Praktische informatie India A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over India.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in India, vooral op markten en in souvenirwinkeltjes. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur: de Indiërs doen het zelf ook! Als u erg uw best doet, lukt het vaak om de helft of zelfs tweederde van de gevraagde prijs af te krijgen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Elektriciteit
De spanning in India is, net als in Nederland, 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet altijd gebruiken, want sommige stopcontacten vereisen een driepolige stekker. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in India wel heel gebruikelijk. Er wordt veel waarde aan gehecht, omdat u hiermee duidelijk aangeeft wel of niet tevreden te zijn geweest met de verleende diensten. Daarnaast is het zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn!

Voor een gids kunt u INR 1500 tot 2000 per dag als richtlijn aanhouden. Houdt u er rekening mee dat sommige gidsen na een stadstour u kunnen vragen een bezoek aan een winkel te brengen waar zij commissie ontvangen. Mocht u een dergelijk winkelbezoek niet op prijs stellen, dan kunt u dit het beste bij de gids aangeven. Hoeveel fooi u uw chauffeur geeft, hangt af van zijn diensten. Zo kunt u voor een airport transfer INR 300 aanhouden, voor een halve dag INR 500 en voor een hele dag INR 1000. Ook is ongeveer INR 500 een goede richtlijn voor de vertegenwoordiger van onze agent bij ontvangst en vertrek op de luchthaven. 

Voor bellboys in hotels of op treinstations kunt u ongeveer INR 50 per koffer aanhouden. Bij veel restaurants wordt er 10% service charge doorberekend op de rekening, wat betekent dat de fooi al inclusief is. Desondanks wordt een kleine extraatje zeer gewaardeerd. Taxichauffeurs waarderen een fooi van ongeveer 10% van de ritprijs.

Fotografie
India is waarschijnlijk het meest fotogenieke land van Azië. De prachtige tempels, het kleurrijke straatbeeld, en de karakteristieke bevolking zorgen voor onvergetelijke plaatjes. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zo is het verboden om militaire objecten, (openbare) crematies en binnenin tempels te fotograferen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat er bij het betreden van bezienswaardigheden een klein bedrag betaald moet worden voor het gebruik van de camera. Het fotograferen van mensen is over het algemeen geen probleem, maar het is raadzaam om vooraf toestemming te vragen. Het is ook hier niet ongebruikelijk dat daar een kleine vergoeding tegenover staat.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.

Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten aangeraden worden.

Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het in de zomer verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen en linnen, in te pakken. In de winter is het aan te raden om warme kleding mee te nemen. In India gelden vrij strikte kledingvoorschriften. Het is voor zowel mannen als vrouwen niet wenselijk om een korte broek of rok te dragen met daarop een mouwloos shirtje. Houdt u er rekening mee dat er tijdens een bezoek aan tempels strengere kledingvoorschriften gelden. Het is gebruikelijk om bij de ingang van een tempel uw schoenen en sokken achter te laten en de tempel blootsvoets te betreden. Afhankelijk van het soort tempel, is het gebruikelijk om een eventuele hoed of pet af te nemen of het hoofd juist te bedekken.

Valuta
De munteenheid van India is de Indiase roepie (INR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In de meeste grote steden kunt u pinnen bij de ATM’s, als uw bankpas voorzien is van het Maestro of Cirrus logo. De automaten zijn er niet altijd in grote aantallen, dus het is verstandig om ook wat contact geld op zak te hebben. Wilt u geld wisselen bij een bank, dan kunt u dit het beste doen met euro’s of Amerikaanse dollars. Creditcards, met name Mastercard en Visacard, worden in de luxere hotels, restaurants en boetieks geaccepteerd. Het is overigens niet toegestaan om roepies mee te nemen uit India, dus zorg er aan het einde van de reis voor dat u overgebleven cash geld uitgeeft of terug wisselt voor euro's.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Het is in India verstandig om waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen, met name over de spullen die veel waard zijn zoals een horloge, camera, geld en reispapieren. Berg deze zoveel mogelijk op in de hotelkluis. Wanneer u op pad bent, doet u er goed aan om pasjes en geld op verschillende plaatsen en goed opgeborgen bij u te dragen. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor India zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst en twee lege tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten. In de meeste gevallen kunt u voor India een e-visum aanvragen. 

U kunt het e-visum voor India binnen 30 dagen tot 4 dagen voor aanvang van de reis aanvragen via deze link. U dient een paspoortkopie en een pasfoto te uploaden. De pasfoto moet een JPG bestand zijn en vereist een speciaal formaat: moet minimaal 10KB en maximaal 1MB. U kunt de fotograaf vragen uw pasfoto digitaal toe te sturen. Het paspoort dient u te uploaden als een pdf-bestand en is ook weer minimaal 10KB en maximaal 300 KB groot.

Wij adviseren u daarnaast de volgende gegevens bij de hand te houden:
Info van onze lokale partner;

Peirce & Lesly
Contact: Anil Pathak
G-9A, BPTP Park Centra,
Sector 30, NH- 8
IN-122001 Gurgaon

Haryana India
+911244049361-64

Naast uw persoonlijke gegevens wordt er ook gevraagd naar de naam, voornamen en geboorteplaats van uw ouders. Tevens wordt er gevraagd welke bestemmingen u heeft bezocht. U kunt benoemen wat in uw huidige paspoort staat. Bij de vraag of u eerder in India bent geweest, alleen ja invullen wanneer dit visum nog in uw huidige paspoort staat, want dan dient u ook het visumnummer in te geven.

