Praktische informatie

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Lapland

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Lapland.

Buitelandse zaken reis app 
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met één druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis). 

Drinkwater
Het kraanwater is in Noors en Zweeds Lapland gewoon drinkbaar.

Elektriciteit
De spanning in Lapland is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.

Fotografie
Lapland is met haar prachtige natuur en Noorderlicht een heel fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Munteenheid
De munteenheid in Zweeds Lapland is de Zweedse Kroon (SEK). De munteenheid in Noors Lapland is de Noorse Kroon (NOK). Kijk op deze website voor de actuele koers. In Noorwegen en Zweden kunt u vrijwel overal pinnen met uw betaalpas. Bij banken, postkantoren en wisselkantoren is het ook mogelijk om geld te wisselen. Betalen kunt u met uw betaalpas, maar creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations ook geaccepteerd.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Lapland wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants en hotels is het gebruikelijk een fooi van maximaal 10% van de rekening te geven. Voor taxichauffeurs kunt u het bedrag naar boven afronden.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Lapland?
Noors en Zweeds Lapland beschikken beiden over een goed mobiel telefoonnetwerk. Afhankelijk van uw provider heeft u in Lapland daardoor goed bereik. Controleer bij uw provider de kosten die berekend worden, bij de meeste providers is bellen binnen Europa tegenwoordig even duur als bellen binnen Nederland. 

Welke kleding neem ik mee naar Lapland?
De kleding die u mee moet nemen, hangt erg af van het seizoen waarin u reist. In de winter kunnen de temperaturen in Lapland dalen tot 30 graden onder nul. Voor alle reizen naar Lapland in de winter is een goede uitrusting daarom erg belangrijk. Bij aanvang van activiteiten ontvangt u ter plaatse een thermo-overall en winterlaarzen. Deze mag u bij elke accommodatie gratis gebruiken en bij u houden. De thermo-overall is heerlijk warm en ideaal voor de soms extreme kou in Lapland. Onder de overall draagt u uw eigen kleding en het liefst ook goede thermokleding. Laat u goed informeren over thermokleding, want die is erg belangrijk. Transpiratievocht moet namelijk van de huid worden opgenomen en worden doorgegeven aan de tweede kledinglaag. Zo blijft het lichaam droog en kan het beter anticiperen op wisselende temperaturen. Katoen heeft deze functie niet en moet daarom worden vermeden. Wollen sokken en een trui van fleece of wol mogen ook niet ontbreken in uw koffer. Bij aankomst in een stad heeft u niet direct de beschikking over een thermo-overall, wij raden u daarom aan om zelf een goede winterjas en snowboots mee te nemen. Daarnaast zijn een sjaal, muts en handschoenen geen overbodige luxe. 

Als u reist in het voorjaar of de herfst, dan zijn de temperaturen een stuk milder. Voor deze periode raden we u aan waterdichte wandelschoenen mee te nemen. Ook blijft het verstandig om u in laagjes te kleden. In de zomer worden in Lapland temperaturen bereikt van 25 graden boven nul. Het is dan prettig om luchtige kleding mee te nemen. Daarnaast blijft het verstandig een warme trui en jas voor de avonden en nachten in te pakken.

Wat is de beste reisperiode voor Lapland?
De beste reisperiode voor Lapland is van december tot half april.

Is het altijd donker in Lapland?
In de winter staat de zon erg laag en komt deze niet boven de horizon uit. Het is echter niet volledig donker; de sneeuw weerkaatst het licht van de zon. De dagen zijn wel korter dan we in Nederland gewend zijn.

Wat is het Noorderlicht?
Het Noorderlicht (Aurora Borealis) wordt veroorzaakt doordat elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon, botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen in onze atmosfeer. Tijdens deze botsingen worden lichtdeeltjes gecreëerd. Wanneer er voldoende botsingen zijn, en er dus veel lichtdeeltjes gecreëerd worden, kunnen wij dit licht met het blote oog waarnemen. 

Het Noorderlicht wordt vaak waargenomen als een gloed. Het kan echter ook bestaan uit stralenbundels of gordijnen van licht. Dit natuurfenomeen komt met name in de buurt van de poolstreken voor en is alleen bij duisternis waarneembaar. In de zomer blijft het nabij de poolstreken zeer lang licht, om die reden is het Noorderlicht vooral ’s winters zichtbaar. 

Wat is de beste periode om het Noorderlicht te zien?
Het Noorderlicht is een fenomenaal natuurverschijnsel! Dit fenomeen doet zich voor in de maanden augustus tot en met maart. De beste periode om het Noorderlicht te zien is van oktober tot en met maart. In deze maanden is het het langst donker, waardoor u meer tijd heeft om het Noorderlicht te zien. Of u het Noorderlicht ook daadwerkelijk kunt aanschouwen is van veel factoren afhankelijk. 

Feestdagen

Feestdagen in Zweden 2023

13 januari: Tjugondag Jul (het einde van de kersttijd)
6 februari: Nationale Dag van de Sami
30 april: Valborgsmässoafton (terugkeer van de lente)
1 mei: Första Maj (Dag van de Arbeid)
6 juni: Sveriges nationaldag & svenska flaggans dag
23 juni: Midzomeravond
24 juni: Midzomerdag 
12 november: Vaderdag
13 december: Luciadagen

Feestdagen in Noorwegen 

6 februari: Nationale Dag van de Sami
1 mei: Dag van de Arbeid
17 mei: Dag van de Grondwet
7 juni: Herdenking ophouden unie tussen Zweden en Noorwegen in 1905
23 juni: Midzomernachtfeest
12 november: Vaderdag
29 juli: Sint Olav