Over alles is nagedacht bij Elephant Hills, wat de trip extra bijzonder maakt

In het langgerekte zuiden van Thailand ligt het oudste tropische regenwoud ter wereld, Khao Sok. Dit nationale park bestaat uit diepe valleien, prachtige meren en grotten. De met jungle bedekte kalkstenen pieken die hoog de lucht in rijzen zorgen voor een spectaculair panorama. Khao Sok kent een grote variëteit aan flora en fauna. U ziet hier talloze orchideeënsoorten, varens, zeldzame bamboesoorten en misschien zelfs de rafflesia, 's werelds grootste bloem die slechts enkele dagen per jaar bloeit. Khao Sok kent, met meer dan 300 verschillende soorten, een grote rijkdom aan vogels waaronder de ijsvogel en de indrukwekkende neushoornvogel. Er leven veel apen, insecten en reptielen. Deze prachtige wildernis vormt eveneens het leefgebied voor grotere diersoorten zoals tapirs, herten, wilde zwijnen, de Maleise beer, olifanten, tijgers en de (nevel)panter. Deze dieren leven ver teruggetrokken in de jungle en zult u tijdens een verblijf in Khao Sok National Park naar grote waarschijnlijkheid niet zien.

Om deze jungle in al haar schoonheid te ervaren verblijft u de komende drie dagen op twee verschillende locaties in het nationale park. Talisman werkt in Khao Sok Nationaal Park samen met Elephant Hills. Zij dragen zorg voor het programma de komende dagen. U reist in een internationaal gezelschap van circa 5 - 25 personen (afhankelijk van het seizoen). Het vaststaande programma is zorgvuldig samengesteld en u wordt begeleid door een ervaren groepsgids. Deze beleving wordt met name door families met kinderen geboekt maar let op: uw kinderen moeten minimaal zeven jaar zijn om hieraan deel te kunnen nemen.

Plastic-Free!
Per juni 2019 is Elephant Hills gestopt met het uitdelen en verkopen van plastic waterflesjes en rietjes. Iedere gast krijgt bij aankomst een roestvrijstalen drinkfles overhandigd die op veel plekken bijgevuld kan worden. Wilt u deze aan het einde van uw verblijf bewaren als souvenir, dan kunt u deze tegen een kleine vergoeding aanschaffen.

Dag 1
Elephant Hills was een trendsetter op glamping gebied. Bijna 20 jaar geleden openden zij het eerste kleinschalige, luxe tentenkamp in Thailand, Elephant Hills. De combinatie van traditioneel Afrikaans safari ontwerp met het tropisch regenwoud van Khao Sok verraste reizigers van over de gehele wereld. Inmiddels is de naam veranderd in Elephant Camp en is er een tweede accommodatie op een prachtig meer, dieper in het nationale park, bijgekomen. Ze zijn ook gegroeid met het aantal tenten, dat zijn er nu 66.

Elephant Camp is een fijne plek om uw verkenning van Khao Sok te beginnen. De ligging is prachtig, zo in het groen aan de rand van het nationale park. Helaas zijn de sporen van de bewoonde wereld hier nog niet helemaal uitgewist. Naast de vele jungle geluiden die u hier overdag en ’s avonds hoort, kunt u vanwege de ligging nabij een doorgaande weg, ook verkeersgeluiden horen.

De tenten liggen verspreid in de tuin, elk onder een rietgedekte overkapping met terrasje en twee stoelen. Binnenin vindt u een comfortabel bed, naar keuze een tweepersoonsbed of  twee aparte bedden (dit dient u door te geven aan uw Talisman specialist). Er kan eventueel een bed op wieltjes worden bijgeplaatst voor een extra persoon. Houdt u er rekening mee dat er in dat geval weinig ruimte overblijft. Een houten vloer, ventilator, elektriciteit en een aansluitende badkamer maken uw glamping avontuur compleet. Omdat gas en stroom duurzaam worden opgewekt is het mogelijk dat er momenten zijn dat er tijdelijk geen stroom en warm water beschikbaar is. De meubels zijn handgemaakt en ontworpen door het eigen team van vakmannen. Unieke details, zoals een lampenknop in de vorm van een olifant, zorgen voor een heel eigen sfeer. Alle openingen in de tent zijn afgeschermd met muskietengaas waardoor u insectenvrij maar toch heel dicht bij de natuur bent. Het is heerlijk om voor het in slaap vallen naar alle bushgeluiden te luisteren. De vele kikkers en cicaden laten horen dat de jungle ook ’s nachts springlevend is.

