De eeuwenoude ruïnes zijn schitterend om te zien en de hoge tempels zijn nog zo mooi bewaard gebleven

Om 07.00 uur haalt uw gids u op bij uw accommodatie en gaat u samen naar het treinstation. Hiervandaan reist u naar de historische hoofdstad Ayutthaya. Toen de trein in Thailand als vervoermiddel werd geïntroduceerd kwam de koning net terug van een studie in Groot-Brittannië. Om die reden doet de enorme stationshal zo Engels aan. Het reizen per trein brengt u dicht bij de lokale bevolking. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat een groep monniken in hun oranje gewaden samen met u aan boord gaat. Iedere ochtend klinkt om 08:00 uur het volkslied uit de speakers in overheidsgebouwen, zo ook op het treinstation. Om 08.20 uur gaat u aan boord van de trein. De rit duurt een uur en onderweg geniet u van het voorbijtrekkende landschap.

Een bezoek aan- en verblijf in Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand, is zeer de moeite waard. In zijn hoogtijdagen was Ayutthata één van de grootste steden ter wereld en het centrum van een beschaving die diplomatieke banden onderhield met onder meer Lodewijk XIV. Kooplieden en diplomaten uit l het Oosten en het Westen keken hun ogen uit te midden van al die gouden tempels en hun pracht en praal. Het oude stadsdeel staat nog vol eeuwenoude monumenten, ruïnes en Boeddhabeelden uit deze glorietijd. Helaas hebben de Birmezen in de 18e eeuw er veel verwoest. Ook de overstroming van 2011 heeft zijn sporen achtergelaten.  De stad wordt omgeven door drie rivieren en dit heeft voor grote problemen gezorgd.

Eenmaal aangekomen in Ayutthaya staat de speciale 'Kermit' tuk tuk voor u klaar. Op deze gemotoriseerde driewieler verkent u de bijzondere ruïnes en tempels die Ayutthaya rijk is. De Wat Phra Sri Sanphet was ooit de grootste tempel van de stad en onderdeel van het koninklijk paleis. De drie stoepa’s vormen een geliefd middelpunt op foto’s en kunnen ook beklommen worden. In de Wat Yai Chai Mang Khon geniet u van een bijzondere collectie zittende boeddhabeelden. De mooie tuin rondom wordt goed onderhouden en vormt het thuis van een enorm grote liggende boeddha. In de Wat Maha That kunt u een boeddha hoofd omstrengeld door de wortels van een oude boom bewonderen. Ook ziet u vele restanten van het oorspronkelijke tempelcomplex. Zeer indrukwekkend om te beseffen hoe groots en imposant deze plek ooit moet zijn geweest. 

Nadat u de oude stad heeft verkend is het tijd voor een heerlijke lunch die in de aan de rivier gelegen wijnbar The Wine Ayutthaya wordt geserveerd.

Na de lunch stapt u aan boord van aan longtailboot. Een ontspannen tocht van een uur voert u, over de Chao Phraya rivier, langs lokale dorpjes omgeven door groen. U meert aan bij een eilandje in de rivier waar u de verrassende tempel Wat Niwet Thammaprawat bezoekt. Van buiten ziet u een christelijke kerk in gotische stijl. Binnenin worden deze gotische kenmerken gecombineerd met boeddhistische beelden. In het kleurrijke glas in lood is een afbeelding van koning Chulalongkorn (Rama V) verwerkt. Op 15 jarige leeftijd werd hij koning en tijdens zijn regeerperiode van 42 jaar zorgde hij o.m. voor de afschaffing van de slavernij.

Een ritje per kabelbaan brengt u van het eilandje naar de oever aan de andere zijde van de Chao Phraya. Hier bezoekt u het Bang Pa In Zomerpaleis. Een indrukwekkend complex, bestaande uit tuinen en majestueuze herenhuizen, in de 17e eeuw speciaal als zomerverblijf voor de koninklijke familie ontworpen en gebouwd. In dit complex bevinden zich diverse gebouwen en tempels waarvan het ontwerp geïnspireerd is door niet alleen Thaise, maar ook -heel contrasterend- Chinese en zelfs Europese stijlen. Na het bezoek aan het zomerpaleis reist u per auto terug naar Bangkok waar u rond 18:30 uur aan zult komen.

Goed om te weten: 
De 'Kermit' tuk tuk is uniek maar niet heel comfortabel. De opstap is hoog en het zitbankje laag. Het is ook mogelijk de stad te verkennen met uw 'eigen' auto/busje waarmee u eerder deze reis hebt gereisd. Daarnaast is het mogelijk om Ayutthaya al fietsend te verkennen. Geeft u gerust uw voorkeuren aan.