Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Lapland
Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Noorwegen.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u
met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is in Noorwegen gewoon drinkbaar.
Elektriciteit
De spanning in Noorwegen is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.
Fotografie
Noors Lapland is met haar prachtige natuur en Noorderlicht een heel fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Geldzaken
Munteenheid:
De munteenheid is de Noorse Kroon (NOK). Kijk op deze website voor de actuele koers. In Noorwegen kunt u vrijwel overal pinnen met uw betaalpas. Bij banken, postkantoren en wisselkantoren is het ook mogelijk om geld te wisselen. Betalen kunt u met uw betaalpas, maar creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations ook geaccepteerd.
Fooien:
Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants en hotels is het gebruikelijk een fooi van maximaal 10% van de rekening te geven. Voor taxichauffeurs kunt u het bedrag naar boven afronden.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen zijn er geen vaccinaties verplicht voor Noorwegen.
GGD: Via deze link kunt u een GGD bij u in de buurt vinden en een afspraak maken.
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Kleding
De kleding die u mee moet nemen, hangt sterk af van het seizoen waarin u reist. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -30 graden. U ontvangt van de accommodatie een thermo-overall. Onder de overall draagt u uw eigen thermokleding.
Wollen sokken en een trui van fleece of wol mogen ook niet ontbreken in uw koffer. Denkt u daarnaast aan een goede winterjas, snowboots, handschoenen, een sjaal en een muts.
In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 25 graden, luchtige kleding is dan prettig. Denkt u ook in de zomer aan een jas of warme trui voor de koude avonden en nachten.
Reisdocumenten
Voor een verblijf in Noors of Zweeds Lapland heeft u geen visum nodig. Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot na thuiskomst.
Veiligheid
Lapland is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals tijdens elke reis is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.
Zonnebrand
Het gehele jaar door is een goede zonbescherming belangrijk in Lapland. De intensiteit van de zon is dermate hoog dat u makkelijk verbrandt. In verband met de extreem lage temperaturen van -10 tot -30 raden wij u in de periode van januari t/m maart een watervrije zonnebrandcrème aan. Denkt u naast een goede zonnebrandcrème ook aan een lippenbalsem.