Geplaatst op

E rgens in de zomer van 2015 struinde ik met mijn man over een gezellige lokale markt in het Westerpark van Amsterdam. Hier werd mijn aandacht getrokken naar een vrolijk kraampje, waar bijzondere sieraden werden verkocht.

Met niets toch zo tevreden kunnen zijn, daar kunnen wij nog wat van leren.

Geïntrigeerd door de naam 'Townshipsmile' raakte ik aan de praat met eigenaresse Merel Disselkoen. Zij importeert producten uit Zuid-Afrika en steunt zo lokale ondernemers uit de townships van Zuid-Afrika. Zodoende heeft zij veel nauw contact met veel gemotiveerde startende ondernemers. Daarnaast is zij nauw betrokken geweest bij de opbouw van de Ndlovu Healthcare Clinic, die nu onder de bezielende leiding van Hugo Tempelman heel veel levens redt en als voorbeeld dient voor de behandeling van HIV-AIDS wereldwijd.

Mijn hoofd maakte ondertussen overuren. Met Talisman waren we op zoek naar een andere benadering van de standaard 'groepsreis'. Veel van onze reizigers hebben een eigen bedrijf of staan aan het hoofd van een bedrijf. Vaak krijgen wij de vraag of wij ook een incentive of inspiratiereis voor ze kunnen ontwerpen. Dat doen we natuurlijk graag, en omdat alle reizen van Talisman maatwerk zijn is het iedere keer weer een bijzonder leuke uitdaging om voor verschillende samenstellingen en gezelschappen een reis te mogen ontwerpen. Maar zou het niet leuk zijn om ook eens een voorbeeldreis te ontwerpen, die in het teken staat van verrijking, inspiratie, authenticiteit? Wij vonden van wel. Geen quadbiking of het invliegen van een Nederlandse zanger. Maar echte ontmoetingen met echte persoonlijkheden. Mensen met een verhaal, een levensles die blijft hangen.

The Ultimate Business Trip

Onder de werknaam 'The Ultimate Business Trip' gingen we aan de slag. Brainstormsessies, vergaderingen en het aanschrijven van partners gingen vooraf aan het samenstellen van een inspectiereis voor deze 'Ultimate Business Trip', en in januari 2017 konden we eindelijk met een klein gezelschap op reis naar Zuid-Afrika. Als klankbord waren er twee frequente Talisman reizigers uitgenodigd om mee te gaan, naast Merel en mijzelf ging ook mijn collega en Zuid-Afrika specialist Evelyn Oostveen mee op reis. Voeg daar een levendige journaliste aan toe en het gezelschap was compleet. Uiteindelijk werd de daadwerkelijke titel van deze groepsreis 'Ontmoet Zuid-Afrika'. Wil je er meer over weten, dan lees je verder of je kijkt hier voor de routesuggestie op onze website.

Het begin

Deze inspectiereis zou dienen als een testcase maar ook als uitgebreide brainstormsessie. Iedere dag evalueren over de ontmoetingen die er zijn geweest, de manier waarop ze in een programma zouden inpassen en voor wie ze interessant zouden kunnen zijn.

Na een leuke kennismaking de eerste ochtend in Kaapstad, vertrokken we richting het Cape Grace, gelegen in het V&A Waterfront. Dit hotel is onze eerste keuze voor de overnachtingen in Kaapstad. De service, ligging en het prachtige KaapHollandse design zijn bijzonder en volgens ons niet te evenaren.

Drink & Draw

Tijdens de lunch maakten we kennis met Wendren Setzer, de eerste ontmoeting met een inspirerende entrepreneur van de reis! Wendren heeft na een carrière in de fashion, haar eigen merk 'The Wren Design' opgezet. Ze werkt hier met gerecycled papier en creëert onder andere tassen en laptop hoezen. Door de moderne bedrijfsstructuur worden deze producten vervaardigd vanuit huis. Zo kunnen dames in de townships een fijn bedrag verdienen met het produceren voor The Wren Design en vanuit hun huis blijven werken. Misschien lijkt dat heel normaal, maar veel van de inwoners van de townships in Zuid-Afrika zijn dagelijks uren kwijt aan reizen van en naar hun werk. Wendren organiseert 'drink & draws' , voornamelijk voor vrouwelijke gezelschappen. Onder het genot van een hapje en een drankje kleur je de diverse hoezen in en maak je ze helemaal naar je eigen wens!

