Geplaatst op

N a twee nachten in de pampa’s van Argentinië is het tijd voor de volgende bestemming: Bariloche, het merengebied in Patagonië. Vanaf Buenos Aires is het een kleine twee uur vliegen en tijdens de landing kan ik al genieten van de prachtige uitzichten over de enorme meren en met sneeuw bedekte bergtoppen. Hallo Patagonië!

Bariloche

Na aankomst staat Gabi, mijn gids voor de komende dagen, al op me te wachten. Vanaf de luchthaven naar mijn hotel is het zo’n vijfentwintig minuten rijden en onderweg vertelt ze me veel over de omgeving. Zo is Bariloche dé beste wintersportplaats van Argentinië en is het in juli en augustus een erg populaire plek bij de Brazilianen. Zelfs nu, terwijl het 13 graden is, zie ik nog mensen met snowboards lopen. De route gaat langs het Nahuel Huapi meer en is ontzettend mooi. Het meer is enorm, met een oppervlakte van zo’n 530m2 groot en zit vol met forel. Op het meer kunt u allerlei watersporten uitoefenen, zoals (fly)fishing, duiken, SUP-pen, windsurfen en kanoën. 

Ik slaap vanavond bij El Casco Art Hotel. Na aankomst doe ik meteen een inspectie. De ligging aan de oever van het meer is prachtig en het hotel staat helemaal in het teken van kunst. Overal, zelfs in de tuin, hangen en staan kunstwerken van zeer gerenommeerde Argentijnse kunstenaars. De kamers zijn vernoemd naar de kunstenaar die de kunst in de desbetreffende kamer heeft gemaakt. Op de kunst na ogen de kamers vrij basic. Dit is echter met opzet zo gedaan zodat de kunst beter uitkomt. Na de inspectie ga ik naar mijn eigen kamer. Wauw, wat is het uitzicht vanaf hier schitterend! 

Na een korte rustpauze is het tijd om eropuit te gaan en besluit ik om de omgeving te gaan verkennen. De conciërge van El Casco geeft aan dat er vanuit het hotel niet echt een hiking trail start, maar dat je eventueel wel naar het strandje verderop kunt wandelen. Het is geen lange wandeling, echter is de wandeling zeker de moeite waard vanwege de prachtige uitzichten op het meer en de bergtoppen. Met een heerlijke forel salade en een wijntje sluit ik een paar uur later opnieuw een geslaagde dag af. 

Omdat ik de volgende ochtend al vroeg wakker ben, word ik getrakteerd op een prachtige zonsopkomst boven het meer. Na het ontbijt is het tijd om weer uit te checken en om 09.00 uur word ik opgehaald door de Nederlandse gids Gwen. We rijden langs het prachtige Nahuel Huapi meer en stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht. We vervolgen onze rit en rijden een schitterende route, de zogenaamde ‘Circuito Chico’. De omgeving is ontzettend bosrijk. We stoppen bij Bahia Lopez waar we aan boord gaan van een kleine boot om door de ‘Braza Tristeza’ te varen. Het weer is heerlijk en de tocht is prachtig. We varen langs watervallen, kijken uit op de besneeuwde bergtoppen en zien verschillende condors zweven. Zo’n twee uur later stappen we weer van boord om de ‘Circuito Chico’ af te maken. We passeren Llao Llao en stoppen uiteindelijk bij Cerro Campanario. Met de stoeltjeslift gaan we naar de top en genieten we van één van de mooiste uitzichten van Patagonië. Het is echt schitterend! Zeker met de vele sneeuw die nog op de toppen ligt.

Aan het begin van de middag zet Gwen me af bij Hotel Aldebarán, een kleinschalig hotel met slechts tien kamers. Hier slaap ik vannacht. De ligging is prachtig; aan het meer tussen de bomen en met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Ik ga eerst even lunchen, want ik heb inmiddels best trek gekregen. Daarna krijg ik een rondleiding. Het hotel is mooi en rustig. Ook is er een sauna en een zwembad dat deels binnen en deels buiten ligt. Via een pad kun je naar de oevers van het meer wandelen. Hier is een houten vlonder gemaakt waar je kunt genieten van de schitterende uitzichten op de omgeving. 

Na de rondleiding besluit ik nog even de omgeving te gaan verkennen en wandel ik naar de plek waar de ‘Playa Publica’ zou moeten zijn. Helaas staat het water door de vele regenval erg hoog en is er momenteel geen strand. Ik loop terug naar mijn kamer en besluit op het balkon wat werk te gaan doen. Na een tijdje komt er ineens een roofvogel naast me zitten, een Chimango. Bijzonder! Ik sluit de dag af met een smakelijk diner in het restaurant van het hotel.

