Geplaatst op

O p 22 november is het dan eindelijk zover, mijn langverwachte trip naar Athene om een aantal accommodaties te bekijken en het team van onze lokale partner te leren kennen begint!

Schiphol - Athene

Om half 10 stap ik in de trein naar Schiphol. Eenmaal aangekomen maak ik een foto bij het vertrekbord voor op de Talisman Instagram pagina en plaats hem direct. Hierna merk ik dat m’n tas open staat en m’n portemonnee er niet meer inzit. Ja hoor, 5 minuten op Schiphol en al gezakkenrold, ik kan mezelf wel voor m’n hoofd slaan van zoveel onoplettendheid. Overtuigd van de situatie loop ik richting de marechaussee waar snel een actie wordt opgezet om beelden terug te kijken en er iemand met me mee zal lopen. Voor de zekerheid controleer ik toch nog even m’n laptoptas en ja, natuurlijk zit hij daar gewoon in. Wat een blunder zeg! Maar eigenlijk ben ik vooral heel blij dat ik gewoon m’n pasjes nog heb. Snel op naar de incheckbalie van Aegean Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Griekenland. 

De vlucht duurt drie uur en is erg plezierig. Goede service van een vriendelijke bemanning, een broodje met drankje en gewoon een prima stoel. Dit jaar is Aegean voor het tiende jaar op rij beloond met de prijs ‘Best Regional Airline in Europe" door Skytrax World Airline Awards. 

Bij aankomst in Athene ontmoet ik mijn reisgenoot en concullega van een andere reisorganisatie uit Nederland. Het is druk op de wegen, dit zal me komende dagen in het stadscentrum ook nog opvallen. In deze Covid tijden maken de Grieken liever geen gebruik van het openbaar vervoer en verplaatsen zich per auto, ook voor kleine afstanden. Ieder huishouden beschikt over twee tot drie auto’s dus dat loopt snel op. Rond 18:00 parkeren we voor de deur van het Athens Capital Center MGallery Hotel. Het hotel is afgelopen september geopend en de komende twee nachten mijn verblijfplaats. De ontvangst is  perfect met heel veel aandacht. Mijn bagage wordt aangenomen en alvast naar m’n kamer gebracht. Na de check-in en mezelf even opgefrist te hebben is het tijd voor een rondleiding door het hotel gevolgd door een heerlijk diner met Labrini, de Sales Manager en Panos en Eva van onze lokale partner. Erg leuk elkaar eindelijk ‘live’ te ontmoeten. We werken nu al twee seizoenen intensief samen maar tot nu toe alleen online. De komende dagen zullen steeds weer andere teamleden ons vergezellen. Het voelt goed om weer ouderwets op studiereis te zijn en gesprekken te voeren over onze gedeelde passie, de reiswereld. De avond vliegt voorbij en voor ik het weet is het alweer middernacht en nemen we afscheid. 

Athens Capital Center hotel is dus een nieuwe aanwinst in Athene en ligt om de hoek van het beroemde en centrale Syntagma Square. Het hotel heeft een moderne frisse maar tegelijkertijd hele warme uitstraling met veel verwijzingen naar de zee. Van het tapijt met golfmotief op de gangen tot aan de prachtige kunst aan de wanden, veelal afkomstig uit de privécollectie van de eigenaar. Tevens is het hotel de thuisbasis van een inspirerend kunstwerk van George Lappas, de Mappemonde. De kamers zijn stuk voor stuk super comfortabel; een heerlijk bed, slimme lichttechnieken en een goede douche. Samen met de meer dan warme ontvangst en het uitgebreide ontbijtbuffet is het advies om voor een verblijf in Athens Capital te gaan snel gegeven. 

 