Het centrale deel van Elephant Hills wordt gevormd door de receptie, een ‘semi-open-air’ restaurant met een goed bevoorrade bar, het zwembad, een souvenirshopje en een heerlijke vuurplaats. ’s Avonds bij het open vuur is dit een gezellig trefpunt om reisverhalen met elkaar te delen. Het zwembad heeft een prachtdecor van majestueuze, dichtbegroeide kalksteenrotsen die hoog de lucht in schieten. In dit deel van de accommodatie kunt u gebruik maken van WiFi. In de lokale kruidentuin worden verschillende kruiden en vruchten gekweekt waaronder papaja’s, ananassen en pepertjes. In de vijver zwemmen vele vissen die gevoerd mogen worden. Het is ook leuk een kijkje te nemen bij de Sok rivier met wilde vissen net achter het kamp. Op 15 minuten rijden van Elephant Camp ligt het Elephant Park. Hier worden momenteel circa tien olifanten opgevangen als onderdeel van het Elephant Conservation Project. Tijdens uw verblijf zult u een bezoek van circa 1,5 a 2 uur aan deze opvanglocatie brengen.

Na aankomst in Elephant Camp checkt u in waarna u geniet van een smakelijke Thaise lunch in buffetvorm. U verblijft hier in een tweepersoonstent op basis van volpension (lunch, diner, ontbijt en activiteiten).

In de middag maakt u tijdens een kanotocht voor het eerst kennis met het regenwoud van Khao Sok. U krijgt een zwemvest aangemeten en stapt aan boord van een stevige kano die door een lokale gids wordt voortbewogen. In een ontspannen tempo glijdt u geruisloos over het riviertje. Geniet van het uitzicht op de ongerepte jungle, de weelderig begroeide kalksteenrotsen en het geluid van de vogels. Met een beetje geluk vliegt er een neushoornvogel over of ziet u reptielen die zich aan de oever opwarmen in de zon.

Na verloop van tijd gaat u aan land en neemt uw gids u mee naar de olifantenopvang voor de ‘Elephant Experience’. Elephant Hills biedt onderdak aan circa tien Aziatische olifanten. Veel van deze dieren werkten in de houtkap industrie totdat deze in 1989 officieel werd verboden. Als gevolg hiervan werden veel olifanten en hun mahouts werkeloos. Omdat deze dieren dagelijks zo’n 200 kilo voedsel nuttigen eindigden veel van de olifanten samen met hun mahout in de toeristenindustrie om op die manier geld te verdienen. Gelukkig is het tegenwoordig alom bekend dat het rijden op een olifant niet diervriendelijk is. Elephant Hills geeft de olifanten onderdak en voedsel en voor u is het een unieke ervaring om mee te kunnen helpen met voederen en wassen. Daarna worden de olifanten vrijgelaten in hun eigen ruimte, waar u ze kunt zien spelen en grazen in een natuurlijke omgeving. 

Moe maar voldaan keert u terug naar uw tent. Na een verfrissende douche kunt u genieten van de prachtige uitzichten vanuit het Elephant Camp terwijl de donkerte invalt. Op heldere avonden is de sterrenhemel adembenemend mooi. De Jungle Explorer’s Club bar is geopend. U kunt hier terecht voor een grote selectie cocktails, wijnen en sterke dranken (dranken zijn niet inbegrepen in uw verblijf). Aan het begin van de avond worden er activiteiten verzorgd bestaande uit een traditioneel dansoptreden door de Thaise jeugd en een kookdemonstratie.

Om 20.00 uur is het tijd voor het diner in buffetvorm. De omgevingsgeluiden en de atmosfeer zorgen voor een bijzondere avond. 

Dag 2: 
Hier heeft u geen wekker nodig. Zodra de nacht plaatsmaakt voor het frisse ochtendgloren ontwaken de vogels, die u met hun vrolijke getjilp wakker maken en ook de gibbons in de bush zullen zich bij de eerste zonnestralen laten horen. Het junglegevoel in optima forma.

