Praktische informatie Brazilië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Brazilië.

Afdingen
Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Advance Passenger Information (API)
Om Brazilië in te kunnen reizen, worden uw paspoortgegevens gevraagd. Deze gegevens moeten wij invullen bij het boeken van uw vluchten. Wilt u bij een boeking voor Brazilië zo vriendelijk zijn ons een kopie van uw paspoort te sturen? Zodat wij dit foutloos voor u kunnen doen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. Indaia is het beste merk. Vermijd ook ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Elektriciteit
De spanning in Rio de Janeiro, São Paulo, Foz do Iguacu, Salvador en Manaus is 110-220 volt. In Belo Horizonte is de spanning 120-220 volt en in Brasilia, Recife en Fortaleza 220 volt. De meeste stopcontacten zijn niet geschikt voor onze Nederlandse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Entreegelden
Daar waar entreegelden van tevoren kunnen worden voldaan, zijn deze standaard inbegrepen bij de prijs. Dit geldt voor de meeste bestemmingen. Er zijn enkele uitzonderingen. Op Fernando de Noronha is er een bijdrage (environmental protection fee) die u alleen ter plekke kunt voldoen, bij aankomst op het vliegveld van Fernando de Noronha. De kosten bedragen ongeveer  R$ 35,- per persoon per dag. Hiervoor is het van belang om contant geld bij u te hebben. Ook bij bezoek aan de Cristalino Jungle Lodge is men verplicht een bijdrage te leveren van ongeveer R$ 50,- per persoon.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Brazilië wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids die u de hele dag heeft begeleid kunt u R$ 50 aanhouden, de chauffeur krijgt hiervan de helft. Voor een bell boy is R$ 2 een richtlijn. In een restaurant wordt doorgaans automatisch 10% service charge bij uw rekening opgeteld. U hoeft hier dus in principe geen fooi te geven, maar het is gebruikelijk de rekening nog iets naar boven af te ronden als u tevreden bent over de bediening.

Fotografie
Brazilië is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Het maken van opnames van militaire objecten is verboden.
We raden u aan om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen! Bezoekt u de Pantanal of de Amazone, dan raden we u aan een waterdichte tas mee te nemen, om uw camera te beschermen tegen de buien die vaak onverwacht en hevig optreden. Wees voorzichtig met het vertoon van camera’s gedurende carnaval, wanneer de kans op diefstal hoger is.  

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld voor gele koorts. Dit geldt vooral voor bezoek aan de Amazone, de Pantanal en Iguazu. Een gele koorts inenting, en het bewijs daarvan, is verplicht als u minder dan 90 dagen voor aankomst in Brazilië één van de volgende landen heeft bezocht: Angola, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Colombia, de democratische republiek Congo, Ecuador, Frans Guyana, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guyana, Kameroen, Liberia, Nigeria, Peru, Sierra Leone, Soedan, Suriname of Venezuela. Voor bezoek aan de binnenlanden van Brazilië zullen de betreffende instanties u het gebruik van malariatabletten aanraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Zikavirus
In Brazilië komt de mug die het zikavirus verspreid veelvuldig voor. Het RIVM, de verantwoordelijke instantie voor de berichtgeving omtrent het virus, meldt het volgende:

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Voor meer en recente informatie verwijzen wij u naar de volgende websites:
* http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus  
* http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countries-with-transmission.aspx

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen mee te nemen. In hoger gelegen gebieden kan het koeler zijn en in het zuiden en de binnenlanden zelfs koud. Warme kleding is dan aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Brazilië is de Braziliaanse Real (BRL, valutateken R$). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op vliegvelden, in grotere plaatsen en in winkelcentra kunt u bij ATM’s van Banco 24 horas en HSBC met uw pinpas geld opnemen, mits uw pas voorzien is van het Maestro of Cirrus logo. Ook kunt u bij 'Casas de Cambio' vreemde valuta inwisselen voor real. In hotels kunt u vaak met credit card betalen en in veel restaurants en winkels wordt dit betaalmiddel ook geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Brazilië is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en tijdens carnaval goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Visum / reisdocumenten
Voor Brazilië hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen per 180 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal twee lege visumpagina’s te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Brazilië?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Brazilië?
Brazilië is een overwegend warme bestemming. Over het algemeen is het dragen van kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden en de binnenlanden is het 's avonds en 's nachts zelfs koud. Warme kleding is dan aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets typisch Braziliaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Braziliaanse muziek, zoals bijvoorbeeld samba, is een leuk aandenken aan Brazilië. Muziek kunt u kopen bij straatverkopers, maar ook in muziekwinkels. Een ander leuk aandenken aan Brazilië is een handgemaakt kunstvoorwerp. Elke regio heeft zijn eigen specifieke kunstvoorwerpen. Zo kunt in de Amazone bijvoorbeeld sieraden kopen die door lokale indianen zijn gemaakt. Salvador staat juist weer bekend om zijn houtsnijwerk.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Brazilië?
In Nederland is het 5 uur later dan in Brazilië.

Wat is de beste reisperiode voor Brazilië?
De beste reisperiode voor Brazilië is van mei tot en met juni. Voor het noordoosten is de beste reisperiode van augustus tot en met december.

Feestdagen

Feestdagen in Brazilië in 2021

25 januari: Stichtingsdag São Paulo
14 t/m 16 februari: Carnaval
1 maart: Stichtingsdag Rio de Janeiro
21 april: Día de Tiradentes (herdenking van de dood van Tiradentes)
1 mei: Dag van de Arbeid
3 juni: Corpus Christi (Sacramentsdag)
7 september: Onafhankelijksheidsdag
12 oktober: Nossa Senhora Aparecida (herdenking van de heilige maagd Maria)
2 november: Día de Finados (Allerzielen)
15 november: Afkondiging van de Republiek
19 november: Dag van de Vlag

Veel mensen kiezen er voor om een reis naar Brazilië te combineren met Carnaval of nieuwjaar. Vooral in grote steden zoals Rio de Janeiro, Salvador en Recife is dit zeer de moeite waard. Let er wel op dat vroeg boeken voor deze periodes raadzaam is en dat er hogere tarieven gelden.