Geplaatst op

W at een geweldig cadeau dat ik weer op inspectiereis mag naar mijn geliefde Peru! De aanleiding van deze reis is de uitnodiging voor een cruise aan boord van de Aqua Nera, één van de luxe cruiseschepen van Aqua Expeditions. Deze cruises zijn veruit de beste en meest luxe die je hier kunt vinden en nemen je diep mee de Amazone in. Later deze reis ga ik ook naar Chili, maar in deze blog vertel ik je eerst meer over de Amazone.

Aankomst in Peru

Voordat ik aan boord stap van de Aqua Nera slaap ik een nachtje bij Hotel Lima Country Club in Lima, de hoofdstad van Peru. Hotel Lima Country Club ligt in de wijk Idriso, een wat rustigere wijk op zo'n twintig minuten rijden van Miraflores. Het is een rijksmonument en met honderd jaar het oudste hotel van de stad. Het hotel staat vooral bekend om de prachtige lobby met geleende kunststukken van Museo Larco, waar ik ‘s avonds diner met één van de agenten van Aqua Expeditions en twee andere reisspecialisten.

Op naar Iquitos

De volgende dag vliegen we, ik en de twee andere reisspecialisten, in een kleine twee uur naar Iquitos. Het vliegveld is erg klein en stelt niet zoveel voor, maar je vindt hier wel de balie van Aqua Expeditions waar je je moet melden. Vervolgens vertrekken we per minibus naar het centrum van Iquitos waar we lunchen bij een restaurant direct aan het centrale plein. Na de lunch hebben we wat vrije tijd. Iquitos is een kleurrijk stadje met veel tuktuks en gekleurde huizen, wat me doet denken aan een combinatie van Azië en Cuba. Aan het water zijn huizen op palen gebouwd. Hier verplaatsen de locals zich niet per tuktuk, maar per kano. Ook vind je hier lokale markten met heel veel kraampjes. Helaas hebben we geen tijd om hier te stoppen, want het is tijd om aan boord van de Aqua Nera te gaan!

Aan boord van de Aqua Nera

Eenmaal aan boord krijgen we een uitgebreide briefing. Zo horen we dat iedere avond het programma voor de volgende dag bekendgemaakt wordt. Ook oefenen we wat te doen in geval van nood. Na de briefing staat het eerste diner al voor ons klaar. Aqua Expeditions staat bekend om de culinaire hoogstandjes, dus ik ben erg benieuwd naar de maaltijden. En die stellen allesbehalve teleur. Inmiddels is het ontzettend hard gaan regenen, inclusief bliksem. Tja, we zitten in het regenseizoen, hier ook wel ‘high water season’ genoemd. Hopelijk genieten we komende dagen van wat beter weer.

Boottocht, dorpsbezoek en rivierdolfijnen

De volgende ochtend gaat de wekker al vroeg voor de eerste excursie: een boottocht om de zonsopgang te bekijken en de dieren te zien ontwaken. We stappen in de skiffs en het is zowaar droog! Vanuit de boot spotten we vele vogels, apen, hagedissen en zelfs de eerste luiaard.

Na het ontbijt trekken we er weer op uit. Opnieuw stappen we in de skiffs en turen we in het groen langs de rivier, op zoek naar wildlife. We zien verschillende vogels, vooral roofvogels, en aapjes. Na ongeveer een uur komen we aan bij een dorpje. Alle dorpen in de Peruaanse Amazone zijn zo’n beetje op dezelfde manier opgezet: de huizen zijn gebouwd op palen en staan rondom een centraal grasveld. We krijgen een inkijkje in het leven hier en ik ben ontzettend onder de indruk. Hierna varen we weer terug naar de Aqua Nera waar we een kookdemonstratie bijwonen en uitsluitend genieten van een heerlijke lunch. 

Na de lunch is het tijd om even te relaxen. Ik installeer me op het dek, want ik wil die Pink River Dolphin ook wel eens zien! Deze bijzondere dolfijnsoort, ook wel de Orinocodolfijn genoemd, is een rivierdolfijn die alleen voorkomt in de Amazone. Helaas heb ik ditmaal geen geluk en spot ik ‘alleen’ de gewone grijze dolfijn.