Bo Kaap

Na de lunch en de ontmoeting met Wendren vertrokken we naar de kleurrijke Bo Kaap. Het was geweldig om in de Zuid-Afrikaanse zon te kunnen slenteren door deze kleurrijke buurt en ondertussen te luisteren naar de uitleg van onze privé gids. Na een workshop samoosa's maken en een diner bij een familie in de Bo Kaap thuis zat onze eerste dag er op.

Spinach King

James Fernie ken ik al een lange tijd. Deze inspirerende persoonlijkheid is de oprichter van Uthando en ondersteunt projecten in de townships rondom Kaapstad. Niet alleen verzorgt hij prachtige tours voor onze individuele reizigers, ook neemt hij zakengroepen mee naar projecten die zorgen voor een gezonde dosis motivatie en inspiratie. Vanuit Nederland had ik James al een uitleg gegeven over deze ultieme handelsmissie. En hij wist precies wie we moesten bezoeken. Onderweg naar Khayelitsha vertelde deze charmante persoonlijkheid uitgebreid over zijn Zuid-Afrika. Zijn jeugd in de jaren van de Apartheid en de toekomst van het land. Veel te snel bereikten we onze bestemming, en maakten de verhalen van James plaats voor die van Lufefe. Ook wel 'The Spinach King' genoemd. Begonnen met slechts een paar Zuid-Afrikaanse rand begon hij met het maken van spinazie brood. Geïnspireerd door de gezonde kwaliteiten die spinazie toegedicht krijgt en de ongezonde leefstijl van de inwoners van de townships werd zijn brood al snel populair en kreeg hij bijval van ondernemers zoals Richard Branson. Dat werkte uiteraard als een katalysator en zijn derde zaak staat op het punt van openen. Hij blijft dichtbij zijn roots en zijn geloof; vanuit zijn 'containerwinkels' verkoopt hij nu nog voornamelijk aan de townships. We hingen aan Lufefe's lippen en het was maar moeilijk om afscheid te nemen. Wat hadden we graag nog meer willen horen! Besloten werd om deze ontzettend inspirerende persoonlijkheid veel tijd en ruimte te geven in de uiteindelijke reis.

Na het bezoek aan The Spinach King bezochten we het Cape Craft & Design Institute. Zij dienen als een motor voor veel beginnende ontwerpers en ondersteunen ze met cursussen en contacten. Veel populaire Zuid-Afrikaanse designers klopten hier ooit aan en zijn begeleid door het kundige team van het CCDI.

Na zoveel ontmoetingen was het tijd voor wat ontspanning. En zo togen we naar Grootbos, gelegen aan Walker Bay, het walvissen paradijs tussen juni en december. Ook zonder walvissen is het hier bijzonder verblijven, gelukkig. Dit is een van de meest populaire Talisman accommodaties, en niet voor niets. Oprichter en eigenaar Michael Lutzeyer combineert duurzaamheid met luxe verblijven. Villa's met uitzicht over kilometers Fynbos met daarachter de wateren van Walker Bay. Deze stop is toegevoegd aan het programma, omdat Michael Lutzeyer een markante personage is die bevlogen vertelt over Zuid-Afrika en duurzaam toerisme. Hij schuift dan ook aan tijdens het diner en neemt je de volgende ochtend mee naar de Green Future van Grootbos; een non profit organisatie die kansarme jongeren de kans geeft een opleiding te volgen tot hovenier, Fynbos expert, naturalist etc. In de middag is er voor iedereen de vrijheid om te doen wat hij/zij zelf wil. Ik besluit voor een spabehandeling te gaan, gevolgd door een wandeling over het strand samen met een gids die mij rotstekeningen laat zien en me meer vertelt over de geschiedenis van het gebied.