Acropolis Museum en hotelbezichtigingen

De volgende ochtend sta ik vroeg op om wat baantjes te trekken in het zwembad op de tiende verdieping en te genieten van het uitzicht over de stad. Na het ontbijt worden we in de lobby verwelkomd door onze gids Giota. Een energieke dame waarmee we te voet op weg gaan naar het Acropolis museum. We steken het beroemde Syntagma plein over wat al helemaal in kerstsfeer is opgetuigd. Ik geloof niet dat ik eerder zoveel kerstversiering bij elkaar heb gezien. Athene is er klaar voor dit jaar. Via de smalle, pittoreske straatjes van de historische wijk Plaka, waar op het gemak de eerste terrassen worden opgetuigd (ik heb al geleerd dat de Grieken hun dag niet zo vroeg beginnen) komen we uiteindelijk aan bij de voet van de Akropolis rots. Hier, aan de voetgangersstraat Dionysiou Areopagitou, is het Akropolis museum gelegen. In 2009 geopend voor het grote aantal archeologische vondsten die op de rots en de omgeving van de Akropolis zijn ontdekt. Als je goed naar de indeling van het museum kijkt ontdek je dat het een replica is van het Akropolis monument. Het is erg interessant om samen met Giota door het museum te wandelen, ze brengt de oude voorwerpen en beelden tot leven. Ik ben onder de indruk van de beroemde, majestueus staande, Caryatides beelden. We genieten nog even van het uitzicht op de Akropolis vanaf de derde verdieping van het hotel voordat we naar het New Hotel wandelen waar een inspectie en lunch gepland staan. In de namiddag maak ik op eigen gelegenheid een wandeling door de stad. Begin van de avond bekijk ik het Electra Metropolis en Electra Palace hotel en sluiten we de avond af met een diner in Electra Metropolis. Het onweert buiten en de lichtflitsen met op de achtergrond de Akropolis zijn prachtig om te zien.
 

Culinair Athene

Vandaag staat er een culinaire wandeling op het programma. De Grieken zijn dol op eten. Waar het ontbijt eenvoudig is en vaak enkel een Kouliouri (bagel) omvat pakken ze voor de lunch en het diner flink uit en genieten daar van meerdere, stevige, gangen. Te voet gaan we op pad door de verschillende wijken van de stad. Van de oude volkswijk Plaka naar het sfeervolle Monastiraki en het alternatieve Psirri. Onderweg maken we diverse stops en genieten van de lokale keuken. Hartige lekkernijen zoals traditionele taarten, een verscheidenheid aan kazen en vleeswaren en souvlaki maar ook zoete loukoumades en traditionele lepeldesserts gemaakt van fruit. We brengen ook een bezoek aan de Varvakios markt, ook wel bekend als ‘the belly of the city’. Op deze versmarkt, die al bijna 150 jaar bestaat, is het een drukte van belang. Atheners komen niet alleen voor hun dagelijkse boodschappen maar selecteren hier ook het allerbeste lamsvlees voor Pasen en de kalkoen voor Kerstmis. De slagers en visverkopers staan hier al jarenlang, kraampjes gaan van generatie op generatie over, en proberen elkaar luidkeels af te troeven. In Spice Street zijn  fantastische hoeveelheden lokale specerijen te vinden en leer ik alles over de manier waarop kruiden en specerijen in de Griekse keuken verwerkt worden.

 

We vervolgen onze weg naar AthensWas Design hotel voor een inspectie. Het hotel ligt op drie minuten wandelen van de Akropolis en is vanaf de luchthaven gemakkelijk, filevrij, aan te rijden. Ideaal wanneer je een rondreis door Griekenland start of eindigt met een kort bezoek aan Athene. We genieten van een lunch in het hotelrestaurant SENSE op de bovenste verdieping, uiteraard met zicht op de Akropolis. Chef Alexandros Charalabopoulos is beloond met een Michelin Plate Award en dat blijkt niet voor niets. De gerechten zien er fantastisch uit en smaken allemaal even goed. 

Hierna is het tijd om in te checken bij het Grande Bretagne, mijn verblijfplaats de komende twee nachten. Het hotel in Athene met de naam, een echte klassieker. Met eigen Wikipedia pagina, tegenwoordig onderdeel van de Marriott keten. Vele beroemdheden hebben hier overnacht, van Churchill, Brigitte Bardot en Elizabeth Taylor tot en met Bruce Springsteen, Jay-Z en Lady Gaga. In 1842 gebouwd, destijds als een huis (een mansion met 90 kamers!!) voor een rijke, Griekse zakenman. In 1874 verkocht aan een hotelier en zakenman die er de naam Grande Bretagne aangaf en er een hotel van maakte. Het hotel kent een rijke geschiedenis en hiervan zie je vele foto’s, krantenartikelen en objecten terug in de lobby en op andere plaatsen in het hotel. In 2003 onderging Grande Bretagne een ingrijpende renovatie met een investering van 82 miljoen Euro en ontpopte het zich tot een ultramoderne vijf sterren reïncarnatie van zijn vroegere glorie. Het is een echt belevingshotel met ontzettend veel te zien en te doen. Gasten kunnen mee op een dagelijkse gegidste rondleiding door het hotel. Echt een aanrader want dan zie je alles en hoor je gelijk de verhalen over de geschiedenis van het hotel. 

