Praktische informatie Vietnam A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Vietnam.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Vietnam. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Wilt u gaan bieden op een product, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Vietnam is 220 volt en in enkele gevallen maar 110 volt. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse of Russische stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Vietnam wel heel gebruikelijk en een blijk van waardering. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids kunt u VND 226.000 per persoon per dag aanhouden, voor een chauffeur VND 170.000 per persoon per dag en voor een bell boy
VND 22.000 per tas of koffer. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in taxi's en restaurant. Bij een taxirit kunt u ongeveer 10% van de ritprijs aanhouden en bij hotels en restaurants ongeveer 5% tot 10% van de rekening.

Fotografie
Vietnam is een fotogeniek land. De prachtige natuur, kleurrijke bergvolkeren, tropische stranden en indrukwekkende heiligdommen lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat het fotograferen van militaire objecten of activiteiten verboden is.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.  
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De medische kennis is goed in Vietnam. Er is echter gebrek aan medische technologie, waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Thailand of Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels of Frans mee te nemen (de samenstelling en dosering zijn van belang).

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken en daarnaast een poncho mee te nemen. Er gelden speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt.

Valuta
De munteenheid in Vietnam is de Vietnamese dong (VND). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op de luchthavens van Ho Chi Minh en Hanoi kunt u bij een ATM heel eenvoudig geld pinnen. U kunt hier kiezen voor dongs of Amerikaanse dollars. Het is raadzaam om vanuit Nederland een bedrag aan contante dollars (kleine coupures) mee te nemen, mochten de automaten buiten werking zijn. Ook in de grotere plaatsen staan ATM's waar u geld kunt pinnen. In de meeste vier- en vijfsterren hotels en duurdere restaurants kunt u terecht met een creditcard, met name Mastercard en Visa.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Vietnam is een veilig land om te bereizen. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten!

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds inbegrepen in uw ticketprijs.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Vietnam zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. Uw visum kunt u op twee manieren verkrijgen; voorafgaand aan de reis of bij aankomst in Vietnam.

Talisman werkt samen met VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Vietnam aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Vietnam?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Vietnam?
De verschillen in temperatuur kunnen tijdens een reis door Vietnam heel groot zijn. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen in warme gebieden zoals de Mekong Delta, het zuiden en centraal Vietnam. In de bergen, vooral in het noorden, kan het erg koud worden en is warme kleding het prettigst, zeker in de wintermaanden. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Ik wil graag iets meenemen voor de lokale kinderen. Wat kan ik het beste meenemen?
Vindt u het leuk om tijdens uw reis cadeautjes te geven aan lokale kinderen dan kan dit een goede ijsbreker zijn. U kunt presentjes als ballonnen, pennen, viltstiften of kleding geven. Dit kunt u zelf meenemen of ter plaatse kopen. Het geven van snoep of geld wordt afgeraden. In het eerste geval omdat de meeste kinderen zelden of nooit bij een tandarts komen en in het tweede geval om bedelgedrag te voorkomen. U kunt cadeautjes het beste op een afgelegen plek geven of aan een leraar overhandigen als u een bezoek brengt aan een lokale school.

Ik wil graag iets typisch Vietnamees meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Vietnam staat bekend om zijn zijde, handwerk zoals lakwerk en voorwerpen van lokale planten zoals bamboe en rotan. Een ander typisch Vietnamees souvenir is de Non La, de traditionele kegelvormige hoed.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam?
In Vietnam is het 5 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Vietnam?
De beste reisperiode voor Vietnam is van december tot en met maart.

Feestdagen

Feestdagen in Vietnam in 2021

20 januari: Bodhi-dag (verlichting van Boeddha)
3 februari: herdenking stichting van de Communistische Partij Vietnam in 1930
12 februari: TET festival (Vietnamees Nieuwjaar)
26 februari: Deng Jie (Lantaarnfestival)
15 april: Hung Koningen festival
30 april: Dag van de bevrijding
1 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: verjaardag van politiek leider Ho Chi Minh
19 mei: Wesak, herdenking van de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha.
2 september: Onafhankelijkheidsdag
28 september: Geboortedag Confucius (Dag van de Leraar)

Het Tet Festival, ofwel ‘Festival van de Eerste Morgen’, is het belangrijkste festival van Vietnam. Aansluitend nemen veel Vietnamezen vakantiedagen op. Het is een echt familiefeest en in deze periode wordt er dan ook door de lokale bevolking veel gereisd. Reizen in deze periode wordt afgeraden, omdat het TET-festival voor buitenstaanders niet echt interessant is om mee te maken en omdat veel restaurants, winkels en bezienswaardigheden dan gesloten zijn.