Praktische informatie China A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over China.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater in China is niet drinkbaar. Maak enkel gebruik van flessen mineraalwater, die overal verkocht worden.

Elektriciteit
De spanning is in China net als in Nederland 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan hebben hotels vaak een adapter voor u te leen, maar u kunt voor de zekerheid zelf een reisstekker meenemen.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme vormen fooien een belangrijk deel van de inkomsten. Een goede richtlijn is RMB 200,- per dag voor de gids en RMB 100,- per dag voor de chauffeur. Bij het bepalen van het bedrag geldt natuurlijk ook: bent u tevreden, deed de gids/chauffeur meer dan enkel het nodige en hoe lang en zwaar was u op pad. Uw chauffeur, gids en het hotelpersoneel zal een kleine fooi erg waarderen!

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken in China geen probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er ook rekening mee dat er bij diverse bezienswaardigheden een kleine bijdrage wordt gevraagd voor gebruik van uw foto- en/of filmapparatuur.

Hongkong 
Het geven van fooien is in Hongkong gebruikelijk geworden doordat er al vele jaren westerlingen komen. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw tevredenheid over de geleverde diensten. In de meeste restaurants en hotels wordt standaard 10% service charge in de rekening opgenomen. Is dit niet het geval, dan is 10% van de rekening een goede richtlijn als fooi. Voor taxichauffeurs, bell boys en kamermeisjes kunt u kleinere bedragen aanhouden van HKD 3 tot HKD 20. 

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A en DTP. Als u van de gebaande paden afgaat, kan ook het gebruik van malariatabletten aangeraden worden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De medische kennis is goed in China. Er is echter gebrek aan medische technologie op het platteland waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Beijing, Shanghai of Hong Kong te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels, of indien mogelijk in het Frans, mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Wanneer u Tibet of Zhongdian in uw reisschema heeft opgenomen, kunt u geconfronteerd worden met hoogteziekte. Hoogteziekte is volkomen onvoorspelbaar. Het kan gewoonlijk optreden vanaf 3.000 meter hoogte. Het is het beste om het na aankomst rustig aan te doen, zodat u uw lichaam de kans geeft om aan de hoogte te wennen.

Kleding
Over het algemeen kunt u het beste luchtige, katoenen kleding dragen. Houdt u er wel rekening mee dat er in noord en centraal China een landklimaat heerst. Dit houdt in dat de winters erg koud kunnen zijn en de zomers warm. Ook in de bergen kan het koud zijn. Voor het bezoeken van tempels en moskeeën vragen wij u respect te tonen voor de lokale gebruiken. Bedek zedig uw benen, armen, schouders en hals, dit wordt ten zeerste geapprecieerd.

Valuta
De munteenheid van China is de Chinese yuan (RMB). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In de grote steden en hotels bevinden zich ATM's waar u met uw bankpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld kunt pinnen. Daarnaast kunt u in de grotere hotels, bepaalde restaurants, toeristenwinkels en luxere winkels betalen met creditcard, zoals Visa en Mastercard. In de kleine stadjes en dorpjes is het raadzaam om voor voldoende contanten te zorgen, aangezien u hier veelal geen geld kunt pinnen en ook niet met creditcard kunt betalen. Veel hotels hebben een wisselbalie waar u geld kunt wisselen. De euro wordt door alle wisselkantoren gewisseld.

Hongkong
Verblijft u in Hong Kong, dan kunt u niet of nauwelijks gebruik maken van yuans. Hong Kong heeft een eigen valuta, de Hong Kong dollar (HKD). In de stad bevinden zich voldoende pinautomaten. In hotels, luxe winkels en luxe restaurants worden creditcards geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
China is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Naast een Nederlands of Belgisch paspoort heeft u een (e-)visum nodig. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. Iedere reiziger die getrouwd is en naar China reist is ook verplicht om een kopie van zijn/haar echtgeno(o)t(e) aan te leveren.

Talisman werkt samen met het visumbureau E-Visums.nl. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor China aan.

Hongkong
Uw Nederlands of Belgisch paspoort dient na vertrek uit Hongkong nog minstens zes maanden geldig te zijn. Bezoekt u alleen Hongkong, dan heeft u voor een verblijf tot 90 dagen geen visum nodig. Wanneer u naast Hongkong ook China bezoekt, heeft u wel een visum nodig.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in China?
Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. De grotere steden hebben een goed telefonienetwerk. Wanneer u gebruik wil maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés aanwezig. Veel hotels bieden uitstekende Wi-Fi faciliteiten.

Welke kleding neem ik mee naar China?
In China is het op veel plekken het grootste deel van het jaar tropisch warm. Luchtige, katoenen kleding is dan het meest prettig om te dragen. Overigens zijn de kledingvoorschriften in China soepel en kunt u gerust een korte broek dragen. In noord en centraal China heerst een landklimaat en kan het 's winters erg koud zijn, evenals in de bergen. Warme kleding, bijvoorbeeld wollen truien of fleecetruien, handschoenen en een muts zijn dan geen overbodige luxe. Wanneer u religieuze gelegenheden als tempels bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt.

Ik wil graag iets typisch Chinees meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Thee speelt in China een belangrijke rol in het dagelijks leven. Thee en thee gerelateerde producten zijn te koop in supermarkten, speciale theewinkels en op theemarkten. Naast speciale theewinkels, vindt u in China ook speciale winkels om eetstokjes (chopsticks) te kopen. U kunt hier mooie exemplaren per paar aanschaffen, of meerdere identieke paren verpakt in een prachtige box.
China staat verder bekend om zijn zijde, Cloisonné producten en kalligrafie kunst. 

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en China?
In China is het 6 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor China?
De beste reisperiode voor China is in de lente en de herfst. Dit zijn de maanden april, mei, september en oktober.

Feestdagen

Feestdagen in China in 2021
Door de aanwezigheid van de vele minderheden in China kent men veel lokale feestdagen. De belangrijkste landelijke feestdagen, die eventueel van belang kunnen zijn bij het plannen van uw reis, zijn het Chinees Nieuwjaar, 1 mei (Dag van de Arbeid) en 1 oktober (Stichting van de Volksrepubliek). Het Chinees Nieuwjaar valt elk jaar op een andere datum, maar altijd in januari of februari. Rondom 1 mei en 1 oktober hebben de meeste mensen een week vrij en wordt er veel gereisd en op bezoek gegaan bij familie. Het kan dan erg druk zijn bij bezienswaardigheden.

20 januari: Verlichting van Boeddha
3 februari: Li Chu’un
12 februari: Chinees Nieuwjaar
20 februari: Verjaardag van de Jade Keizer
26 februari: Deng Jie (Lantaarnfestival)
14 maart: Zhonghe festival (Feest van de Blauwe Draak)
31 maart: Verjaardag Kwan Yin
4 april: Qing Ming (Gravenfeest)
1 mei: Dag van de Arbeid
4 mei: Nationale jongerendag
19 mei: Geboorte van Boeddha
14 juni: Drakenbootfestival
7 augustus: Chinese Valentijnsdag (Zeven Zusters Dag)
22 augustus: Chung Yuan (Hellefeest)
21 september: Midherfstfeest (Chinees maanfeest)
1 oktober: Stichting van de Volksrepubliek
3 oktober: Geboorte van Confucius
14 oktober: Chung Yeung feest
21 december: Dong Zhi (Winterzonnewende)