Adrenaline hoofdstad van Montenegro

 

Nationaal Park Durmitor in het noordwesten van Montenegro staat al sinds 1980 op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Durmitor bestaat uit bergtoppen, scherpe kloven, besneeuwde bergkammen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke glaciale bergmeren. Het gebied is rijk aan flora en fauna en kent een klimaat met lange winters en korte zomers. Gemiddeld ligt er meer dan 120 dagen sneeuw per jaar! In hartje zomer kan het overdag heerlijk warm zijn, terwijl het kwik 's nachts kan zakken tot het vriespunt.

Nabij het Durmitor massief vindt u de Tara rivier, de langste rivier van Montenegro. De Tara kloof is de langste en diepste in Europa, met een maximaal hoogteverschil van maar liefst 1.300 m. Het is na de Grand Canyon in Arizona de diepste canyon ter wereld. De Tara rivier is in trek bij natuurliefhebbers, maar wordt vooral bezocht door avonturiers die willen raften. Buitengewoon spectaculair, maar geenszins gevaarlijk en voor iedereen goed te doen.

Zabljak is het epicentrum van de streek en ligt in het hart van het nationaal park op 1.450 meter hoogte. De ligging is buitengewoon spectaculair: het stadje wordt omringd door 23 bergtoppen van meer dan 2.200 meter hoogte alsmede 18 bergmeren. Zabljak is vanaf de kust uitstekend bereikbaar over de nieuwe weg die u in 2,5 uur van het strand naar de Montenegrijnse Alpen of vice versa brengt. Het is ook goed mogelijk om vanuit Dubrovnik aan te reizen en zo de combinatie met Kroatië te maken.

Verblijven in Žabljak