroft. We maken graag een reservering, en zorgen ervoor dat de chauffeur van Future Found Sanctuary je brengt en weer haalt.

De prachtige westkust

Na een goede nachtrust gaan we er met de auto op uit, richting het noorden. We volgen de westkust en komen uit bij Paternoster, na zo’n twee uur rijden. Het vredige dorpje Paternoster staat bekend om de witgekalkte huisjes met blauwe daken en de relaxte levensstijl van de bewoners. En we snappen het; ook wij worden gelijk helemaal zen van de zon, de zee en de prachtige omgeving. Het plaatsje werd nog populairder met de komst van Wolfgat. Slechts 20 couverts per middag/avond worden hier geserveerd. Het restaurant van Kobus van der Merwe heeft een sterke focus op duurzaamheid en serveert een zevengangenmenu dat is gebaseerd op lokale en inheemse ingrediënten. Een tafeltje hier is moeilijk te bemachtigen, maar heb je beet dan proef je dingen die je nog nooit eerder hebt geproefd; Kobus en zijn team slepen dagelijks de kustlijn af, met manden in de hand. Hij wordt ook wel vergeleken met de Scandinavische koning van het foerageren, René Redzepi. Vele awards zijn al gewonnen, en het restaurant is dan ook immens populair onder de foodies. 

Heb je een tafeltje, slaap dan in het boutique hotel De Strandloper. Wij gingen hier kijken en wilden gelijk blijven. De kamers met zeezicht wekken het instant vakantiegevoel op en zijn met veel gevoel voor stijl ingericht. Het restaurant, Leeto, biedt hetzelfde zeezicht, vergezeld van goede gerechten (Kobus dineert vaak met zijn partner in Leeto). Ook hier weer de focus op duurzaamheid: al staat de regio bekend om de rivierkreeft, het wordt hier niet geserveerd omdat de vangst niet duurzaam is. 

Met een beetje weemoed vertrekken we weer uit Paternoster. We weten dat ons een drukke paar dagen in Kaapstad te wachten staat en dus genieten we extra van de rit langs de prachtige kust en het uitzicht op de Tafelberg bij Blouberg voor we de auto inleveren en onze hotels opzoeken. 

Netwerken, Wining & Dining in Kaapstad

Vier dagen lang halen we oude contacten weer aan en leggen we nieuwe contacten tijdens de beurs ‘We Are Africa’ in Kaapstad. We staan een ochtend vroeg op om deel te nemen aan een ochtend kajaktocht door Granger Bay, georganiseerd door Escape + Explore en we dineren in onder andere The Pot Luck Club (Luke Dale Roberts) en Chefs Warehouse At The Bailey (Liam Tomlin). Het bewijs is maar weer eens geleverd dat Kaapstad veel geweldige restaurants te bieden heeft! 

Martine slaapt in een nieuwe accommodatie voor Talisman, het boutique Noah House. Gerund door een Nederlands echtpaar ligt dit pareltje verstopt in Tamboerskloof en biedt het met slechts tien kamers een unieke en persoonlijke ervaring. 

Stad uit, Kalahari in

En dan is het tijd voor onze vlucht van Kaapstad naar Windhoek. In zo’n 1,5 uur vliegen we naar Windhoek, waar we na het afhandelen van de douane formaliteiten (nemen ze hier zeer serieus!) de auto ophalen. Ook dat wordt hier serieus genomen; we kijken eerst een instructievideo over het rijden door Namibië en vervolgens wordt ons geleerd hoe we een band verwisselen, hoe we de bandenspanning checken en hoe we de auto in 4WD zetten. Nuttige informatie, als je je bedenkt dat het grootste deel van de reis over onverharde weg gaat. We rijden in ongeveer 1,5 uur naar ons eerste verblijf: Otjimbondona Kalahari

Hier verblijven we een nachtje in Villa Giraffe, een van de vier villa’s. De lodge wordt gerund door Wilfried en Anita, een vriendelijk koppel met veel ervaring. We beginnen ons verblijf hier met een sunset drive, waarbij Wilfried ons het reservaat laat zien. Als we terugkomen genieten we van een gin tonic voor we aanschuiven bij het diner. Het driegangen diner is eenvoudig maar smakelijk, maar we vliegen door de gangen heen. Mijn eerste glaasje wijn is nog niet op en de koffie wordt al geserveerd. Dat kan iets over mij zeggen, maar in dit geval is het toch echt het hoge tempo waarin de gerechten worden geserveerd. Het resultaat? Om 20:00 zijn we terug in onze villa en ploffen we neer in de lounge waar we de dag nog even doorspreken, koffers inpakken en een goede nachtrust pakken.

