Geplaatst op

T alisman specialist Annelies reisde half November naar Bali. Het betoverende eiland dat al door zoveel reizigers is ontdekt, was wel toe aan wat opfrissing. ‘Bij Talisman zoeken we altijd naar de accommodaties die net van de gebaande paden zijn gelegen. Er zijn de afgelopen tijd zoveel nieuwe bijzondere verblijfplaatsen op Bali bijgekomen, maar of die ook in het Talisman portfolio passen? Dat ben ik met eigen ogen gaan bekijken.’

Mijn Bali kennis is weer helemaal up to date en ik heb zoveel leuke, frisse en nieuwe ideeën!

Een goed begin....

Ik vlieg met Emirates via Dubai naar Bali. Helaas vertrekken we later dan gepland uit Amsterdam en moet ik rennen over dat immense vliegveld van Dubai om mijn vlucht naar Bali te halen. Dat is gelukt! Bij aankomst op Bali staat er een VIP Assistent op me te wachten om me snel door de douane te loodsen. En me te helpen mijn koffer te vinden… want die heeft de korte overstap op Dubai niet gehaald en wordt dus later gebracht. 

Feest voor de zintuigen

Om 17:45 check ik in in het net geopende Six Senses Uluwatu. Wat fijn, ik mag gelijk door naar de spa! Kan wel een slechter begin van de reis bedenken…. Weer helemaal fit ga ik naar mijn kamer en zodra ik het heerlijke bed zie ben ik ineens toch wel erg moe. Ik ga gauw slapen!

De volgende dag is mijn koffer er helaas nog niet dus zit ik in mijn vliegtuigkloffie aan het ontbijt. Gelukkig arriveert er na het ontbijt een grote welkome koffer en dus kan ik fris aan mijn dag beginnen. Halverwege de dag voegt Don, managing director van Talisman, zich bij me. Die is voor een belangrijke en exclusieve reisbeurs op het eiland en besloot met mij mee deze belangrijke Talisman bestemming te herontdekken. We dineren vanavond in Ubud, in een heel bijzonder restaurant. De chef, een echte Indiër, heeft in Frankrijk gewoond en dus zijn de zeven gangen die worden geserveerd een interessante en smakelijke mix van oost en west. En de wijnen….. zo krijg je ze niet vaak hier op Bali!

Mijn favoriete accommodatie op Bali

We slapen vanavond in The Chedi in Ubud. Een golden oldie,  deze accommodatie. Na mijn baantjes in het zwembad vanmorgen, gaat de luchtballon de lucht in. Wat een mooi gezicht! Helaas zit hij vast aan touwen en gaat hij maar 20 meter de lucht in. Iets minder spectaculair dan het lijkt dus. De grootste verrassing van vandaag is Capella Ubud. Wat een aparte en gave plek, en hier gaan we vanavond slapen! Het verblijf bestaat uit louter tenten, ingericht door de wereldberoemde architect Bill Bensley. Hij staat er om bekend dat hij de plek waar je verblijft heel erg terug laat komen in het ontwerp. En zo zitten we in tenten middenin de jungle geïnspireerd op de tijd van de ontdekkingsreizigers. De tijd van de VOC en de pioniers die hun hele hebben en houwen meenamen in kisten. En die kisten, je raadt het al, staan in de tent. Het is een beetje vreemd in den beginne maar zo ontzettend goed gedaan! Echt een plek die op eenieders bucketlist mag staan.

Lees hier het oordeel van Talisman algemeen directeur Don Haagh over Capella Ubud.

Nog zo’n bijzondere nieuwe ontdekking is het fietsen rond Ubud op een bamboefiets! Ze voelen stevig en comfortabel, dat wel. We starten bij een tempel buiten Ubud en gaan vanaf daar (gelukkig) voornamelijk bergafwaarts. De eerste stop is bij een uitzichtpunt op Mount Agung en dan rijden we door naar een museum over houtsculptuur. We rijden dwars door de rijstvelden en stoppen bij de bekende rijstterrassen van tegalalang. We drinken melk uit een kokosnoot bij een familie thuis en wanneer het wat drukker op de weg begint te worden rijden we Ubud weer binnen. Het is weer wennen aan de toeristen, die zijn we tijdens de fietstocht niet tegen gekomen. Wel lokale bevolking die op hun gemak bezig is met de dagelijkse beslommeringen; de was doen rijst drogen, beelden snijden… In Ubud worden we beloond met een voetmassage  en een lekkere nasi voor we weer naar het hotel worden teruggebracht. 

Watervallen en Wildernis

De volgende stop is Munduk Moding, beroemd om de plantages. We worden vriendelijk ontvangen maar mijn oog valt op de omgeving; wat ligt deze accommodatie prachtig! Heel dicht op de bergen en omgeven door groen. Ik kom direct tot rust. We maken een tocht door de jungle naar de nabijgelegen waterval. En ik trek weer wat baantjes in het zwembad, het begint een ritueel te worden!

Een prettige afsluiter

Het laatste bijzondere verblijf is in Soori Bali, aan de oostkust. Ik begin de dag eens niet in het zwembad maar op de segway. Nou, dat was best een avontuur. De villa’s van Soori Bali zijn erg modern en fris ingericht. Erg smaakvol en met uitzicht op de oceaan. De Ocean Villa is mooier en groter dan de Beach Villa, en het oordeel luidt dat dit nog steeds een erg fijne plek is om te verblijven! Voor je het strand, naast je een lokale tempel waar hordes kleurrijk geklede mensen naartoe trekken op ieder moment van de dag en in je rug heldergroene rijstvelden. Je bent hier echt op Bali!

De laatste nacht verblijven we in Belmond Jimbaran en wat ik 12 jaar geleden zo’n bijzondere plek vond heeft nu echt de glans verloren. Wat wel een prettige plek is, is het Kayumanis hier. Don was erg te spreken over de menukaart (en hij kan het weten, als ex-restaurateur). Erg fijn is dat het dichtbij de luchthaven ligt dus ideaal wanneer je met kinderen reist. Er zijn ook villa’s met een extra slaapkamertje voor de kinderen.

En dat was het, het einde van mijn reis. Ik heb natuurlijk veel meer gezien dan wat ik hierboven voor je heb uitgelicht. Mijn Bali kennis is weer helemaal up to date en ik heb zoveel leuke, frisse en nieuwe ideeën! Bel me gerust voor een persoonlijk reisadvies of mail me op annelies@talisman.nl

Sampai ketemu lagi – oftewel: tot gauw!