Praktische informatie Montenegro A-Z
Praktische informatie Montenegro A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Montenegro.
Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Montenegro.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is in Montenegro gewoon drinkbaar.
Elektriciteit
De spanning in Montenegro is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Montenegro wel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants is het gebruikelijk een fooi van maximaal 10% van de rekening te geven.
Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plaatsen geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak.
Kleding
Montenegro is een mediterrane, Midden-Europese bestemming en in het reisseizoen kunt u over het algemeen volstaan met luchtige kleding. In het voor- en naseizoen kan het frisser zijn, met name in de avonden in het binnenland. Het is dan raadzaam om ook warmere kleding bij u te hebben. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en formele kleding wordt eigenlijk nergens verwacht.
Mobiel internet
Het bereik in Montenegro is over het algemeen goed. In de wat meer afgelegen gebieden kan het weleens gebeuren dat het signaal even wegvalt of dat de verbinding slecht is. Aangezien Montenegro geen lid is van de Europese Unie, moet u er nog steeds roamingkosten betalen. Deze kosten zijn behoorlijk hoog en ook het bellen naar Nederland met uw mobiele telefoon is niet goedkoop. Wel kunt u op veel plaatsen gebruikmaken van gratis WiFi. Wilt u overal gebruik kunnen maken van internet en voordelig naar Nederland kunnen bellen? Dan kunt u een E-sim aanschaffen.
Valuta
De munteenheid in Montenegro is de Euro.
Veiligheid
Montenegro is een veilig land om te bereizen. Zoals overal is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.
Visum / reisdocumenten
Montenegro is niet aangesloten bij de Europese Unie en maakt geen onderdeel uit van het Schengenverdrag. U heeft een geldig paspoort nodig om het land binnen te komen. Met name in de zomer kunnen de grenscontroles tijdrovend zijn.
Vliegen naar Montenegro
Op het moment zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Vanuit België wordt in het hoogseizoen twee keer per week naar Tivat gevlogen. Meest voor de hand liggend aanvliegpunt is Dubrovnik in Kroatië dat op minder dan een uur rijden van Montenegro ligt.