 

Verrassende badplaats

In de ochtend gaan we op pad naar Vouliagmeni, een badplaats op ongeveer 30 tot 60 minuten ten zuiden van Athene, afhankelijk van de verkeersdrukte. Je verblijft hier in een prachtig groene omgeving aan een turquoise zee. Heel verrassend op zo’n korte afstand van het centrum van Athene. Ik ga hier twee hotels bezoeken. Allereerst The Margi. Dit hotel bestaat al 50 jaar en is nu in handen van de derde generatie van dezelfde familie. Je ziet in de lobby ook mooie familieportretten. De bijnaam van The Margi is The Margi House en dat sluit mooi aan bij het motto: ‘We make you feel at home’. Het doet op mij aan als een  intieme, charmante schuilplaats, beetje in Marokkaanse sferen (al ben ik nog nooit in Marokko geweest).

Het zwembad is de eyecatcher van het hotel met prachtige bougainvillea's en lekkere bedjes. Een gezellige bar en restaurant aan het zwembad (Malabar Pool & Lounge). Overal lekkere zitjes en grote kandelaren. Het moet er in de avond sprookjesachtig uitzien en dan een hele fijne plek zijn om nog een drankje te drinken. Astir Beach ligt vlakbij, op vijf minuten lopen. In totaal zijn er op 350 en 1100 meter afstand vijf stranden in de nabijheid. Er zijn in totaal 89 kamers. De Premium rooms liggen op de hogere verdiepingen met zeezicht en zijn ruimer. Ontspannen kan in de heerlijke SPA met geuren die ik wel op zou willen eten. Uniek aan het hotel is het project The Margi Farm. 20 hectare aan land omgeven door wijngaarden en olijfbomen op ongeveer een half uur rijden van het hotel waar eigen fruit, groenten, olijfolie, kaas en eieren op organische wijze worden verbouwd/geproduceerd. Gasten kunnen uiteraard een bezoek brengen en hier een rondleiding krijgen. De dieren kunnen gevoerd worden waaronder Billy, een geredde ezel, er is een pop up shop waar lokale producten kunnen worden gekocht. Kids kunnen hun eigen eieren rapen. Tevens worden hier kooklessen, wijnproeverijen en olijfolie proeverijen georganiseerd en kun je hier een Greek Farm diner plannen. 

Hierna gaan we door naar het Four Seasons, ik ben positief onder de indruk voor wat betreft de ligging en de uitstraling van het hotel. Ik wist niet dat het water hier zo prachtig was. Er zijn twee gebouwen, Nafsika en Arion en dan heb je nog een apart deel met bungalows. De meeste faciliteiten bevinden zich in Nafsika waaronder ook de kidsclub, het grootste zwembad en de toegang tot het hoofdstrand met het watersportcentrum (kajakken, kanoën, paddle boarding en wakeboarding). In totaal zijn er drie stranden en een 300 meter lange boardwalk met bedjes en toegang tot de zee. Er zijn twee zwembaden waarvan een familiezwembad en natuurlijk zijn er een Spa en een hele grote fitnessruimte. De kamers zijn heerlijk comfortabel, echt aan alles is gedacht. En waar je ook bent, steeds weer die prachtige panoramische uitzichten over zee. Dit is echt de ultieme plek om van een vakantie te genieten, ook in de wintermaanden.  

Aan het einde van de middag bezoek ik een beurs en heb ik een vijftiental persoonlijke afspraken. In 2022 gaan er veel nieuwe accommodaties open, natuurlijk houden we de ontwikkelingen in de gaten. We dineren laat op de avond in Ergon House. Een hotel met restaurant en delicatessenwinkel waar bakkers, slagers, visverkopers en groenteboeren het beste en meest verse van alles op de markt brengen en koks dit ter plekke voor je bereiden. Hierna nog een laatste drankje in de hotelbar van het Grande Bretagne voordat ik de dag afsluit. Alexanders Bar is een prijswinnende (Forbes Magazine) bar met wandtapijt uit de 18e eeuw van Alexander de Grote en een grote selectie aan hele bijzondere dranken.  

 

Beklimmen van de Akropolis

Ik sta vandaag heel vroeg op om op eigen gelegenheid de Akropolis te beklimmen, de bekendste bezienswaardigheid van Griekenland. In een kwartier wandel ik er naartoe en niet veel later sta ik boven. Het is bewolkt en regenachtig maar desalniettemin ontzettend mooi om het Parthenon en de andere tempels te aanschouwen. Ook geniet ik van het uitzicht op de historische Agora, in vroegere tijden het centrale plein van de stad. Hierna is het weer tijd om terug naar het hotel te lopen want ik word opgehaald voor mijn transfer naar de luchthaven. Ik kijk terug op een fantastische studiereis en heb veel mooie nieuwe ideeën voor ons aanbod in Griekenland!