De volgende dag staat er eigenlijk een boottocht naar Victoria Island op het programma, om vervolgens per boot naar Villa La Angostura te gaan. Omdat het erg hard waait kan dit helaas niet door gaan, heel jammer. Ik besluit mijn tijd nuttig te gebruiken en bezoek samen met Gwen een aantal andere hotels. We bezoeken onder andere het Llao Llao Golf Resort & Spa (spreek uit als Szjou szjou). Hierna brengen we een bezoek aan Bariloche en bezoeken we het centrale plein. Er is één straat met allerlei winkels, boetiekjes en souvenirwinkels. Ook het aanbod aan restaurants is best groot. Rond half 12 is het dan alsnog tijd om richting Villa La Angostura te gaan. Omdat de geplande oversteek per boot niet door kan gaan vanwege de harde wind, moeten we nu om het meer heen rijden. Je ziet het landschap langzaam veranderen in een ruig steppengebied. 

Wanneer we aan de overkant van Bariloche weer naar het noorden rijden, wordt de natuur langzamerhand weer groener. Het is een schitterende route – de bekende route 40.  Na ongeveer anderhalf uur rijden we door de hoofdstraat van La Angostura. We passeren onder andere Bistro Tinto, het restaurant van de broer van koningin Maxima. Helaas is het restaurant gesloten. We rijden door richting Hotel Correntoso voor een site inspectie. Hierna brengt Gwen mij naar mijn hotel voor vanavond, Las Balsas. Ik word super gastvrij ontvangen en de lodge ligt prachtig aan het meer. De slechts tien kamers hebben allemaal uitzicht op het meer en de bergen. De lodge is echt gezellig ingericht en heeft een lounge met een enorme haard, verschillende zitjes en een restaurant. Vanaf de eigen steiger worden privéboottochten georganiseerd en in de tuin is er een yoga platform. Ook is er een spa, een gym en een binnen- en buitenzwembad. Ik krijg een massage aangeboden, heerlijk! 

Na een dag wat wisselvallig weer is het de volgende dag gelukkig goed opgeklaard. De omgeving is zo mogelijk nóg mooier. 

Veel mensen die in Villa La Angostura verblijven, gaan met de auto de prachtige zeven meren route rijden. Dit schijnt een prachtige route te zijn. Zelf heb ik hier helaas geen tijd voor vandaag omdat ik naar het Los Arrayanes National Park ga op het schiereiland Quetrihué. Per taxi ga ik naar de Bahia Brava pier waar om 11.30 uur de catamaran vertrekt. Je kunt kiezen om hier een kaartje voor een enkele reis te kopen en de 12 kilometer door het park terug te lopen, of een retourtje te kopen en met de boot terug te gaan. Ik kies voor het laatste. 

De boottocht duurt 45 minuten en is wederom schitterend. Je kunt binnen zitten, maar ik neem boven plaats omdat ik optimaal wil genieten van de landschappen. Het is wel koud, vooral vanwege de wind. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt schat ik zo. Wanneer we bijna bij het eindpunt zijn, zie ik weer een condor zweven. Blijft bijzonder!

Om 12.15 uur stipt stappen we van boord. Wanneer je een retour hebt geboekt, moet je de tijd wel in de gaten houden, want om 13:45u gaat hij weer terug. Via houten vlonders loop je door het unieke bos met schitterende 'Arrayanes bomen' oftewel Mirte bomen. De Mirte boom is een erg hoge boom en kan wel 25 meter hoog worden. Er wordt geschat dat deze inheemse bomen, samen met die op Victoria Island, ongeveer 300 jaar oud zijn. Erg indrukwekkend! Het pad dat ik loop is ongeveer 800 meter lang en is voor iedereen makkelijk te doen. Omdat ik nog tijd over heb, loop ik ook nog een klein stukje van de 12 kilometer track gedaan. 

Na de terugreis met de boot wandel ik vervolgens via Villa La Angostura terug naar mijn hotel. Villa La Angostura is echt een gezellig (ski)dorp. Het ziet er mooi en gezellig uit, met al die houten gebouwen met arcades waar allerlei winkeltjes onder zitten met chocolade, outdoor artikelen, restaurants en souvenirwinkels. 

De volgende ochtend moet ik vroeg uit de veren, want om 6 uur ‘s ochtends vertrek ik richting de luchthaven van Bariloche voor mijn vlucht naar Mendoza. 

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodaties of over Argentinië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Sheila op sheila@talisman.nl