Geplaatst op

M aak je een reis door Zweeds Lapland, dan zijn er verschillende opties. Je vliegt aan op Stockholm waar je een nachtje (of een paar nachtjes, Stockholm is een leuke stad!) overnacht, of je vliegt rechtstreeks van Amsterdam op Luleå aan. Luleå is – naar onze mening – een harstikke leuk beginpunt van uw reis. Je vindt hier geen luxe boetiek hotels (jammer!) maar comfortabele viersterrenhotels en heel veel goede restaurants. De omgeving is ook prachtig, Luleå ligt op de plaats waar de rivier Lule in de Botnische Golf stroomt wat zorgt voor schitterende uitzichten over de haven en het water. Je komt hier gelijk in de juiste stemming voor een avontuurlijke Lapland reis!

Autoloos reizen door het sneeuwlandschap

Wij slapen aan het Clarion Sense hotel, gelegen aan het meer. Na het bezichtigen van wat andere opties komen we tot de conclusie dat dit echt de beste optie is voor een verblijf in Luleå, wanneer je van modern houdt en een ontspannen sfeer verlangt. ’s Avonds eten we in het befaamde Kitchen & Table Restaurant op de bovenste verdieping van het hotel. Heerlijk eten, goede wijn. Onze reis kan niet beter beginnen!

Treehotel

Dichtbij Luleå ligt het wereldberoemde Treehotel. We kunnen ons zo voorstellen dat je hier je reis wilt beginnen. Omdat de meeste vluchten pas laat arriveren in Luleå, is het echter wel aan te raden om eerst een nachtje in een hotel als Clarion Sense te overnachten en bij daglicht, lekker op tijd, naar het Treehotel te vertrekken. Zo haal je alles uit je verblijf hier! Het Treehotel is een architectonisch hoogtepunt in de reis en bestaat uit louter… boomhutten! Maar dan wel super bijzondere boomhutten. Er hangt een UFO in de boom, een spiegelkubus, een romantische cabin…. Het enige minpuntje is dat je bij sommige boomhutten je douche-faciliteiten moet delen met de andere gasten. En dus je fijne onderkomen moet verlaten. Er zijn echter twee boomhutten voorzien van alle faciliteiten, hieronder valt ook een familie-boomhut.

Een lang weekend weg? Combineer een nachtje in Lulea met twee nachten in het Treehotel! Vanuit hier kan je namelijk prima het pure Lapland ervaren!

Van A naar B... met de sneeuwscooter!

En dan komt – volgens ons – een groot voordeel van een rondreis door Luleå en omgeving: je wordt vanaf Luleå niet meer per auto vervoerd! Combineer een verblijf hier met een paar nachten in Aurora Safari Camp en Arctic Retreat en je wordt met de hondenslee, sneeuwmobiel en op sneeuwschoenen van plek naar plek vervoerd. Je bagage reist natuurlijk gewoon met je mee (je reist op een Talisman manier natuurlijk!) en ziet onderweg het magische winterwonderland aan je voorbij trekken.

De eerste rit, naar het Aurora Safari Camp, doet je plaatsnemen op een rendierenhuid in een slee die achter een sneeuwmobiel wordt getrokken. Door het met sneeuw bedekte landschap, door dichtgepakte bossen en over het bevroren meer. En zie je daar ineens de Afrikaanse tenten midden in de witte sneeuw staan. Van binnenuit verlicht door de kachel die al is aangemaakt zien ze er magisch uit. Dit is het camp van Fredrik Broman, een beroemde Zweedse fotograaf die je graag tips geeft over hoe u het beste het Noorderlicht op camera kan vangen. Slapen doe je in één van de tenten (wij hebben al van meerdere reizigers gehoord dat het een bijzondere ervaring is; je hoort het kraken van het ijs en wordt met rode wangen wakker!), die redelijk eenvoudig zijn ingericht. Het draait hier dan ook om de activiteiten. Dit is één van de beste plekken om er met de hondenslee op uit te trekken, het Noorderlicht te vangen en met een sneeuwmobiel het meer op te gaan. Trek de sneeuwschoenen aan voor een fikse wandeling of ga rendieren spotten samen met een gids. Ook leuk; ijsvissen of een cursusje houthakken. Zo weet je zeker dat die kachel in je tent ’s avonds aanblijft! Er is hier natuurlijk ook een sauna. Op een drijvend vlot in de zomer, in de winter is deze vastgevroren in het ijs! Dan maken ze ook een wak in het ijs waar je in kan springen om af te koelen. 70% van de gasten hier springt er in. We zijn benieuwd wat jij gaat doen?

En dan ga je per sneeuwscooter naar je volgende verblijf. Zo bijzonder!

De eco-lodge Arctic Retreat is puur, bijzonder en uniek. Het is een verblijf waar je gewoon niet meer weg wilt als je jezelf er eenmaal genesteld hebt. Gelegen op een schiereiland omwikkeld door de Råne rivier ligt dit kleine intieme paradijs in een schitterend landschap. Je verblijft in een luxe blokhut waar het haardvuur altijd gezellig knispert. Wat het avontuur ook is dat je hier overdag beleeft- sneeuwscooter, hondenslee of skiën – in de avond zorgen het warme bubbelbad en de Zweedse sauna ervoor dat je weer helemaal opgewarmd bent!

Zelfs in de voorjaar en in de zomer is dit een fantastische plek om met zijn tweeën of het hele gezin te verblijven. Ten eerste zijn er hier nooit meer dan een handjevol andere gasten (je kan de accommodatie ook exclusief boeken), ten tweede is de rivier die in de winter een ijsmassa vormt, nu juist een plek voor vermaak; kajakken en vissen zijn dan dagelijkse activiteiten. En ten derde is het heerlijk om met het hele gezin het bos in te trekken op zoek naar bessen in een landschap vol kleur.

Verblijf je in Arctic Retreat, vergeet dan ook niet een bezoek te brengen aan de oorspronkelijke bewoners van Lapland, de Sami. Zij nemen je mee op rendier safari en vertellen alles over deze bijzondere en vriendelijke bosbewoners.

Na dit verblijf kan je ervoor kiezen om verder door te reizen naar het noorden of terug naar Luleå waar het vliegtuig op je wacht om je naar huis te brengen.

Wij stelden al een combinatiereis samen, slechts een suggestie, met Aurora Safari Camp en Arctic Retreat. Deze bekijk je hier >>


Meer horen over Lapland? Bel ons voor meer inspiratie en informatie, we zitten boordevol verhalen!
088-7755900