In het kamp staat al vroeg een heerlijk ontbijtje voor u klaar en daarna begint u aan uw reis naat het Rainforest Camp, het drijvende tentenkamp. Dit kamp ligt op ongeveer twee uur afstand van Elephant Camp. Het is de bedoeling dat u uw grote bagage achterlaat in het bagagedepot en enkel met noodzakelijke items (in een kleine rugzak) voor de volgende nacht doorreist. De volgende dag, op weg naar uw volgende bestemming, haalt u uw hoofdbagage weer op.

U gaat samen met uw gids op weg naar het Cheow-Lan lake, een uitgestrekt meer bezaaid met tropisch begroeide kalksteenrotsen. Het sprookjesachtige landschap wordt hierdoor ook wel liefkozend 'klein Halong Bay' genoemd, wat refereert naar het beroemde natuurgebied in Vietnam. U verkent het meer per lokale longtail boot.

Tegen lunchtijd arriveert u in het hart van het nationale park bij het Rainforest Camp.

Rainforest Camp
Het Rainforest Camp is een drijvende lodge en ontvangt gasten sinds 2011. Dit kleinschaligere zusje van Elephant Camp beschikt in totaal over 20 tenten. De locatie, aan de oever van het magnifieke Cheow Lan Lake, is adembenemend mooi. De machtige natuur en het jungle orkest maken een verblijf hier onvergetelijk. Vanaf uw terras springt u zo het heldere meer in om vervolgens via een trappetje weer naar boven te klimmen. Alle tenten hebben de beschikking over een eigen kajak. Het is geweldig om vanuit uw eigen kajak speelse aapjes en de meest prachtige vogels te kunnen spotten. Uw tent beschikt over een comfortabel bed, naar keuze tweepersoonsbed of twee aparte bedden (bij boeking opgeven) en een aansluitende badkamer. Er kan eventueel een bed op wieltjes worden bijgeplaatst voor een extra persoon. Houdt u er rekening mee dat er in dat geval weinig ruimte overblijft. Ook in dit kamp wordt gas en stroom duurzaam opgewekt. De voorziening is minimaal en instabiel en er is geen WiFi en telefoonverbinding beschikbaar in dit kamp. Houdt u hier rekening mee?

U verblijft hier in een tweepersoonstent op basis van volpension (lunch, diner, ontbijt en genoemde activiteiten).

Nadat u bent geïnstalleerd is het tijd voor de lunch. Deze wordt geserveerd in de ‘semi-open-air’ ontmoetingsruimte cq restaurant. Een selectie van typisch Thaise gerechten staat hier in buffetvorm voor u klaar. Eet smakelijk!

Na de lunch verkent u de jungle rondom het meer te voet. Het woud hier wordt bewoond door ontelbaar veel vogels, apen, amfibieën en reptielen. Samen met uw gids doorkruist u het dichtbegroeide groen en leert u alles over de bomen, planten, bloemen en dieren die hier voorkomen. Wandel langzaam, kijk, luister en geniet van de bush(geluiden) om u heen!

Na terugkomst bij het kamp heeft u wat vrije tijd. Geniet van een verfrissende duik of ontspan met een goed boek. Het is prachtig om de zon achter de rotsformaties te zien zakken vanuit de stoel op uw terras.

's Avonds geniet u wederom van een uitgebreid diner in buffetvorm waarna u de verdere avond voor uzelf heeft.

Dag 3: 
Wanneer u vroeg ontwaakt is het verleidelijk om uzelf nog even om te draaien. Maar u bent hier maar één keer en van direct opstaan krijgt u gegarandeerd geen spijt. Het meer is rondom zonsopkomst nog in mysterieuze nevel gehuld. Begeleid door de territoriale roep van de gibbons, vaak in duet vorm, is het een magische ervaring om er per kajak op uit te gaan en de jungle te zien- en horen ontwaken.

Na het ontbijt gaat u samen met uw gids per kajak op pad en maakt u een prachtige tocht door de smalle zijriviertjes van het meer. U beleeft de jungle zo vanuit een heel ander  perspectief.

Na de tocht keert u terug naar het Rainforest Camp waar de lunch op u wacht. Met een goedgevulde maag neemt u afscheid van deze magische locatie en gaat u op weg naar de pier. U haalt uw bagage op bij het depot en reist door naar uw volgende bestemming.

Extra informatie: Houdt u er rekening mee dat u tropische buien kunt verwachten! Deze warme regen valt kort, maar hevig. In het regenseizoen kan deze langer aanhouden en ook van invloed zijn op het programma.