Door: Familie Graat
Bij een lokale tempel hebben Julia & Emma al snel vriendjes gemaakt, zonder verbale communicatie toch leuk samen gespeeld.

We vertrekken dinsdag 28 juli vanaf Schiphol naar Bangkok, als we woensdagochtend rond 10 uur lokale tijd aankomen staat onze gids, Dhr. Nattapong al klaar (call me “NAT”) samen met de chauffeur Arun een goed en solide team. We verblijven in het Chatrium hotel, een goed stadshotel, mooie, schone kamer, en een mooi zwembad voor de kids om te plonzen.

We eten ’s avonds bij de avondmarkt “Asiatique”, een drukke en een zeer bekende avondmarkt van Bangkok, heerlijk Thais gegeten “van de straat”.

Donderdag doen we de stadstour met alle locale vervoersmiddelen; we offeren kaarsen in een soort smelttoren in de Wat Pho tempel. We hebben een leuke dag gehad en sluiten af bij Crepes en Co – vlees was niet goed, maar wel een gezellig tentje.

Vrijdag rijden we naar Muang Boran – Ancien-city (oude stad) – erg leuk, we reden met de aircobus, maar we denken dat dit ook met de golfkarretjes leuk is om te doen. Mooie gebouwen gezien en in de “Garden of God” doen we nog wat handstanden (2 meiden die turnen en mama is ex-turnster + trainster).

Tealicious in Bangkok was echt het toefje op de mooie dag. Het wordt gerund door een bijzondere man. (Tom, Engelsman. Hij is met een Thaise getrouwd en Tealicious is nog maar een paar jaar open. Weinig plaats, maar zeeeer lekker en goede sfeer). Zeker een aanrader voor andere gasten! Ze willen niet groter worden, omdat zijn vrouw alles checkt wat gekookt en opgediend wordt, en zij zo het kwaliteitsniveau kan vasthouden – top! Tom is een mini-mens, maar groot van karakter en weet zijn klanten echt in de watten te leggen! Prachtige avond.

Zaterdag 1 augustus gaan we naar de markt op de treinrails, hoewel de trein t/m november 2015 niet voorbij komt ivm renovatie-werkzaamheden, was het toch een unieke ervaring. Onze gids kocht van alles, om te “proeven”, maar we waren nog wat voorzichtig. Uiteindelijk toch geprobeerd en zeker lekkere dingen geproefd!

Door naar de floating market Tha Ka, heel mooi lokaal, nauwelijks toeristen, dit zijn de plekken die wij zeer hebben kunnen waarderen…. Met een longtailboot en een oude mevrouw zonder tanden, die voor ons roeide – tocht door de klongs gemaakt en tussen de markt gevaren, leuk!

Door naar de River kwai, na de lunch over de brug gelopen en beneden met een longtail-speedboot (ging supersnel) naar het Jeath museum gevaren. Nog een kerkhof bezocht – Kanchanaburi war cemetery, waar ook nog 1800 NL strijders begraven waren. We gaan door naar The Float House.

Zondag lopen we de hellfire pass, mooi stuk historie, en stappen we in de trein vanaf station Thakilen om over de River Kwai te rijden, ook veel Thai mensen (+ wat toeristen natuurlijk). Vanuit de lunch kunnen we nog mooi terugkijken op de brug, waarover we net met de trein zijn gekomen. Na de treinreis gaan we mountainbiken en kanoën op de River kwai.

Maandag 3 augustus gaan we door richting Ayuthaya, hotel Iudia is echt een mooi boutique stadshotel, we hebben er 1 nacht geslapen, was goed! We lunchen in Malakor, top locaal restaurantje, van de buitenkant denk je, daar zou ik eigenlijk niet willen eten, maar er komt top eten uit de keuken...

Ik ging even naar het toilet (nou ja, noem het een “stortbak”) en die lag zowat in de keuken, toevallig mijn handtas met camera bij, dus ik vraag: 'Can I make a picture?' 'Yes ofcourse' zei de kok, trots op zijn keuken!!! -;)

’s Middags een super leuke fietstocht gehad door Ayuthaya, mooie stad.

De fietsgids wilde alleen maar selfies maken met de kids, die genoten volop, blonde haren, dikke paardenstaart en blanke huid, top combi voor veel foto’s, aanrakingen en aanspraak. In het begin vonden ze het niets, maar naarmate de tijd vorderde, gingen ze ervan genieten.

Dinsdag gaan we naar Kirimaya, wauw die tented villa was echt top. Bijzonder hotel, met zeer persoonlijke service, de golfcar was helemaal top natuurlijk, konden de dames ’s avonds na het eten een extra rondje “rijden” met papa.