Halverwege de middag staat er een lezing over “Amazonian Fish” op het programma en leren we dat er wel 269 verschillende vissoorten in de Amazone leven. Interessant! Aansluitend stappen we weer in de skiffs, ditmaal voor een tocht over de Yacapana Rivier. Deze rivier is prachtig, met veel verschillende tinten groen aan de oevers. Bij de riviermondingen schijnen dolfijnen zich vaak op te houden en dat klopt. We zien hier zowel de gewone als de Orinocodolfijn. Gaaf! Vanwege het hoogwaterseizoen kunnen we ook verschillende zijrivieren invaren, iets wat anders niet mogelijk is. Onderweg passeren we verschillende dorpjes en de lokale bevolking komt regelmatig kijken wanneer we langs varen. Ondertussen vertellen de gidsen veel over de vogelsoorten die we tegenkomen en over het leven in de Amazone. Na een tijdje begint het te schemeren. Net als bij night safaris in Afrika wordt er met lampen op de bosjes geschenen, op zoek naar oplichtende ogen. En we hebben geluk, we vinden een kaaiman! Wanneer het begint te regenen gaan we op volle snelheid terug naar de boot waar een smaakvol diner op ons staat te wachten.

Vissen, kajakken en zwemmen in de Amazone

Vandaag wordt een drukke dag, want er staan ontzettend veel leuke activiteiten op de planning. We starten de dag met een picknick ontbijt aan boord van de skiffs. Vervolgens gaan we vissen. Niet zomaar op vissen, maar op piranha’s. Na een demonstratie is het tijd om dit zelf te proberen. Dit valt nog niet mee! Je moet ontzettend snel zijn, want binnen een mum van tijd hebben de piranha's het vlees van de haak gegeten en heb je dus niets. Erg bijzonder en ook ik ben er in geslaagd een aantal te vangen.

Voor de volgende activiteit kunnen we kiezen uit een aantal dingen. Zo kun je gaan kanoën of kajakken, maar je mag ook een duik in het water nemen. Ja, in hetzelfde water als waar we zojuist de piranha’s uitgevist hebben. Uiteraard kies ik voor het laatste. Een beetje eng, maar ook erg bijzonder om te kunnen zeggen dat ik in de Amazone gezwommen heb. 

Na een leuk ochtendprogramma komen we rond 12:00 uur weer aan bij de Aqua Nera waar de lunch al voor ons klaarstaat. In de middag stappen we weer in de skiffs voor een “jungle walk”. We hebben van tevoren onze schoenmaat door moeten geven en krijgen dan ook speciale regenlaarzen. Dit is zeker geen overbodige luxe, want het regenwoud is vochtig en drassig. De wandeling is niet lang, maar wel erg leuk. We zien prachtige planten, dieren en insecten, waaronder een tarantula. Aan het einde van de middag varen we weer terug. Waar de overige gasten van boord stappen, ga ik samen met twee andere reisagenten naar de Aria Amazon, de andere boot van Aqua Expeditions in de Amazone, voor een inspectie. Goed om ook deze in het echt gezien te hebben. 

Helaas is de cruise inmiddels bijna ten einde. Na een laatste diner bekijken we een diashow met een terugblik op de afgelopen dagen. Deze foto’s en video’s krijgen we na afloop ook allemaal toegestuurd. De gehele crew wordt bedankt onder een luid applaus en daarna volgt een optreden met live muziek. Mooie afsluiting! 

Einde van de cruise

Om 05:55 uur sta ik met mijn life jacket aan klaar voor een laatste boottocht in de skiffs. Dit is een optionele excursie en we zitten maar met zijn vieren in de boot; één gast, de twee andere reisspecialisten en ik. Het is heerlijk wakker worden zo, want de temperatuur is op dit tijdstip nog erg aangenaam. We varen langs verschillende dorpjes en hier zien we, ondanks het vroege tijdstip, al behoorlijk wat bedrijvigheid. Er vaart zelfs een ‘schoolboot’ langs om kinderen uit verschillende dorpen op te halen en naar een schooltje te brengen. Ook zien we dolfijnen en ruziënde aapjes die van boom naar boom springen. Een prachtige afsluiting van de cruise! 

Na het ontbijt is het tijd om de Aqua Nera te verlaten. We worden uitgezwaaid door de crew en slechts tien minuten later meren we aan bij Nauta. Hier stappen we weer in de minibus voor de allerlaatste excursie: een bezoek aan het Manatee Rescue Centre. Manatee Rescue Centre is een rehabilitatiecentrum voor onder andere zeekoeien, rivierotters en papegaaien. 

Hier krijgen we een rondleiding en meer uitleg over hoe ze te werk gaan. Hierna is het nog maar een kort ritje naar de luchthaven van Iquitos en zit mijn Amazone-avontuur erop. Ik ga echter nog niet terug naar huis, want omdat ik ‘toch in de buurt’ ben, combineer ik deze reis met een bezoek aan Chili, waar ik zowel Santiago als een gedeelte van Patagonië ga verkennen.

Een cruise met Aqua Expedition is een geweldige ervaring, wil jij de Amazone ook op de mooie manier ondekken? Neem dan contact mij mij op Sheila@talisman.nl of bel naar 088-7755900.

Accommodaties uit deze blog