Culturele hoofdstad van de Riviera van Kotor

De pittoreske oude stad Herceg Novi vormt al eeuwenlang de "poort van de Baai van Kotor" en is een van de culturele hoogtepunten van Montenegro. De stad is minder bekend dan de roemruchte bestemmingen Kotor en Budva, maar is meer dan de moeite waard. Deze in 1382 gestichte stad kent als vele andere in de Balkan een woelig verleden. Onder meer Venetianen, Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers, Turken, Habsburgers en zelfs de Russen hebben hier geregeerd en hun sporen achtergelaten.

De oude stad bestaat uit gezellige steegjes, rijk versierde kerken en een centraal plein met een prachtige klokkentoren. In de stad zijn vier forten gebouwd die tegenwoordig een veel luchtiger functie hebben gekregen dan hun grimmige oorspronkelijke taak. Kanli Kula is het grootste en in deze amfitheatervormige burcht worden in de zomer vele theatervoorstellingen, concerten en festivals georganiseerd. Forte Mare functioneert nu als een openlucht zomerbioscoop. Langs de kust vindt u de 'Lungomare' een zeven kilometer lang wandelpad, direct langs de zee waar u wordt ondergedompeld in de mediterrane tot subtropische plantengroei waar de rivièra van Herceg Novi zo bekend om is. Palmbomen, mimosa, camelia, oleander, bougainville, bananenplanten, kiwi, kaki, citrusvruchten en magnolia's zorgen niet alleen voor een prachtige omlijsting, maar ook voor de in de zomerse hitte zeer gewaardeerde overvloedige schaduw.

Aan de overkant van de baai ligt Lustica, waarvan een groot gedeelte bij de gemeente Herceg Novi hoort. Dit schiereiland is in de zomer goed bereikbaar met een van de vele watertaxi's die af en aan varen, een heerlijke dagexcursie. Per boot kunt u tevens naar het eiland Lastavica met het imposante fort Mamula. Ook de Blauwe Grot (Plava Spilja) en de stranden Zanjice, Miriste en Dobrec zijn populaire bestemmingen vanuit Herzeg Novi.

Het achterland van de stad wordt gevormd door het zuidelijkste en hoogste punt van de Dinarische Alpen, het Orjen Gebergte, met een hoogste top van 1.895 meter. De Orjen is een populair oord om verkoeling te zoeken en te wandelen, fietsen en bijvoorbeeld paragliden.

Verblijven in Herceg Novi