Geplaatst op

I k vertrok vanuit Amsterdam met Cathay Pacific naar Hong Kong. Een vlucht van ruim tien uur, gevolgd door een korte overstap en een vlucht van anderhalf uur naar Danang. Pfoe, het is toch altijd weer een eind reizen.

Zelf een springroll maken blijkt echt zo makkelijk nog niet, maar het lukt !

Na aankomst snel mijn visa on arrival regelen (gelukkig was het niet druk en dan is het zo gepiept), bagage ophalen en als ik de aankomsthal uitloop word ik zwaaiend begroet door mijn gids Buu (spreek uit als Boe), een vrolijke gast die mij grijnzend corrigeert als ik zijn naam met dubbel o schrijf (Boo). De slimmerik wijst me er meteen op dat dit op zijn Amerikaans 'schatje' betekent. Oeps, daar kennen we elkaar nog niet lang genoeg voor!

Danang

Vanaf de luchthaven rijden we in een klein half uur naar Naman Retreat. Het valt me op dat Danang als stad aan het groeien is en er aan de kust flink wordt gebouwd. Zo ook direct naast Naman Retreat, waar nog een braakliggend terrein ligt. Dat hou je jammer genoeg toch niet tegen. De rest van de dag besteden we aan het inspecteren van verschillende hotels en resorts.

Eenmaal terug in Naman Retreat ga ik eten bij het beach restaurant: Vietnamese tapas met springrolls, garnalen en een klein kopje 'pho'. Hierna ga ik naar de spa voor een heerlijke aromatherapie massage en dan zit de dag erop!

Hoi An

Na een vroeg ontbijt bij Naman Retreat word ik met een oude open legerjeep van de U.S. Army opgehaald voor de dagtocht naar Bho Hoong. Mijn gids is Thin, inwoonster van het dorp die vanwege haar studie op het moment voornamelijk in Danang woont. Met luid geronk en gehobbel rijden we van het vlakke land richting de Marble Mountains. Langzaam aan klimt de jeep omhoog. Na een uur maken we een stop bij een huisje van een 92-jarige man die vanwege zijn diensten voor het land vele onderscheidingen heeft, maar vandaag de dag vooral bezig is met houtsnijwerk en het verzorgen van zijn dieren. Normaal kun je deze charismatische man met baard ontmoeten, maar helaas heeft hij wat problemen met zijn gezondheid en is hij er zelf niet. Wel mag ik door zijn huisje lopen, ontmoet ik zijn python en drink ik een kopje thee met zijn vrouw.

Hierna rijden we verder de bergen in. Bij elke bocht wordt druk getoeterd door de auto's en scooters. We rijden over een hobbelige asfaltweg met zo nu en dan wat huizen, kleine cafeetjes en kraampjes met fruit. Ook word ik op open plekken getrakteerd op een mooi uitzicht.

Uiteindelijk zijn we rond 11 uur in Bho Hoong en loop ik samen met Thin door haar slaperige dorpje. Ik zie kaneelbomen, varkens die worden gevoerd, rondrennende kippen, spelende puppies en kinderen die actief zijn terwijl hun moeders liggen te luieren in de schaduw. Even later volgt een lunch met veel te veel eten! Maar wel lekker! Sticky rice, varkensvlees, een soort omelet, gefrituurde loempia's, tofu, kip, bonen en courgette. Dan komen de oude mannetjes van het dorp in klederdracht, die ze normaal alleen bij speciale gebeurtenissen of ceremonies dragen (en bij bezoek van toeristen uiteraard), om te spelen op handgemaakte instrumenten, o.a. een fluit waarmee je de roep van vogels kunt nabootsen. Ik mag ook even proberen te spelen terwijl de oudste man van het clubje mijn camera uitprobeert. Hierna leer ik schieten met een kruisboog (niet in de roos, maar gelukkig ook niet buiten de ring).

