Zodra u het gebouw betreedt, verliest u snel uw gevoel voor richting.

Als er één museum op uw bucketlist zou moeten staan, dan is het deze wel! Het Mori Digital Art Museum in Tokyo is gelegen op het eiland Odaiba en is gemakkelijk te bereiken per openbaar vervoer vanuit Tokyo. Het museum bestaat uit twee aparte musea die circa twee kilometer uit elkaar liggen. Goed om te weten is dat u dus twee aparte entreekaartjes nodig heeft.  Team Lab Borderless is onze favoriet maar vanwege de populariteit is het nodig om vooraf een entreekaartje te kopen voor een specifiek tijdstip. Toegang tot Team Lab Planets is zonder tijdslot en kunt u de gehele dag bezoeken (op vertoon van uw entreekaartje).

teamLab Borderless
De beeld- en geluidsinstallaties zijn gemaakt door teamLab en worden betiteld als grenzeloos. De tentoonstelling kan het beste omschreven worden als een kunstwereld zonder grenzen, een museum zonder plattegrond. In de totale ruimte van 10.000 vierkante meter heeft teamLab -Tokyo's collectief van ultra-technologen en de creatieve groep achter het concept- kunst gecombineerd met technologie om vijf werelden met verschillende kenmerken te creëren. In tegenstelling tot een normaal museum, zijn er geen kaarten of richtingen. Elke bezoeker heeft dus een heel andere ervaring.

Zodra u het gebouw betreedt, verliest u snel uw gevoel voor richting. Deze ondoorgrondelijke ruimte is de reden waarom teamLab ervoor heeft gekozen om hun tentoonstelling de naam Borderless te geven. Oftewel, een groep kunstwerken die één wereld zonder grenzen vormt. Kunstwerken verplaatsen zich vrij uit de kamers, communiceren met andere werken, beïnvloeden elkaar en vermengen zich soms met elkaar. U kunt dus letterlijk kunstwerken instappen en ermee communiceren. Er is een speciale verdieping die geïnspireerd is door de geest van kinderen. Hier mogen kinderen spelen en klimmen in de kunstwerken. Zelfs kinderen vermaken zich in dit museum dus meer dan prima.

Trek gerust een paar uur uit voor uw bezoek aan Borderless en hou genoeg energie (en tijd) over voor het bezoeken van de tweede verdieping: het speelveld van de toekomst. Klimmen, glijden en springen; dit is een echte attractie voor kinderen!

teamLab Planets
Hier worden uw zintuigen geprikkeld met oppervlakten en materialen waar veel licht in verwerkt is. Grote installaties waar niet alleen uw geest maar uw hele lichaam bij wordt betrokken en de grenzen tussen kijker en kunst worden steeds abstracter. Door het gebruik van de digitale technieken komt de kunst los van het canvas, en vervagen de grenzen. Deze expositie probeert aan te zetten tot het nadenken over uw relatie met de wereld. De kunst verandert door uw aanwezigheid en dat van anderen, u lost als het ware op in de grote kunst-installaties.

Theeceremonie
Voldaan van alle indrukken? Vergeet aan het einde van de tour niet om de neo-futuristische theeceremonie uit te proberen. Zodra thee is gegoten, komen ingewikkelde projectieplanten in bloei in je kopje! Elke slok van de thee verandert de effecten en kleuren. Geniet van een bijna onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden in de oudste traditie van Japan in combinatie met hun nieuwste technologieën.