Door: Wim en Sabine Dieks
Het was weer “des Talismans”!

Begin juli zijn wij naar Brazilië geweest voor de shortbreak 'Rio de Janeiro en Paraty'. (Hoewel deze shortbreak wordt aangeboden met als derde bestemming Picinguaba, hebben wij gekozen voor 4 nachten in Rio en 5 nachten in Paraty, waar wij overigens geen moment spijt van hebben gehad.) En zoals we inmiddels van eerdere reizen met Talisman gewend zijn, waren de inhoud van het programma en de dagindeling weer bijzonder goed op elkaar afgestemd, waren de gidsen en chauffeurs top en was de gehele reis weer tot in de puntjes verzorgd!

Rio is een fantastische stad van wereldformaat en heeft naast de lange, witte zandstranden ook veel te bieden op het gebied van historie, cultuur en natuur. Om wat highlights te noemen: de Corcovado-berg met het Beeld van Christus de Verlosser, de Suikerbroodberg, het Tijuca regenwoud, de Escadaria Selarón, het Theatro Municipal en niet te vergeten de práchtige vergezichten (bij mooi en helder weer uiteraard; en dat hebben we 9 dagen gehad!). Zeer indrukwekkend was onze wandeling door de favela van Santa Marta o.l.v. Dylan, een jonge gids, die zelf in deze favela woont en met veel enthousiasme, in uitstekend Engels, over 'zijn wijk" vertelt. Rio is daarnaast ook nog eens een zeer relaxte stad en de Carioca's zijn bijzonder vriendelijke mensen.

Vanuit Rio de Janeiro zijn we per transfer in ongeveer 4,5 uur (incl. 2 korte stops) naar Paraty gebracht. Een lange rit, maar zeer zeker niet vervelend of saai. Er was weinig verkeer op de weg, het weer was uitstekend, en het grootste gedeelte van de rit voert langs de kust, hetgeen prachtige vergezichten over de zee en tientallen eilandjes oplevert. 

Paraty is een karakteristiek, koloniaal pareltje, en in het autovrije historisch centrum met haar onregelmatige kasseienstraatjes, is het heerlijk ronddwalen. Er zijn tal van koloniale gebouwen, kerkjes, kunstenaarsateliers, winkeltjes, restaurantjes en terrasjes te vinden. Vanuit Paraty zijn boottripjes naar diverse stranden rond de baai van Paraty te maken. Ook in dit stadje proef je een uiterst relaxte sfeer. 

Zowel het Belmond Copacabana Beach Hotel in Rio als Pousada Literária in Paraty vonden wij uitstekende accommodaties om meerdere nachten te verblijven. Hoewel deze shortbreak heel wat vlieguren kost voor de relatief korte tijd die je in Brazilië bent, vonden wij deze trip zéér geslaagd, en zeker ook zéér de moeite waard. Het was weer "des Talismans"!

Wim en Sabine Dieks