Het maken van kaas is een eeuwenoude Kretenzische traditie die diep geworteld is in de Kretenzische cultuur en levensstijl. Het is niet alleen een ambachtelijke kunst, maar ook een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Veel families op het eiland hebben hun eigen kleine kaasboerderijen waar ze traditionele kaas maken volgens eeuwenoude methoden die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Eén van de meest bekende en geliefde kaassoorten van Kreta is feta. Feta is een traditionele Griekse kaas die wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk. Naast feta worden er op Kreta ook andere soorten kaas geproduceerd, zoals graviera, kefalotyri, mizithra en anthotyros.
Bezoek het traditionele dorp Axos en duik in de wereld van de Griekse kaas. Op een landgoed van 35.000m2 groot, dat vol staat met olijfbomen, eiken en esdoorns, krijgt u de mogelijkheid om de ruige natuur van Kreta en de authentieke manier van leven te ervaren. Na een wandeling over het landgoed neemt u een kijkje in de traditionele ‘giristi’ (gewelfde stenen omheining gemaakt met een speciale constructie), voordat u de ‘mitato’ (herdershut) van het landgoed bezoekt waar u mee gaat helpen met het maken van lokale kaas. Ook neemt u een kijkje bij de ‘tirokeli’ (een speciale ruimte waar de kaas wordt bewaard om te rijpen). Ondertussen laat u uzelf in de watten leggen door de onberispelijke Kretenzische gastvrijheid en geniet u van verschillende lekkernijen, zoals raki, kaas en honing. Na de tour kunt u kiezen voor een heerlijke traditionele lunch in het restaurant van de boerderij.