Woensdag was de ochtend wandeling in de jungle heel leuk (schommelen op de lianen) en veel aapjes gezien. De lunch bij PB Valley vonden wij niet bijzonder, was ook nog ver rijden, hadden we achteraf beter in hotel kunnen blijven- we hebben het bezoek aan de wijngaard ook laten vallen (na de lunch teruggereden) omdat we anders een 2-tal uren moesten wachten tot het treintje met de rondleiding weer vertrok. Op ons verzoek gewijzigd, dus geen probleem.

Avondsafari, niet zo veel dieren gezien, maar voor de kinderen wel weer een belevenis. Gebied is erg aan het ontwikkelen met veel luxe hotels in aanbouw, dus over een aantal jaren waarschijnlijk een druk gebied.

We vliegen donderdagmiddag naar Chiang Rai, naar het Anantara Golden Triangle; veruit het beste en service-vriendelijke hotel wat we hadden. Ongekend goed, van smoothie tot ontbijt, diner en ook het entertainment. (Iedere ochtend komt er een mahout met een olifant bij het ontbijt om bananen te voederen en te knuffelen (of erop te zitten) Net het Disney hotel, de hoofdpersonen komen ‘s morgens bij het ontbijt voorbij.

We kregen een upgrade naar een family-suite (zeer mooi) – het was er niet druk op dit moment. Personeel kende het programma, iedereen weet al snel wie je bent, dus erg persoonlijk. Natuurlijk ook zeer bijzonder om zo dicht bij de olifanten in een natuurlijke, diervriendelijke omgeving te zijn. Jammer dat we hier niet langer waren, maar goed.

Kookles…. (zaterdagochtend – we maken onze eigen lunch) – mmmm / Zeebaars met mango salade, pat thai noodle & kipsate.

Ook het Opium museum tegenover het hotel is echt een mooi museum met goede uitleg – zeker de moeite waard.

Zondag worden we opgehaald door Ron – onze gids voor Chiang Mai, 55 jaar en parttime advocaat. Uiteindelijk een aardige man, maar heeft echt een ander niveau committment dan onze 1e gids Nat.

In de Witte tempel Wat Kong Khun alleen rondgelopen, volgens hem gesloten wegens renovatie, maar ik denk – achteraf dat er lunchpauze was – 12/13 uur (bord hing er ook, maar goed, het was erg heet, dus hoefde ook niet langer van ons). Stop bij de bekende “cake/taarten-bakkerij”, en genoten van de heerlijke taartjes.

In Chiang Mai verblijven we ook in een Anantara hotel, mooie lokale avondmarkt schuin tegenover, met veel lekkere eet-tentjes, dus in het hotel hoef je niet perse te eten.

Maandagmiddag gaan we naar de Wat Pra Thad Doi Suthep, mooi & sereen. We hebben het 18:00 uur gebed meegeluisterd..

Dinsdag doen we wat tempels aan. In de trishaw/fietstaxi een leuke rit gehad! We offeren bij de monniken (die hebben ook gewoon smart-phones en grote pick-up trucks!) en aansluitend een craft-centre (houtsnijwerk handwerk), een paraplu fabriekje en een bamboe beschilderingsfabriekje. 's avonds eten we op de avondmarkt bij Nat’s bistro, lekker Thais+ ook Westers eten.

Op woensdag 12 augustus waren wij in de veronderstelling 40 km te fietsen maar het werd een fietstocht van 21 km met kanoën. Uiteindelijk ook een leuke dag gehad in het Srilanna National Park en de Buatong waterfall.

Tijdens de pauze – bij een locale tempel hebben Julia & Emma al snel vriendjes gemaakt, zonder verbale communicatie toch leuk samen gespeeld, maar op de foto gaan, kenden de 2 Thaise schatjes nog niet echt… We vliegen rond de middag op donderdag naar Koh Samui, mooi hotel: Napasai.

Lekker 4 dagen uitgerust; gezwommen en schelpen gezocht met de kinderen, ’s avonds heerlijk op het strand eten. De voorlaatste avond in het hoofdrestaurant (chique) gegeten, was een Thais buffet met Thaise dans; vanuit het niveau restaurant en de prijs per couvert mag je dan iets verwachten, het was helaas nog minder dan enig locale avondmarkt of eettentje langs de weg. Jammer, maar niet bepalend voor de totale indruk van hotel.

Prima afsluiting van een onvergetelijke top vakantie !

Nogmaals dank namens ons alle 4 – Familie Graat.