Angelina Jolie

In de ochtend kijken we nog even bij de stokstaartjes, die nog niet gehabitueerd en dus wat schuw zijn, voor we doorrijden naar Omaanda. Omaanda ligt op ongeveer een half uur van de luchthaven. We verwachten dat dit het hoogtepunt van ons Namibië avontuur wordt, en dus willen we lekker op tijd aankomen hier. Wanneer we aan komen rijden worden we vrolijk begroet door Xavier en als we de lodge betreden, kunnen we niets anders dan ‘wauw’ fluisteren. Dit is het toppunt van safari-chic. Alsof Angelina Jolie hier ieder moment haar ‘retraite’ binnen kan komen lopen, zo stijlvol ziet het er uit. Het verhaal van Omaanda is het verhaal van een ontmoeting tussen Arnaud Zannier (oprichter Zannier Hotels, waaronder Omaanda) en Angelina Jolie. Zij verbleef in Zannier Hotels Phum Baitang en vertelde aan de eigenaar (Arnaud) dat er nog een plek bestond, op zo’n 10.000 kilometer afstand, in zo een prachtige natuurlijke omgeving die op dezelfde manier moest  worden behouden zoals ze dit in Phum Baitang deden. Angelina introduceerde Arnaud aan Dr. Rudie van Vuuren (N/a’an ku sê) aan elkaar en zo ontstond Omaanda. Zannier Hotels sloeg de handen ineen met de Namibische N/a’an ku sê stichting om zo een gigantisch natuurgebied van meer dan 75.000 hectare te creëren en vandaag de dag draagt het Zannier Reserve by N/a’an ku sê actief bij aan het behoud van de flora en fauna alhier. 

Verblijven in Omaanda doe je in superdeluxe ‘hutten’, stijlvol ingericht en voorzien van alle comfort. Het uitzicht vanuit de badkamer op de wildernis is prachtig, maar voor het mooiste uitzicht moet je bij het zwembad zijn. Voor de lunch werd ons een heerlijk mezze-platter geserveerd, en daarna vertrokken we op gamedrive. Neushoorns, leeuwen, olifanten... we worden getrakteerd op geweldige sightings. Terug in de lodge genieten we van een heerlijk diner, waar we wat meer tijd krijgen tussen de gangen door. De volgende ochtend genieten we nog van een spabehandeling (inbegrepen in het verblijf) en helemaal uitgerust vertrekken we naar onze volgende, en laatste, stop; Habitas.

Glamping with a view

Onze laatste stop is het nieuwe Habitas Namibië, ook weer dicht bij de luchthaven (half uur). De Eco-hospitality Group Habitas heeft in korte tijd maar liefst 9 accommodaties geopend, onder andere in Mexico, Marokko en Saoedi-Arabië. De focus ligt hier op duurzaamheid, wellness en vrijheid. Van het wellness thema krijgen we, helaas, weinig mee; geen yoga of meditatie sessies tijdens ons verblijf. Doordat Habitas Namibia hoog op een heuvel ligt, is het uitzicht op het 51.000 hectare tellende natuurreservaat spectaculair. Het kost wat tijd om boven te komen, gelukkig hoef je dit niet zelf te doen, maar rijdt er een ervaren chauffeur. De tenten zijn eenvoudig maar luxe en voorzien van een groot bed, fijne badkamer en een deck waarop het goed toeven is met een boek. Sommige tenten hebben meer privacy dan andere, het is goed dat we dit hebben ervaren zodat we weten welke tenten het beste gelegen zijn. Waar we zeker wisten dat bij Omaanda ieder type reiziger helemaal content zou zijn, twijfelen we bij Habitas een beetje. Je moet er wel van houden….. De gamedrives zijn ondergeschikt aan de sundowners; met maar liefst vier cheeta's in het vizier werd de sighting afgebroken om te beginnen aan onze ‘sundowner’. De tenten zijn eenvoudig (geen koffie/thee faciliteiten) maar stijlvol en de kans dat er zich wat jonge influencers onder de gasten begeven is groot (met alle ‘gevolgen’ van dien). Toch hebben we genoten van het pure verblijf, de schitterende sterrenhemel, de ‘storytelling’ bij het kampvuur en de spectaculaire cheetah sighting! Niet voor iedereen, maar wel Talisman.

Onze conclusie? Met deze drie accommodaties in de omgeving van Windhoek kunnen we voor ieder type reiziger een zeer ontspannen start of einde van een reis garanderen. Het is niet meer nodig om het drukke en stadse Windhoek in te rijden, want op minder dan 90 minuten van de luchthaven zijn drie zeer bijzondere safari lodges te vinden!

Wil jij weten hoe jouw reis door Namibië of Zuid-Afrika er uit kan zien? Neem dan contact op met Afrika expert Martine via martine@talisman.nl of bel haar op 088-7755900.

 

Accommodaties uit dit reisverslag