Soweto & Safari

Een korte vlucht naar Johannesburg waar we in een heel ander klimaat landen. Om de vlucht uit de benen te werken springen we op de fiets in Soweto. Ik heb deze tour al eens eerder gedaan en ben iedere keer opnieuw enthousiast. De gids hier komt uit Soweto zelf en is trots op zijn afkomst. Je fietst echt door het hart van de township, maar komt ook in Vilakazi Street waar Nelson Mandela ooit woonde. Het Hector Pieterson memorial wordt bezocht, en onze gids legt uit wat er hier destijds gebeurd is. Hier wordt iedereen toch wel even stil van. Gelukkig worden we opgevrolijkt door lachende en gillende kindjes die ons begeleiden tijdens de tocht door de straten van Soweto. Met niets toch zo tevreden kunnen zijn, daar kunnen wij nog wat van leren.

Door gaan we, naar Marataba. Dit safari paradijs is opgericht door Paul Fentener - Van Vlissingen en ligt in het Marakele National Park. Ik heb al veel safari's gemaakt, maar wordt compleet omver geblazen door de schoonheid van het landschap. De rode bergen vormen een dramatisch decor, en geven bij zonsondergang een bijzondere gloed. Hier draait alles om de pure safari beleving. Voor onze 'sundowners' gaan we aan boord van een boot, waarmee we door het water glijden en enkel gestoord worden door vogels, nijlpaarden en vissen die bubbels naar het oppervlak blazen. Voldaan kijken we hoe de zon langzaam achter de horizon zakt, en de lucht in allerlei kleuren rood laat zien.

Tropenarts

We voelen ons energiek als we van Marataba naar Elandsdoorn rijden. En dat is nodig, want we hebben niet veel tijd om met de bevlogen arts Hugo Tempelman mee te lopen. Wanneer we aankomen in Elandsdoorn, een township ten noorden van Johannesburg, staat Hugo al op ons te wachten. De lunch wordt genuttigd terwijl Hugo ons in sneltreinvaart bijpraat over zijn expeditie in Zuid-Afrika. Hoe hij in Elandsdoorn is terechtgekomen en hier met veel moeite de Ndlovu Healthcare Kliniek van de grond heeft gekregen. De tegenslagen die hij als blanke dokter in een township heeft ervaren, zijn onmetelijke moed en enthousiasme die ervoor gezorgd hebben dat hij nu niet alleen een hele gemeenschap op de been houdt maar ook een van de meest vooruitstrevende onderzoeksklinieken op het gebied van HIV-AIDS heeft opgericht. Hugo denkt verder, hij heeft een onmetelijk doorzettingsvermogen en de drang om mensen te helpen. En dat werkt aanstekelijk. Vragen worden afgevuurd alsof we weer in de schoolbanken zitten. En er wordt met open mond geluisterd. In een kleine twee uur leren wij alles over HIV-AIDS en wanneer we rondlopen over het complex wordt het iedereen duidelijk dat deze man en zijn missie op zijn minst opmerkelijk genoemd mogen worden. Gelukkig wordt dat ook erkend in Nederland, Hugo en zijn vrouw hebben beiden een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.

Lege koffer, vol hoofd

Met een lege koffer (nou ja, leger. Ik neem altijd spullen mee die ik thuis niet meer nodig heb en doneer deze in de townships) maar een vol hoofd stap ik vervolgens weer in het vliegtuig. Mijn enthousiasme kan ik maar moeilijk omschrijven. Alles is weer even in perspectief geplaatst, ik heb een frisse en nieuwe ondernemersdrang en ben ervan overtuigd dat de reizigers die in onze voetsporen gaan treden niet anders kunnen zeggen dan 'Wauw, wat was dit een te gekke reis!'. Anders, bijzonder, authentiek, dichtbij, zinvol en vooral ECHT. Dat is tegenwoordig maar moeilijk te vinden.....

Wil je meer weten over deze groepsreis door Zuid-Afrika? Kijk dan op onze website. Reis je liever niet in een groep, maar wil je samen met je partner een reis maken naar Zuid-Afrika die luxe en verdieping combineert, dan kan dat natuurlijk ook! Mijn collega Evelyn Oostveen combineert elementen uit de Ontmoet Zuid-Afrika reis dan met jullie wensen en voorkeuren. Bel haar op 088-7755900 of mail haar: evelyn@talisman.nl