De rit richting Hoi An gaat in één keer door, en neemt ruim twee uur in beslag. Ik ben laat in Hoi An waar twee inspecties op de planning staan. Rond zes uur kom ik aan bij Four Seasons The Nam Hai. Een plaatje.

Even douchen en dan naar Old Town want ik weet dat het daar gezellig is. Vanuit het straatje met foute barretjes ga ik de beroemde brug over. Ik wil gaan eten bij Morning Glory maar die zit hartstikke vol. Dan op zoek naar de tweede op mijn lijstje: Secret Garden. Inderdaad goed verstopt en het is er niet druk. Hele fijne rustige setting met goed Vietnamees eten. Ik krijg verse springrolls met dip en beef met kokos en chili. Hierna loop ik nog even door de straten maar het is al laat, dus de winkeltjes gaan helaas al dicht. De avondmarkt is er nog wel dus daar loop ik even doorheen. De Mr. Bean Bar sla ik over.

Nha Trang

's Ochtends vroeg uit de veren want er staan nog twee hotelinspecties op de planning. Dan naar de luchthaven. Ik ben er minder dan twee uur van te voren, maar ik ben echt zó ingecheckt voor de 55 minuten durende vlucht naar Nha Trang.

Van de luchthaven van Nha Trang rij ik in ongeveer een uur naar de jetty van Six Senses. Vanaf de jetty ga ik met een mooie speedboot naar Six Senses Ninh Van Bay. Wow, de aanblik van de villa's bij het naderen is al helemaal top. Na de inspectie ga ik naar een voor Talisman nieuw resort: An Lam Retreats. Ik verblijf in een beach pool villa, waarin je het concept van open en natuurlijk goed terugziet.

Ho Chi Minh

Na een ochtend vol hotelinspecties word ik terug gebracht naar de luchthaven van Nha Trang.

De vlucht naar Ho Chi Minh is maar heel kort, 40 minuten. Ik ontmoet mijn nieuwe gids Dung en vertrek naar mijn hotel. De stad is naar mijn idee nog veel drukker geworden. Het wemelt van de vespa's, waarvan er in de stad ongeveer 8 miljoen zijn. De stad is moderner dan Hanoi. Je ziet echt het contrast tussen gloednieuwe gebouwen en oude koloniale architectuur. Er wordt gewerkt aan de bouw van een metro, waardoor het hopelijk qua verkeer wat minder hectisch zal worden.

Good morning Saigon

Ik begin de dag met een kamerinspectie in Hotel des Arts. Dan ontmoet ik Quyen van onze lokale agent Exo Travel. Zij gaat vandaag met mij mee. We gaan op pad en te voet verkennen we het centrum van Saigon. We lopen langs bekende sites als de Notre Dame, die momenteel gerenoveerd wordt. Dan gaan we naar het postkantoor dat in een koloniaal pand zit. Binnen is het druk en ik mag een kaart uitzoeken die ik vanuit hier naar huis kan sturen. Op werkdagen vind je hier Mr. Duong, een 88-jarige man die mensen helpt met vertalen van Vietnamees naar Frans of andersom, met een specialisme in liefdesbrieven. Hij spreekt ook heel goed Engels en je kunt dan ook een gezellig praatje met hem hebben. Ik heb geluk, want hij is er en ik kan even kort met hem babbelen. Bijzonder om te horen dat deze oude man nog elke dag met de fiets naar het postkantoor gaat om daar te werken. Vervolgens lopen we verder via de city hall en de markt naar een heel oud appartement, waar ik in een piepklein huisje een lokale inwoonster ontmoet. Hoe klein het huis ook is, ze wonen hier met vier generaties, in totaal veertien personen. Het past allemaal maar net.

