Geplaatst op

N a de Pampa’s en Patagonië is het nu tijd voor het laatste gedeelte van mijn reis: Mendoza. Mendoza is de grootste wijnproducerende regio van Argentinië en ligt in het westen van het land. Met een vroege vlucht vlieg ik in slechts één uur en veertig minuten naar Mendoza. Op het vliegveld staat Ivan, mijn gids voor vandaag, al op me te wachten. Het is hier prachtig weer, zonnig en warm. Wat een verschil met Bariloche!

Mendoza

Vanaf de luchthaven is het ongeveer een half uurtje rijden naar Mendoza Stad. Vanwege twee aardbevingen in het verleden is bijna de hele stad opnieuw opgebouwd. Het nieuwe centrum is compact en overzichtelijk met een strak stratenplan en in iedere hoek een park. Ook is het centrum erg groen met veel leuke cafeetjes en winkels. 

Onze eerste stop is het Diplomatic Hotel. Dit hotel is met twintig verdiepingen het hoogste gebouw van Mendoza en ligt op slechts drie minuten lopen van het centrum. Perfect dus als je in de stad wil verblijven. Hierna rijden we nog een stukje door de stad zodat ik een betere indruk krijg. Vervolgens rijden we via de bekende Ruta 40 richting Cavas Wine Lodge. Wat een prachtig mooi hotel is dit! Cavas is heel stijlvol ingericht en de service is goed en persoonlijk. Ook het eten is heerlijk. 

Mijn eindbestemming van vandaag is Entre Cielos Wine Hotel & Spa. Bij aankomst meld je je hier aan bij de poort en wordt je met een golfkar door de prachtig aangelegde tuinen naar het hotel gebracht. Entre Cielos heeft verschillende overnachtingsmogelijkheden; van ‘standaard’ kamers in het hoofdgebouw tot de Loft Suite Limited Edition, een mooie suite op palen te midden van de wijnranken. Aanrader is een verblijf in de Vineyard Loft suites, waarbij je niet op hoogte maar juist tússen de wijnranken slaapt met uitzicht op de bergtoppen van de Andes.

Na een prima nacht bij Entre Cielos ga ik vandaag verschillende hotels boeken in en rondom het plaatsje Chacras de Coria. Het eerste hotel is het Susana Balbo Winemakers House. Wat een prachtige accommodatie! Susana Balbo is de eerste vrouwelijke wijnmaker van Argentinië en heeft erg moeten vechten voor een plek in deze van oorsprong mannenwereld. Ze bekleedt nu een hoge positie in adviesorganen voor wijnmakers in Argentinië. Susana is een kunstliefhebber, en overal in het hotel vind je bijzondere werken: schilderijen, meubilair, beelden. Haar levensverhaal wordt verteld door een prachtig kunstwerk, “Tree of Life”, gemaakt door een beroemde Argentijnse kunstenaar. Spiritualiteit is ook erg belangrijk en de zeven chakra’s komen op verschillende manieren terug in het hotel. Zo zijn er slechts zeven kamers en is iedere kamer gewijd aan één van de chakra’s. 

Hierna breng ik een bezoek aan Villa Mansa. Ook dit is een erg leuke accommodatie! Je kunt hier in een soort van wijnvaten overnachten en er hangt een hele relaxte, informele sfeer.

Eenmaal terug bij Entre Cielos spreek ik de Sales Manager. Ik kan helaas geen andere kamers zien, maar krijg wel een Hammam sessie in de spa. Nou, dat laat ik me geen tweede keer zetten! Na een heerlijk diner is er opnieuw een geslaagde dag voorbij.

De volgende ochtend ben ik alweer op tijd wakker, nog net vroeg genoeg om te kunnen genieten van de prachtige gekleurde bergen door de opkomende zon. Het blijft een schitterende plek! 

Vandaag reis ik door naar de Uco Vallei, een ander bekend wijngebied. Mijn gids Anita vertelt dat dit eigenlijk drie gebieden in één zijn. Valle de Uco is meer een bestemming om naast het wijnproeven ook te genieten van de prachtige natuur. Het ligt dichter bij de Andes en je kunt hier veel verschillende activiteiten doen zoals hiken, fly fishing en paardrijden. 

Voor mijn bezoek aan The Vines Resort & Spa meld ik me eerst bij de poort. Vervolgens rijden we ongeveer tien minuten stapvoets over een gravelpad tussen de wijnranken door naar de accommodatie. Wow, wat is het hier prachtig! The Vines beschikt over een wine tasting room waar ook ‘blind tastings’ georganiseerd worden. Je kunt daarnaast ook je eigen wijn maken en krijgt deze dan in een fles mee met een eigen ontworpen etiket. Hoe leuk is dat!?

Hierna breng ik een bezoek aan Casa de Uco. Om hier te komen rijden we via een enorme oprijlaan tussen de wijnranken naar het hotel. Ook dit is weer een ontzettend fijne plek. Uco grenst aan het meer en heeft een zwembad en een prima spa. Als laatste bezoek ik Alpasión Lodge. Dit is ook meteen de laatste overnachtingsplek van mijn reis. Vanaf de veranda heb je een prachtig uitzicht op de prachtige besneeuwde bergtoppen. Ook is er een zwembad en een restaurant. Het unieke van deze accommodatie zijn de zeven luxe tenten met hot tub. De tenten zijn van alle gemakken voorzien en zijn ideaal voor rustzoekers. Ik mag in één van deze tenten slapen en dat is een ontzettend leuke ervaring. Omdat er geen gordijnen zijn, zie ik de volgende ochtend vanuit mijn bed de zon opkomen. 

Helaas zit mijn reis er na mijn nacht bij Alpasión Lodge er alweer op. Om 12.00 uur vertrek ik naar de luchthaven van Mendoza en geniet ik onderweg voor de laatste keer van de prachtige Argentijnse taferelen. Ik word uitgezwaaid door een echte gauchos te paard. Mijn vlucht via Sao Paulo is het einde van een leerzame en indrukwekkende reis. Hopelijk zal mijn volgende bezoek aan het prachtige Argentinië niet weer vijf jaar op zich laten wachten!

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodaties of over Argentinië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Sheila op sheila@talisman.nl