Praktische informatie Japan A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Japan.
Afdingen
Afdingen is in Japan niet gebruikelijk of gepast.
Autorijden
Japan is bij uitstek een land om op eigen gelegenheid per huurauto te ontdekken. Houdt u er rekening mee dat er aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Het wegennetwerk is goed onderhouden en overzichtelijk. U dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs als u zelf gaat rijden. Dit rijbewijs kunt u bij de ANWB kopen. Het internationaal rijbewijs is geen vervanging voor uw Nederlandse rijbewijs, u neemt beide documenten mee.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
In Japan kunt u gerust water uit de kraan drinken, hoewel het licht naar chloor kan smaken. Vindt u dit niet prettig, dan zijn er in de winkeltjes en supermarkten uiteraard flesjes mineraalwater verkrijgbaar. In veel van de hotels waar Talisman mee werkt, zult u per dag een gratis flesje mineraalwater per persoon op uw kamer vinden.
Elektriciteit
De spanning in Japan is maar 100 volt, met uitzondering van hotels waar de spanning vaak 110 tot 220 volt is. U kunt de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen niet gebruiken. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.
Fooien
Waar het in veel Aziatische landen gebruikelijk is om fooien te geven, is het in Japan minder gebruikelijk om iemand voor zijn of haar diensten door middel van een fooi te belonen. Vaak ziet men dit zelfs als beledigend. U kunt een uitzondering maken voor uw gids en chauffeur. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur kunt u rond de JPY 2.000 tot JPY 3.000 aanhouden. Als u bij een ryokan een fooi wilt achterlaten voor het kamermeisje, dan zal dit zeker gewaardeerd worden. Het is belangrijk om het geld altijd in een envelop te overhandigen. In restaurants hoeft u geen fooi achter te laten, want de service charge van 10 tot 15% is al vaak al opgenomen in de rekening.
Fotografie
Japan is een fotogeniek land. De waanzinnige landschappen, de kersenbloesems die in het voorjaar weelderig in bloei staan, de prachtige tuinen en spirituele heiligdommen, lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaats te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op veel plaatsen geen enkel probleem, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag er soms in tempels en musea niet gefotografeerd worden. Over het algemeen wordt dit duidelijk aangegeven. Desondanks is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden er voor Japan geen vaccinaties of malariapillen voorgeschreven.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
In tegenstelling tot sommige andere Aziatische landen, is Japan een uiterst hygiënisch land! De mensen worden hier gemiddeld het oudst. Doordat er hier geen huisartsen zijn maar uitsluitend ziekenhuizen en specialisten, zijn de medische kosten hier hoog. Zorgt u daarom voor de zekerheid voor een goede (reis)verzekering als u naar Japan reist.
Kleding
Welke kleding u mee moet nemen, hangt af van het gebied dat u bezoekt en de periode waarin u reist. Uw reisspecialist kan u hierin adviseren. Over het algemeen is het altijd raadzaam een poncho mee te nemen. Er gelden speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is respectvol om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.
Reizen met het openbaar vervoer
Pasmo-card: Wanneer u in Japan, naast de geplande excursies, zelf wilt gaan reizen met het openbaar vervoer, raden wij u aan een Pasmo-card aan te schaffen. Dit is een soort ov-chipkaart die u koopt met een vast bedrag er op, waarmee u met alle metro’s, bussen, JR-lijnen en taxi’s met het Pasmo logo kunt reizen. Deze kaart kunt u op alle stations weer opladen met het gewenste bedrag.
Bij aanschaf van de pas betaalt u een borg, die u weer terugkrijgt bij het inleveren van de pas op een Keisei of Keihin of op Narita of Haneda airport in Tokyo. De Pasmo-card kunnen wij voorafgaand aan de reis al voor u bestellen en kunt u vervolgens op de luchthaven opalen. Het is tevens mogelijk deze kaart ter plaatse aan te schaffen op een Keisei of Keihin treinstation. Laat u het ons gerust weten als u hier interesse in heeft, wij regelen dit graag voor u.
Internet
Pocket Wifi en Sim Card: In Japan is het mogelijk om Pocket Wifi of SIM-card aan te schaffen, wanneer u het prettig vindt om gedurende de reis internet te kunnen gebruiken zonder torenhoge rekeningen raden wij dit zeker aan! De Pocket Wifi is een klein apparaatje waarmee u internet heeft op maar liefst 5 apparaten tegelijkertijd. U kunt het ophalen op de luchthaven en aan het einde van uw reis ook weer inleveren op de luchthaven. Met een SIM card behoudt u uw persoonlijke telefoon. Geeft u het gerust aan wanneer u hier interesse in heeft, dan regelen wij dit graag voor u. Uiteraard kunt u de Pocket Wifi of SIM card ook zelf regelen via bijvoorbeeld https://www.japan-rail-pass.com/nl/mobiele-internet/pocket-wifi of https://www.japan-rail-pass.com/nl/mobiele-internet/sim-kaart
Tatoeages
In veel hotels zijn tatoeages verboden in het zwembad, de spa en onsen. Dit is omdat tatoeages associaties oproepen met de Japanse maffia en criminele bendes. Houdt hier dus rekening mee.
Valuta
De munteenheid in Japan is de Japanse Yen (JPY). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt in Japan betalen met zowel muntgeld als bankbiljetten. De munten variëren in waarde van JPY 1 tot 500 en de biljetten hebben een waarde van JPY 1.000, 5.000 of 10.000. U kunt op de luchthaven en bij de ATM’s in de stad heel eenvoudig yens pinnen. De beste plek om te pinnen is bij een ATM, het postkantoor of de bekende 7-eleven winkels die 24/7 open zijn. Dit omdat niet alle bankpassen bij alle pinautomaten geaccepteerd worden. Wilt u geld wisselen, dan kan dat op de luchthaven, bij banken en bij veel hotels. Houdt u er echter rekening mee dat de wisselkoers vaak veel hoger ligt dan wanneer u pint. Op veel plekken kunt u ook met uw creditcard betalen, met name met Visacard en Mastercard.
Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Japan is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Japan wordt regelmatig geteisterd door orkanen en aardbevingen, waardoor delen van het land in bepaalde periodes niet bereikbaar zijn. Voor de meest actuele informatie hierover verwijzen wij u naar de Buitenlandse Zaken Reis app of de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Japan vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Zodra u op één van de internationale luchthavens arriveert, ontvangt u een stempel in uw paspoort.