Door: Ingrid van der Spoel
Betoverd door het mysterieuze Bhutan!

Uma Punakha
Dit is één van mijn favoriete accommodaties in Bhutan. Het resort ligt op een schitterende locatie waardoor je een mooi uitzicht hebt over de vallei, het groene landschap bestaande uit rijstterrassen, met bos begroeide bergen en de meanderende Mo Chhu rivier. Uma Punakha heeft een uitstekend restaurant, Bukhari, dat vernoemd is naar de traditionele Bhutaanse openhaarden. De kaart is seizoensgebonden en bestaat uit een mix van internationale en lokale gerechten. Zo kun je hier genieten van overheerlijke pasta’s met verse kruiden, Frans getinte gerechten en gegrilde lokale groenten. Wanneer je hier verblijft mag een bezoek aan het uitstekende COMO Shambhala Retreat niet ontbreken. Deze uitstekende spa hoort bij het resort en ligt verscholen op een rustige plek in het bos.

Gangtey Goenpa Lodge
Ook zo’n geweldige accommodatie! Een van de nieuwste aanwinsten in de Phobjikha vallei is de Gangtey Goenpa Lodge. Ook deze lodge ligt hoog op een heuvel en biedt een geweldig mooi uitzicht over de vallei. Daarnaast vormt de ligging een uitstekend uitgangspunt voor actieve wandelingen. Het interieur van het hotel is ontworpen door Mary Lou Thomson, een bekende naam in de hotelwereld, want ze heeft aan diverse ontwerpprojecten van ’s werelds meest prestigieuze hotels en resorts mee mogen werken. De stijl van de lodge past geheel bij de omgeving. De Bhutaanse architectuur wordt prachtig vermengd met een landelijk interieur met warme aardetinten en hout. Naast de kamers zijn ook de overige ruimtes in de lodge prachtig ingericht. Het sfeervolle restaurant biedt uitzicht op de vallei en er is een heerlijke lounge met zachte leren banken waar je even lekker kunt ontspannen.

Pray, Dine and be Blessed Ceremony
Dit is een ervaring die ik iedereen aan kan raden! Deze ceremonie vindt plaats in het klooster bij Gangtey. Je kunt hier deelnemen aan de “Tshewang” gebedsceremonie met acht monniken en hun lama’s. Dit is een gebed voor persoonlijke versterking, voldoening en een gezonde levenswijze. Als gast heb je ook de mogelijkheid om kaarsen aan te steken en een zegen van “Tulku” te ontvangen, de gereïncarneerde boeddhistische monnik en meester van de literatuur. Om deze ervaring helemaal compleet te maken kun je ook nog meegaan op een exclusieve rondleiding door het klooster. Hierna kun je als gast genieten van een uitzonderlijk culinaire ervaring in het open paviljoen van het klooster.

Tango Goembo
Onder begeleiding van een privégids breng je een bezoek aan Tango Goemba dat net buiten Thimpu gelegen is. In ongeveer twee uur wandel je door de natuur naar dit mooie klooster. Onderweg geniet je van de schitterende vergezichten over de omliggende bergen en Thimpu. Tijdens mijn wandeling naar de Tango Goemba kwam ik een monnik tegen die mij een gebedskettinkje cadeau gaf. Een bijzondere ervaring!

Punakha Dzong
Wanneer je in Punakha bent raad ik je aan om de prachtige Punakha Dzong (1637), die jarenlang als zetel van de centrale regering diende en nu enkele ongeëvenaarde boeddhistische ‘schatten’ herbergt, te bezoeken. Wanneer je hier rondloopt kun je de monniken horen die aan de binnenkant van de Dzong hun gebedsmantra’s opzeggen.