Door: Helen Verleg en Ruurd Smits
Wij willen jullie laten weten dat we een bijzonder mooie reis hebben gehad.

De reis startte met 5 dagen Bangkok. Eerder waren we in 1991/1992 op doorreis twee dagen voor een stopover in Bangkok geweest. We hadden als herinnering vooral dat het een zeer hectische stad was, waar je je nauwelijks kon verplaatsen, ook niet als voetganger. De straten helemaal verstopt met auto’s, tuktuks, brommers, enz. en op de stoep allemaal stalletjes en heel veel mensen.

We kozen daarom voor het mooi verzorgde en fantastisch aan de rivier gelegen Anantara hotel. Dat is ons goed bevallen. Met de eigen bootdienst van het hotel konden we naar de skytrain en de nightmarket Asiatique aan de overzijde van de rivier ook op eigen gelegenheid de stad verkennen. We bezochten het Jim Thompson House, wat zeer de moeite waard was, en maakten een stadswandeling door de oude farangwijk, met ambassades en handelsgebouwen en het oude Mandarin Oriental hotel.

We hadden in Bangkok een gids die goed met ons meedacht. Hij adviseerde soms de programmering iets aan te passen om meer uit de excursies te kunnen halen. De excursie naar de markt aan de spoorweg tijdens de Tha Kha markt & Amphawa tour was daardoor zeer verrassend. Voor een bezoek aan de markt op het spoor nam hij ons mee naar een treinstationnetje ergens op het traject van de trein, zodat we eerst vanuit de trein de markt konden ervaren en vervolgens wandelend de markt verkennen en zien hoe de trein weer terugreed. Vervolgens bezochten we een schattige kleine floating market waarbij we een mooie boottocht maakten door de omgeving. Het is zeker aan te raden om bij een van de bootjes iets lekkers te kopen. De vrouwen koken er verrukkelijk.De dag werd afgesloten met een Talismandiner in de Issaya Siamese Club. Een schitterende entourage en met heerlijk eten!

Vanuit Bangkok hebben we een dagtocht gemaakt naar Ayutthaya, waar we na de bezichtiging van de tempels ook een bezoek aan het Nederlands Museum Baan Hollanda brachten. Een leuke ervaring, vooral ook omdat we er zo hartelijk werden ontvangen. Er was koffie met stroopwafel. In het museum was een mooie overzichtstentoonstelling over de rol van Nederland in Thailand vanaf de 17e eeuw. We zagen er ook een leuk filmpje over het Staatsbezoek van koningin Beatrix aan dit museum in 2004. Baan Hollanda is zeker de moeite waard om op te nemen in de excursies/tips.

Chiang Mai 
Ook hier waren we zeer te spreken over het hotel, de Yaang Come Village. Een sfeervol boetiekhotel in Thaise bouwstijl met een mooie tuin, op loopafstand van het centrum en de rivier en met voldoende eetgelegenheden in de nabije omgeving. Het ernaast gelegen restaurant ‘The Whole Earth’ is een aanrader.

Het bezoek aan de Wat Prathat Doi Suthep tempel was een heel bijzondere ervaring. We waren er op het moment dat de lichten werden ontstoken en de monniken een rondgang maakten. Door de gids werden we er op geattendeerd. De keuze van de excursies in de stad en de omgeving heeft een mooie indruk gegeven van dit deel van het land. De heuvels, de landbouwgebieden met rijst- koffie- en theeplantages en de weelderige begroeiing vragen erom om nader verkend te worden. Het is daarom jammer dat de fietstocht hier mislukt is. Het contrast van de levendige stad met de groene tropische omgeving is juist zo’n mooie ervaring die je niet alleen vanuit de auto moet ondergaan.

The Naka Island
Voor de mensen die zich nog het kinderprogramma Flipper herinneren uit de jaren ’60: dat gevoel kregen we toen we met de speedboot werden opgehaald in de haven Ao Po Grand Marina om naar de Naka island Resort te gaan. Aangekomen op het eiland waren we erg onder de indruk. Wat een heerlijke hotelvilla met eigen tuin en zwembad, met flink veel ruimte in en om de kamer. En… elke ochtend maakte in de boom naast onze villa een neushoornvogel zijn opwachting.

Mede dankzij de bemiddeling van Ronda Espinosa hebben we op Phuket een mooie herkansing gekregen voor de eerder mislukte fietstocht. We hebben een historische stadstoer door oud Phuket gemaakt per e-bike. We hadden een bijzonder aardige gids die ons meenam langs mooie en interessante plekjes in de oude stad en e.e.a. wist te vertellen over de geschiedenis. Het deed ons ook denken aan Georgetown op Penang en de Jonkerstraat in Malakka.

We hebben in het resort verder heerlijk uitgerust, gezwommen en een kanotocht rond het eiland gemaakt. Maar ook deelgenomen aan enkele activiteiten die het hotel organiseerde. Tijdens de cultural walk verkende we het dorp en bezochten er ook het schooltje. En in de cooking class leerden we hoe je een Thaise curry maakt.

Kortom, een geslaagde reis!

Vriendelijke groet,

Helen Verleg en Ruurd Smits

Items uit dit reisverslag

Yaang Come Village

Chiang Mai

Naka Island Phuket

Phuket