Praktische informatie Laos A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Laos.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Laos. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels, op ritjes per tuktuk of fietsriksja en in taxi's zonder meter.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Laos is 230 volt. Wij raden u aan om een universele reisstekker mee te nemen, mochten uw Nederlandse stekkers niet in het stopcontact passen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië erg gebruikelijk, maar in Laos nog niet echt ingeburgerd. Echter kunt u als blijk van waardering voor de goede service natuurlijk altijd een tip achterlaten. Dit is een mooie aanvulling op het vaak lage loon van de mensen werkzaam in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids kunt u USD 12 tot USD 15 per groep per dag aanhouden en voor een chauffeur USD 12 per groep per dag. Voor een adventure gids (bijvoorbeeld een fietsgids) is de richtlijn USD 25 in totaal. Voor dragers is USD 1 per tas een goede indicatie. Voor een bestuurder van een fietsriksja of tuk-tuk is USD 2 per persoon een richtprijs. In Laos heeft u soms ook te maken met boottochten. Voor een korte boottocht (1 a 2 uur) wordt vaak USD 2 per persoon als fooi gegeven en voor een langere boottocht USD 4 per persoon. In restaurants kunt u 5 tot 10% van de rekening aanhouden als fooi.

Fotografie
Laos is met haar ongerepte landschappen, glimmende heiligdommen en kleurrijke bevolking een heel fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen, zeker bij de lokale bergvolkeren. Sommige bergvolkeren zijn er namelijk niet van gediend als u foto's van hen maakt. Vraag altijd bij uw gids na of het toegestaan is om foto's te maken.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen of linnen, mee te nemen. Gaat u in de periode november t/m januari naar het noorden van Laos, dan is het raadzaam om ook warme kleding mee te nemen. De Laotianen gaan conservatief gekleed en van toeristen wordt verwacht dat zij zich hieraan aanpassen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Daarnaast is het verstandig om een poncho mee te nemen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten of trekkings, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken en geschikte wandelkleding.

Valuta
De munteenheid in Laos is de Laotiaanse kip (LAK). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Er zijn geen munten in omloop, maar alleen biljetten die starten vanaf een waarde van 500 kip. In de grote steden bevinden zich ATM's waar u geld kunt pinnen. Het is daarnaast altijd handig om wat cash geld op zak te hebben, mocht een automaat defect zijn. In de grote steden worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd in de hotels en restaurants, hetzij in kleine coupures. Amerikaanse dollars en euro’s kunnen bij banken in de grote steden omgewisseld worden. Creditcards worden uitsluitend in de meest luxe hotels geaccepteerd en zijn elders niet bruikbaar.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Laos is een veilig land om te bereizen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er nog steeds onontplofte landmijnen en explosieven kunnen liggen in de Xien Khoung provincie (waar ook de Vlakte der Kruiken ligt) en langs de grens met Vietnam (Ho Chi Minh Trail).

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Laos zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst en tenminste één lege visumpagina bevatten.

Talisman werkt samen met de Visumcentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Laos aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Laos?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Laos?
De Laotianen hechten veel waarde aan uiterlijk en kleden zich doorgaans conservatief. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich hieraan aanpassen. Zo is het respectvol om niet al te bloot gekleed te gaan en de knieën en schouders bedekt te laten. Vanwege het tropische klimaat raden we u aan kleding van lichte, luchtige stoffen te dragen, bijvoorbeeld een linnen of katoenen broek. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten of trekkings, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken en geschikte wandelkleding.

In de periode van november tot en met januari kan de temperatuur in het noorden van Laos flink zakken. Soms is het zelfs echt koud. Het is verstandig om in deze periode ook warmere kleding mee te nemen.

Ik wil graag iets uit Laos meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Laos is zonder dat veel mensen het weten het koffie-epicentrum van Zuidoost Azië. Koffie is een belangrijk exportproduct. Het grootste deel, ongeveer 95%, wordt verbouwd op het Bolevan Plateau.
Voor een meer traditioneel aandenken kunt u denken aan met de hand geverfde en geweven zijde, of houtsnijwerk kunstwerkjes gevormd uit hout (of soms ook bot of steen). Daarnaast kunt u in Laos veel van bamboe geweven producten krijgen, zoals manden en matten.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Laos?
In Laos is het 5 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Laos?
De beste reisperiode voor Laos is in de droge periode, van oktober tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in Laos in 2024 

20 januari: Dag van de Strijdkrachten
12 februari: Chinees Nieuwjaar
22 maart: Dag van de Volkspartij
14 t/m 16 april: Boun Phi Mai (Laotiaans Nieuwjaar)
1 mei: Dag van de Arbeid
3 t/m 7 mei: Boun Bang Fai (het afschieten van zelfgemaakte vuurpijlen om de regen aan te roepen)
19 mei: Wesak (herdenking van geboorte, verlichting en overlijden van Boeddha)
16 juli: Boun Khao Phansa (begin van de Boeddhistische vastenperiode)
13 augustus: Bevrijdingsdag
12 oktober: Onafhankelijkheidsdag
13 oktober: Boun Ok Phansa (einde van de Boeddhistische vastenperiode)
2 december: Nationale Dag

In Laos is Boun Phi Mai, ofwel Nieuwjaar, de gebeurtenis van het jaar en deze dag wordt dan ook uitbundig gevierd. Officieel duurt dit feest drie dagen, maar eigenlijk nemen de meeste Laotianen een hele week vrij. In deze dagen ligt het hele land plat en viert iedereen feest. Het wordt ook wel het ‘feest van het water’ genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien, net zoals tijdens Thais Nieuwjaar. Het idee hierachter is dat iedereen zo gezuiverd wordt aan het einde van het droge seizoen. In de ochtend wassen de monniken de Boeddhabeelden en smeken om genoeg regen voor de rijstvelden. Vaak worden kleine dieren vrijgelaten uit hun kooi. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar, gieten de jongeren ongeparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor wordt hen een goede gezondheid, een lang leven en welvaart toegewenst.