Praktische informatie Bhutan A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Bhutan. 

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Gekookt water kan wel gedronken worden. Verder is er volop mineraalwater te koop. 

Elektriciteit
De netspanning in Bhutan is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal alleen geschikt voor zogenaamde Amerikaanse stekkers. Het verdient daarom aanbeveling een universele adapter mee te nemen. 

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht in Bhutan. De chauffeurs en gidsen zijn echter voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van de fooien die ze ontvangen van hun klanten. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn. Voor de chauffeur kunt u ongeveer USD 5 per dag en voor de gids USD 8 per dag aanhouden. Richtlijnen bij het geven van fooien zouden ook kunnen zijn: bent u tevreden, deed de gids/chauffeur meer dan enkel het nodige, hoe lang en hoe zwaar was u op pad... Een fooi is dus altijd met plezier gegeven!

Fotografie
U mag behalve binnen in de kloosters en dzongs vrijwel overal fotograferen. Wees echter terughoudend met het fotograferen van monniken en religieuze objecten. Ook is het verstandig om, wanneer u mensen wilt fotograferen, toestemming te vragen. 

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiele adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A en DTP. Als u van de gebaande paden af gaat kan ook het gebruik van malariatabletten aangeraden worden. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. 
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Overleg met uw specialist wat voor kleding u mee moet nemen. Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken, en daarnaast een poncho mee te nemen. Er gelden speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen met lange mouwen en uw enkels te bedekken. Ook is het niet toegestaan om kleding te dragen met een laag decollete, uw hoofddeksel op te houden of uw schoenen aan te houden tijdens het bezoek. Onze tip: neem altijd iets van lange kleding mee in uw rugzak of handtas wanneer u erop uit trekt voor de dag. 

Valuta
De munteenheid in Bhutan is de Bhutanese Ngultrum (BTN). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Aangezien u in Bhutan meestal op basis van volpension reist, heeft u in principe weinig cash geld nodig. Bij aankomst in Bhutan kan u het best een klein bedrag opnemen/wisselen voor fooien, drankjes en versnaperingen. Sommige hotels aanvaarden creditcards, maar in de kleinere plaatsen buiten Thimpu wordt standaard in Ngultrum betaald. In het land zijn weinig pinautomaten te vinden.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.

Veiligheid
Bhutan kan als een erg veilig land bestempeld worden. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten! Het is dan ook verstandig om uw waardevolle spullen zoals paspoort en tickets in een kluisje in het hotel op te bergen voordat u de straat op gaat. 

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor vertrek uit Bhutan is inbegrepen in uw ticket.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Bhutan zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. De visumaanvraag voor Bhutan wordt automatisch bij boeking van een Bhutan reis door Talisman voor u verzorgd.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Bhutan?
Het mobiele telefoonnetwerk van Bhutan heeft tegenwoordig op steeds meer plaatsen bereik met Europese mobiele telefoons. Desondanks blijft mobiel telefoneren in Bhutan vaak lastig en ook zijn de kosten hiervoor in het algemeen zeer hoog. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In Thimpu kunt u internationaal bellen vanuit uw hotel en in sommige kleinere steden vanuit het postkantoor, maar de verbinding is niet altijd even helder. De internetverbinding en snelheid laten vaak te wensen over, hou hier rekening mee. 

Welke kleding neem ik mee naar Bhutan?
Welke kleding u mee moet nemen naar Bhutan hangt helemaal af van het seizoen waarin u reist en de gebieden die u aandoet. De zuidelijk en centraal gelegen valleien hebben een subtropisch klimaat, waardoor het met name in de zomer tropisch warm kan worden. De winter is in het zuiden mild, maar in het centrale deel kan het erg koud worden. De hooggelegen gebieden hebben altijd een koel klimaat en 's winters kan er een dik pak sneeuw vallen. De moessonperiode loopt van midden juni tot en met september. In die periode kan er aan het einde van de dag een fikse bui vallen. Bekijkt u goed in welk seizoen u reist om te bepalen welke kleding u moet inpakken. Uw Talisman specialist kan u hierbij natuurlijk ook helpen. Over het algemeen doet u er goed aan zowel luchtige als warme kleding mee te nemen, en eventueel een poncho tegen de regen. 

Hou er ook rekening mee dat er speciale kledingvoorschriften gelden wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen met lange mouwen en dat u tot aan uw enkels bedekt bent. U mag uw schoenen niet aanhouden tijdens een bezoek. Een omslagdoek is niet afdoende; wij raden u aan om altijd iets van lange kleding mee te nemen in uw rugzak of handtas.

Ik wil graag iets typisch Bhutanees meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Bhutan staat bekend om zijn handgeweven textiel van katoen, zijde of wol, manden geweven van riet of bamboe, houten schalen, handgeschept papier en fijn vervaardigd metaal. Voor de liefhebbers zijn er in Bhutan ook prachtige, kleurrijke postzegels te verkrijgen. Een voorwerp dat ook zeker de moeite waard is om te kopen, is een Thangkha schilderij (een Boeddhistisch schilderij meestal gemaakt op doek).

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Bhutan?
In Bhutan is het 4 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Bhutan?
De beste reisperiode voor Bhutan is in de maanden maart, april, mei, september, oktober en november.

Feestdagen

Feestdagen in Bhutan in 2021

2 januari: Nyilo (traditioneel nieuwjaarsfeest)
12 t/m 14 februari: Losar (Tibetaans Nieuwjaar)
19 t/m 21 februari: Punakha Drubchen
22 t/m 24 februari: Punakha Tshechu
21 februari: Verjaardag van de Koning
21 t/m 24 maart: Paro Tshechu
14 t/m 16 mei: Rhododendron Festival
8 augustus: Onafhankelijkheidsdag
12 september: Thimpu Drubchen
16 t/m 18 september: Thimpu Tshechu
18 t/m 20 september: Gangtey Tshechu
9 t/m 12 oktober: Dashain, feest van de vruchtbaarheid
17 december: Start van de Monarchie