Geplaatst op

N a mijn geweldige avontuur in de Amazone reis ik door naar Santiago in Chili. Van 30 graden Celsius naar 4 graden Celsius, dat is wel even een overgang! Na een kort verblijf in Santiago reis ik af naar Patagonië, een prachtige, uitgestrekte regio die zowel het zuiden van Argentinië als Chili bedekt. Vorig jaar heb ik een klein deel van Argentijns Patagonië mogen ontdekken, nu reis ik af naar Chileens Patagonië.

Fietsen in Santiago

In Santiago doe ik een fietstour met La Bicicleta Verde. Nadat de fiets goed is afgesteld en ik een passende helm heb uitgezocht, gaan we op pad. In de ochtend fiets je langs markten en pleinen. Ik doe de fietstour echter in de middag en het thema is dan Politics. Mijn gids André geeft me uitleg over de vele muurtekeningen die je overal en nergens tegenkomt. Dit zijn niet zomaar tekeningen, want hier zit een diepere (politieke en spirituele) betekenis achter. Erg interessant! Ondertussen fietsen we door rustige residentiële wijken, langs het water en de chique wijk Lassteria. Ook komen we langs verschillende pleinen en parken die de namen dragen van belangrijke Chilenen. Ondanks dat er weinig echte fietspaden zijn, gaat het fietsen prima. Aan het einde van de middag zijn we weer terug bij het beginpunt. Het was een leuke en interessante tour, maar mocht je op zoek zijn naar een meer ‘mainstream’ tour, dan zou ik de ochtendtour aanraden. 

Op naar Patagonië!

De volgende dag vlieg ik met Sky Airlines met een tussenstop naar Puerto Natales, Patagonië. Vanuit het vliegtuig geniet ik al van het prachtige uitzicht over de besneeuwde bergtoppen. Het vliegveld is maar klein en al snel heb ik mijn bagage. 

Halverwege de middag kom ik aan bij mijn eerste verblijf in Patagonië: Remota Patagonia Lodge. Remota Patagonia Lodge is een bijzonder hotel, met hoge plafonds, grote raampartijen en een sfeervolle inrichting met veel hout, haarden en verschillende zitjes. Aan mijn kamersleutel hangt een enorm schaap. Dit schaap verwijst naar de inspiratie voor het concept van het hotel: een ‘sheep shearing shed’. De twee vleugels van het hotel zijn verbonden met een houten doorgang, net zoiets als waar de schapen normaliter door moeten. Grappig! Het dorp Puerto Natales ligt op ongeveer vijfentwintig minuten lopen. Hier vind je verschillende restaurants, cafés, winkels, kunstgalerijen en musea. Op ongeveer anderhalf uur rijden ligt de ingang van het nationale park Torres del Paine. 

Hiken en paardrijden in Torres del Paine National Park

Na één nachtje bij Remota Patagonia Lodge is het weer tijd om door te gaan. Via een prachtige route, met veel sneeuw, word ik naar Explora, dat in Torres del Paine National Park ligt, gebracht. We komen langs verschillende uitzichtpunten en mooie meertjes. De route is niet overal verhard, er zijn stukken gravelroad en stukken met veel potholes. Je kunt hier dus niet echt doorrijden. Na iets meer dan een uur komen we aan bij de ingang van Torres del Paine waar we ons melden. Hierna vervolgen we onze weg naar Explora. 

Wat is het goed om hier te zijn! Explora is een prachtige lodge en ligt aan de oevers van Lake Pehoe. Na de check-in vraagt één van de gidsen wat ik vanmiddag wil gaan doen en worden er meteen plannen gemaakt. Ik besluit om met de “Overland” excursie mee te gaan. Deze excursie gaat naar het oostelijke deel van het Nationaal Park en in dit gedeelte heb je de meeste kans om poema’s te spotten. Stukken per busje worden gecombineerd met korte wandelingen om dieren, zoals guanaco's, verschillende vogelsoorten en dus hopelijk poema’s te spotten. De reis brengt ons eerst naar het uitkijkpunt bij Lake Nordenskjöld en de Paine Grande waterval. Hierna reizen we door naar de Los Cisnes lagune en uiteindelijk naar de Amarga lagune. De natuur is ontzettend indrukwekkend en de bewolking maakt het zelfs een beetje mysterieus. Wat een goed begin van mijn verblijf hier! Onderweg terug naar de lodge moeten we even wachten op een kudde overstekende guanaco’s, dat is nog eens wat anders dan een rood stoplicht! 

Één van de meest populaire circuits is de mystieke W die rond de paden van Paine Massif loopt. Wil je dit volledige circuit wandelen, dan heb je minimaal vijf dagen nodig. Gelukkig zijn er ook dagwandelingen mogelijk. Deze gaan naar de basis van Torres, de Grijze Gletsjer of de Valle de Françés. Helaas heb ik niet de juiste uitrusting bij om één van deze dagwandelingen te doen. Goed om rekening mee te houden dus. In plaats daarvan kies ik voor verschillende excursie van een halve dag. Op deze manier kan ik veel verschillende kanten van het park zien. 