's Middags staan er nog een aantal hotelinspecties op de planning. Hierna halen Quyen en mijn gids Dung me weer op, dit keer voor een sunset cruise over de Saigon River. Ik stap aan boord van een snelle boot met overkapping die voor onze reizigers uiteraard altijd privé geboekt wordt, maar er is plaats voor 15 man. Er is ook een kleinere speedboot beschikbaar. We varen eerst met de wind in ons haar over het brede deel van de rivier. Hierna slaan we een zijarm in en gaan we door de stad. Aan weerszijden zien we drijvende huizen en de vele scooters door de straten rijden. De zon zakt intussen langzaam achter de gebouwen. Na circa 45 minuten legt de boot aan bij een hip riverside restaurant met binnentuin en bar. Hier krijg ik een cocktail (ik kies voor de lychee mojito) en wat Vietnamese snacks. Normaal gesproken is dit het eindpunt van de cruise en kun je zelf kiezen of je in het restaurant nog een hapje wilt eten. Je bent daarna flexibel om met een taxi terug naar het centrum te gaan.
Samen met Quyen ga ik echter naar Dining Room, een goed restaurant met een moderne Vietnamese keuken. Na een gezellig diner hoef ik alleen maar de straat over te steken om weer bij Park Hyatt binnen te stappen, mijn verblijf voor vannacht.

Mekong Delta

Na het ontbijt word ik opgehaald voor de autorit naar de stad Can Tho in de Mekong Delta. Het duurt even voor we de stad uit zijn, maar dan kunnen we lekker doorrijden. Inclusief tussenstop duurt het een kleine drie uur voor we er zijn. De boot waarmee ik de komende 24 uur door de Mekong Delta ga varen is de Dragon Eyes 2. De organisatie van de boottours heeft meerdere boten, waarvan dit een van de grotere is met twee hutten aan boord. De kleinere Gecko Eyes en broertje Dragon Eyes 1 liggen ook aan de jetty.
Ik verblijf aan boord in een eigen hut, de andere wordt bezet door een Australisch stel die de driedaagse tour met de boot zal maken.

Op het ruime bovendek staan zonnebedden en een eettafel met stoelen, maar de leukste plek om te zitten vind ik direct voor de stuurhut, helemaal vooraan. Hier kun je in alle rust met je voeten op de reling genieten van het uitzicht. We vertrekken en slaan al snel een zijarm in. De oevers zijn heel groen met weelderige palmen en af en toe passeren we een dorpje, zien we kleine huizen aan het water en rijstfabrieken. Continu varen er boten voorbij met rijst, fruit of andere producten die naar dorpen en markten worden vervoerd om te worden verkocht. Er wordt regelmatig even gezwaaid.

We krijgen een uitgebreide lunch met frisse salade als voorgerecht en als hoofdgerecht mogen we zelf een verse springroll maken met rijstpapier, sla, mint, komkommer, ananas, noedels en gebakken garnalen. Zelf een springroll maken blijkt echt zo makkelijk nog niet, maar het lukt.

Later op de middag gaan we aan wal en steken we met de lokale kleine ferry over naar de andere kant van de rivier. Hier ligt middenin tropische begroeiing een dorpje. We maken een wandeling om en door het dorp heen. We wandelen langs een smal paadje wat een beetje modderachtig is en af en toe springen we aan de kant voor een voorbij scheurende scooter. Overal groeien allerlei soorten bomen, bloemen en planten. Er zijn veel fruitbomen te vinden met nog onrijp fruit aan hun takken o.a mango, banaan, kokosnoot, jackfruit, durian, ananas en nog veel meer. De meeste inwoners werken op het land. We zien een viskwekerij, rijstvelden, houtbewerking en kleine boerderijen met vee. Overal lopen kippen rond, veelal met kleintjes. Het begint te regenen en Thuy zorgt voor ponchos met hip polkadot motiefje.

Eenmaal terug aan boord zoek ik mijn plek vooraan weer op en wacht ik geduldig tot het donker wordt.

Meer informatie over centraal en zuid Vietnam? Neemt contact op met astrid via astrid@talisman.nl of bel naar 088-7755900.