Mocht u het liever uit willen besteden, dan kunt u terecht bij Visumcentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor India aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in India?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar India?
In India gelden vrij strikte kledingvoorschriften. Het is voor zowel mannen als vrouwen niet wenselijk om een korte broek of rok te dragen met daarop een mouwloos shirtje. Een lange broek of jurk en bovenkleding die de schouders bedekt, wordt erg gewaardeerd. In de zomer kan het in India ontzettend warm worden. Voor deze periode is luchtige zomerkleding, bijvoorbeeld een linnen broek, katoenen shirt of overhemd, aan te raden. In de winter kan het in bepaalde gebieden wat kouder worden, met name in de ochtend en in de avond. Een trui of een dik jack is dan erg prettig. Houdt u er rekening mee dat er tijdens een bezoek aan tempels strengere kledingvoorschriften gelden. Het is gebruikelijk om bij de ingang van een tempel uw schoenen en sokken achter te laten en de tempel blootsvoets te betreden. Afhankelijk van het soort tempel, is het gebruikelijk om een eventuele hoed of pet af te nemen, of het hoofd juist te bedekken.

Ik wil graag iets typisch Indiaas meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Madhubani schilderingen zijn een uniek en kleurrijk aandenken aan India. De tekeningen stellen scènes uit Hindoeïstische verhalen voor. Ze zijn gemaakt op verschillende stoffen, zoals katoen of zijde. Een ander traditioneel Indiaas aandenken is een Pashmina sjaal, gemaakt van fijne kasjmier wol. Deze praktische, maar ook trendy sjaal is in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Daarnaast staat India bekend om haar verschillende en unieke theesmaken, die gemaakt worden met onder andere kardemom en kruidnagel. De meest populaire thee is de Masala Chai; een zwarte thee verrijkt met Indiase kruiden en specerijen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en India?
In India is het 3 uur en 30 minuten later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor India?
De beste reisperiode voor India is verschillend voor het noorden en het zuiden. In het noorden is de beste reisperiode van oktober tot en met maart en in het zuiden is de beste reisperiode van december tot en met februari.

Feestdagen

Feestdagen in India in 2024

14 januari: Lohri (oogstfeest, met name gevierd in de Punjab)
15 januari: Makar Sakranti
26 januari: Dag van de republiek
08 maart: Maha Shivratri (feest ter ere van de god Shiva)
20 maart: Hindoe Nieuwjaar
24 maart: Holika Dahan (avond voor Holi)
25 maart: Holi Phagua (Hindi Nieuwjaar)
09 t/m 17 april: (1e) Navratri (begin van de vastenperiode)
09 april: Id-ul-Fitr (suikerfeest)
14 april: Dr Ambedkar Jayanti (geboortedag Baba Saheb Bhimrao Ambedkar, een Indiase politicus)
17 april: Ramnavmi (geboortedag van Rama)
19 april: Pooram: Trichur (nieuwe maan festival)
23 april: Hanuman Jayanti (geboortedag van de apengod Hanuman)
17 juni: Eid-al-Adha (offerfeest)
15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
19 augustus: Raksha Bandhan (feest voor broers en zussen)
26 augustus: Janamashtmi (herdenking van de geboorte van Krishna)
07 september: Ganesh Chaturthi (Geboortedag Ganesha)
16 september: Eid-e-Milad (geboortedag van de profeet Mohammed)
17 september t/m 02 oktober: Pitra Paksj (herdenking van overleden ouders en familieleden)
2 oktober: Gandhi Jayanti (geboortedag van Mahatma Gandhi)
3 t/m 12 oktober: (2e) Navratri (9 dagen durende festiviteiten)
12 oktober: Dussehra/Vijaya Dashami (Nationale feestdag en meest populaire feest in het hele land)
3 november: Diwali (feest van de duizend lichtjes)
15 november: Guru Nanak Jayanti (geboortedag van Nanak, de eerste Sikh goeroe


Feestdagen in India in 2025 

13 januari: Lohri (oogstfeest, met name gevierd in de Punjab) 
14 januari: Makar Sakranti 
26 januari: dag van de republiek 
26 februari: Maha Shivratri (feest ter ere van de god Shiva) 
13 maart: Holika Dahan (avond voor Holi) 
14 maart: Holi Phagua (hindi nieuwjaar) 
30 maart: Hindoe nieuwjaar 
30 maart t/m 7 april: 1e Navratri (begin van de vastenperiode) 
30 maart: Id-ul-Fitr (suikerfeest) 
14 april: Dr Ambedkar Jayanti (geboortedag Baba Saheb Bhimrao Ambedkar, een Indiase politicus). 
17 april: Ramnavmi (geboortedag van Rama) 
19 april: Pooram: Trichur (nieuwe maan festival) 
23 april: Hanuman Jayanti (geboortedag van de apengod Hanuman)
6 juni: Eid-al-Adha (offerfeest) 
9 augustus: Raksha Bandhan (feest voor broers en zussen) 
15 augustus: onafhankelijkheidsdag 
16 augustus: Janamashtmi (herdenking van de geboorte van Krishna) 
26 augustus: Ganesh Chaturthi (geboortedag Ganesha) 
4 september: Eid-e-Milad (geboortedag van de profeet Mohammed) 
22 september t/m 1 oktober: Pitra Paksj (herdenking van overleden ouders en familieleden) 
22 september t/m 1 oktober: 2e navratri (9 dagen durende festiviteiten) 
2 oktober: Gandhi Jayanti (geboortedag van Mahatma Gandhi) 
2 oktober: Dussehra/Vijaya Dashami (nationale feestdag en meest populaire feest in het hele land)
20 oktober: Diwali (feest van duizend lichtjes) 
5 november: Guru Nanak Jayanti (geboortedag van Nanak, de eerste Sikh goeroe)