Praktische informatie Thailand A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Thailand.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Thailand. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur: de Thai zelf doen het namelijk ook! Afdingen is zeer gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per tuktuk. Het is een spel: de vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele van wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen, vaak met gebruik van een rekenmachine waarop bedragen kunnen worden ingetoetst, komt u vaak op zo’n 60% van de vraagprijs uit. Overigens wordt er niet op alles afgedongen, bijvoorbeeld niet op eten en drinken, in warenhuizen, in metertaxi's en uiteraard niet op openbaar vervoer.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Thailand is net als in Nederland 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan hebben hotels vaak een adapter voor u te leen, maar u kunt voor de zekerheid natuurlijk zelf ook een reisstekker meenemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Thailand wel heel gebruikelijk en een blijk van waardering. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormen voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een chauffeur kunt u circa THB 100,- per groep per dag aanhouden, voor een gids THB 100,- per reiziger per dag, voor kamermeisjes THB 50,- per dag en voor bell boys THB 50,- per koffer of tas. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in restaurants en taxi’s. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt, ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi zeer gewaardeerd. Indien de service charge niet in de rekening is opgenomen, kunt u een fooi van 5 tot 10% van de rekening aanhouden. Taxichauffeurs verwachten alleen voor de langere afstanden een fooi. U kunt het eindbedrag voor de korte afstanden afronden naar hele honderdtallen. Bij de lange afstanden is een fooi van THB 100,- per groep gebruikelijk. In tuk-tuks kunt u als fooi THB 50,- per persoon per rit aanhouden. 

Fotografie
Thailand is een fotogeniek land. De glimmende tempels, de vriendelijke, kleurrijke mensen, eindeloze rijstvelden en mistige rivieren en valleien lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plaatsen in Thailand geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om een poncho mee te nemen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de Thaise cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een Thais huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen.

Roken
Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Voor de rokers worden speciale rokersplaatsen ingericht. Rookt u buiten deze plaatsen, dan riskeert u een boete van maximaal 100.000 baht of een gevangenisstraf van één jaar. Daarnaast is de invoer van elektronische sigaretten, en vullingen daarvan, strafbaar in Thailand. Ook hierop staat een hoge boete of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. 

Valuta
De munteenheid in Thailand is de Thaise baht (THB). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM's in de stad heel eenvoudig THB's pinnen. Euros en Amerikaanse dollars worden bij de meeste banken en wisselkantoortjes geaccepteerd. Wilt u geld wisselen, dan bieden banken over het algemeen de beste wisselkoers. De banken en postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur geopend. Overigens kunt u op veel plaatsen ook met een creditcard betalen, met name met de Visacard en Mastercard.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Thailand is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het altijd verstandig om waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Past u op, met name bij grote populaire bezienswaardigheden, voor de 'tourist traps'. Het kan zijn dat u wordt aangesproken door iemand die u belooft u overal naartoe te brengen en veel goede tips lijkt te hebben, maar u uiteindelijk bij een juwelierszaak brengt waar men u onder druk iets probeert te verkopen.

Vermijd ook het huren van of het gebruik van voertuigen als motoren, jetski's, bromfietsen en brommertaxi's. Voor het gebruik hiervan wordt namelijk vaak als onderpand uw paspoort of rijbewijs gevraagd en wanneer de verhuurder beweert dat er schade is aan het voertuig, krijgt u uw papieren pas terug na het betalen van een hoog bedrag. Mocht u toch gebruik willen maken van een voertuig, dan is het aan te raden om slechts een kopie van uw papieren af te geven, maar nooit het origineel. Overigens hebben de Thaise autoriteiten bepaald dat inname van een origineel paspoort of rijbewijs niet is toegestaan, dus u kunt ook niet gedwongen worden om uw originele documenten af te staan.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Thailand vereist. Uw paspoort moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn. Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Zodra u op de luchthaven arriveert, krijgt u een stempel in uw paspoort. Verblijft u langer dan 30 dagen in Thailand, dan heeft u wel een visum nodig. Wanneer u vanuit een buurland over land Thailand binnenkomt, ontvangt u aan de grens een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen.

Veelgestelde vragen Thailand

Heb ik bereik met mijn telefoon in Thailand?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot het mobiele netwerk en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is de dekking van het mobiele netwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Thailand?
Thailand is een tropische bestemming. Anders dan in andere Aziatische landen zijn de kledingvoorschriften hier vrij soepel en kunt u zonder problemen een korte broek en shirts met korte mouwen dragen, al zult u de Thai zelf niet gauw in een korte broek zien. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de Thaise cultuur. Denk bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een Thais huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen: u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Ik wil graag iets typisch Thais meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Thailand staat bekend om zijn keramiek, houtsnijwerk, handgeweven zijden kleding en accessoires en vlechtwerk producten van lokale planten zoals bamboe en rotan. Een ander typisch Thais souvenir is een traditionele marionettenpop die gebruikt wordt voor poppenspelen. Deze poppen worden met de hand gemaakt en beschilderd. 

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand?
In Thailand is het 5 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Thailand?
De beste reisperiode voor Thailand is in de koelere maanden van het droge seizoen, van november tot en met februari.

Goed om te weten
In Noord- Thailand worden doorgaans in de maanden maart en april, soms in mei, (landbouw)velden verbrand. Hierdoor kunt u last hebben van rook. Het kan tussen één en twee maanden duren met verschillende begin- en eindtijden en er zijn geen vaste data. Doorgaans hangt het ook af van de weersomstandigheden en andere lokale factoren. Officieel is het nu illegaal, maar het is onmogelijk voor de overheid om alles te controleren.

Feestdagen Thailand

Feestdagen in Thailand in 2021

9 januari: Nationale Dag van het Kind
16 januari: Dag van de Leraar
18 januari: Elephant Duel Day
26 februari: Deng Jie (Lantaarnfestival) / Makha Bucha 
6 april: Chakri-dag
8 april: Visakha Bucha (De heiligste feestdag van Thailand, waarop de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha wordt herdacht.)
13 t/m 15 april: Songkran (Thais Nieuwjaar)
27 april: Theravada (Boeddhistisch Nieuwjaar)
1 mei: Dag van de Arbeid
4 t/m 6 mei: Kroningsherdenking (kroning Rama IX)
24 juli: Asanha Bucha (Één van de belangrijkste boeddhistische feestdagen in Thailand.)
12 augustus: Verjaardag van Koningin Sirikit
20 september: Dag van de Jeugd
23 oktober: Chulalongkorn Dag (herdenking van de overleden koning Chulalongkorn)
19 november: Loi Krathong (feest om het einde van de regentijd en de rijstoogst te vieren)
5 december: Geboortedag koning Bhumibol (Vaderdag)
10 december: Dag van de constitutie