Praktische informatie Griekenland A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Griekenland.
Afdingen
Afdingen is op de meeste locaties in Griekenland niet gebruikelijk.
Autorijden
De Griekse eilanden lenen zich goed om per huurauto te verkennen. Er zijn diverse verhuurmaatschappijen. Talisman werkt samen met Sunny Cars waarbij alle verzekeringen zijn inbegrepen. Tevens wordt het eigen risico in geval van schade volledig aan u terugbetaald.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het leidingwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Elektriciteit
Het voltage in Griekenland is 230 volt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of niet-geaard zijn. Het is niet nodig om een verloopstekker mee te nemen.
Fooien
Bedieningsgeld is meestal bij de prijs inbegrepen. Rond het bedrag af of laat het kleine wisselgeld liggen. In de luxe restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk voor een goede service. Bij taxichauffeurs kan het bedrag worden afgerond.
Fotografie
Griekenland is een prachtige bestemming voor het maken van uw mooiste foto's. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Geldzaken
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditcardmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en eventuele kosten van transacties.
Griekenland heeft voldoende geldautomaten in de steden en toeristische gebieden. Geld opnemen met een bankpas is in de eurozone niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Steeds meer banken in Griekenland brengen onafhankelijk van het opgenomen bedrag € 2 à 3 in rekening per transactie. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert. Neem voldoende contant geld mee, vooral in afgelegen gebieden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat op een klein eiland de enige geldautomaat leeg is.
In Griekenland kun je contactloos betalen met sommige telefoons. Vraag uw bank om meer informatie. Actuele informatie over betalen met een mobiele telefoon is ook onder meer te vinden op pin.nl en support.google.com/pay.
Gezondheid
Het niveau van de medische zorg in Griekenland is redelijk. Specialistische hulp is op de eilanden vaak beperkt. Wel zijn er naast de gewone ambulances, helikopters voor noodgevallen. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, wordt sterk aangeraden in het bezit te zijn van een medische verklaring. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers). Vraag de verklaring tijdig aan. Ga voor meer informatie naar hetcak.nl. In Griekenland komen mogelijk tekenencefalitis en hondsdolheid voor. Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële vaccinatie- en gezondheidsadviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Kleding
Neem luchtige kleding mee. In de zomermaanden lopen de temperaturen zeer hoog op. Lange mouwen en een lange broek bieden 's avonds bescherming tegen muggen. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen. In religieuze gebouwen is het belangrijk om rekening te houden met kledingvoorschriften. Vrouwen dragen hun rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
Tijdsverschil
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd valt samen met die in Nederland, het tijdsverschil blijft gelijk.
Valuta
De munteenheid in Griekenland is de Euro.
Veiligheid
Griekenland kan als een erg veilig land bestempeld worden. Desalniettemin is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. We adviseren u daarnaast om kostbaarheden niet onbeheerd achter te laten in de auto.
Visum / reisdocumenten
U heeft een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig wanneer u naar Griekenland reist.
Voedsel
Omdat tekenencefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).