Als eerste loop ik de Aonikenk Trail. Na het ontbijt verlaten we Explora per busje en rijden we in dertig minuten naar het Lake Sarmiento Ranger Station. Onderweg zien we langzaam de zon opkomen en de lucht kleurt allerlei soorten roze en paars, schitterend! Vanaf het Ranger station lopen we over een gematigd pad ten noorden van de parkgrens, langzaam naar boven (een stijging van zo’n 150 meter). We genieten van het open landschap en de panoramische vergezichten. Onderweg spotten we vele guanaco's. Omdat er nog steeds sneeuw ligt, zien we voetsporen van verschillende beesten; uiteraard van guanaco’s, maar ook van poema’s. Wow, het voelt net alsof ik op safari ben in Afrika! Zo bizar om je te realiseren dat hier net voor ons poema’s hebben gewandeld. Helaas bleef het bij sporen en hebben we ze niet gezien. Ook bekijken we de schilderingen van de Aonikenk, de inheemse bewoners van de regio. 

Na de lunch ga ik opnieuw op pad. Per busje reizen we naar Lake Gray. Vanaf hier lopen we over een pad langs de Pingo rivier door een bos met inheemse bomen. Mooi! Tijdens het wandelen zien we verschillende condors boven ons zweven. Op de vlakte die we oversteken, heeft de wind vrij spel. Ik ben blij dat ik handschoenen heb kunnen lenen, want hier is het een stuk kouder! Het uitzicht op de Grey Glacier en het Paine Massief is fenomenaal! Er drijven zelfs ijsschotsen in het water, wat me erg doet denken aan mijn ervaring in Argentinië, toen ik een bezoek bracht aan Estancia Cristina. 

De volgende dag ga ik paardrijden. De stallen liggen in het zuiden van het park, wat goed uitkomt want hierdoor kan ik ook deze kant van het park ontdekken. Bij de stallen word ik verwelkomd door echte gaucho's. We krijgen beenkappen en een cap aangemeten en vervolgens gaan we op pad. Mijn paard heet Tequila en is een groot, maar ook mak paard. Het rijden gaat op Chileense/Argentijnse manier: teugels in één hand in plaats van twee handen. Het is een prachtige rit. De paarden weten precies waar ze heen moeten, dus in die zin hoef ik weinig te doen. Ook nu zien we voetsporen van poema’s.

Na weer opgewarmd te zijn, het was berekoud op het paard, staat er een nieuw avontuur klaar. Per busje rijden we richting het gebied rondom het Pudéto station en vanaf hier lopen we langs een pad met weidse uitzichten op Paine Grande. De twee uur durende wandeling over zacht golvend terrein gaat onder andere langs een mooie waterval en eindigt bij het turquoise water van het meer van Nordenskjöld, met de beroemde Cuernos (hoorns) recht voor je omhoog. Hier kun je het geluid van brekend ijs horen of de wind voelen op één van de meest winderige locaties op aarde.

Terug naar Puerto Natales

Na drie nachten bij Explora is het helaas tijd om deze prachtige plek te verlaten en weer terug te keren naar Puerto Natales. Hier word ik na een snelle lunch door de lokale agent opgehaald voor een halfdaagse hiking tour in Rupestre Patagonia, iets ten noorden van Puerto Natales. De wandeling duurt ongeveer vijf uur en omdat het erg gesneeuwd heeft en het ijzig is, krijg ik Nordic walking stokken mee. Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt al snel. Ook hier worden regelmatig poema’s gespot, dus ik blijf hopen. We lopen met zijn drieën, Pablo, de lokale gids, Cristian, de vertegenwoordiger van de lokale agent, en ik. Het eerste stuk is best een klim, met veel ijs. Dan hoor ik achter me iets rennen… Is het een poema?! Maar helaas. Wat betreft kleurstelling zou het kunnen, maar het blijkt een enthousiaste hond te zijn die uiteindelijk het hele parcours met ons mee loopt. Het is een prachtige wandeling tussen de Lenga bomen en boven ons vliegen verschillende condors. Na deze hike check ik in bij mijn hotel voor de komende nacht: The Singular. Ook dit is weer een prachtige accommodatie. 

Afscheid nemen van Patagonië

Hierna is het helaas tijd om afscheid te nemen van het prachtige Patagonië. Aan het einde van de middag vlieg ik met Sky Airlines terug naar Santiago, waar ik overnacht in het Holiday Inn Santiago Airport Hotel. Vervolgens vlieg ik met KLM via Buenos Aires naar Amsterdam. De volgende ochtend land ik weer op Schiphol. Wat een fantastische, bijzondere reis! 

Patagonië is een geweldige plek voor natuurliefhebbers en je kunt hier prachtige hikes maken. Benieuwd geworden naar deze bijzondere regio? Ik zit boordevol inspiratie! Mail naar Sheila@talisman.nl of bel naar 088-7755900.