Geplaatst op

E ind september, precies 5 jaar na mijn eerste kennismaking met deze schitterende bestemming, ga ik weer op inspectiereis naar Argentinië. Waar ik vorige keer Buenos Aires, het Noordwesten, de Iguazu watervallen en het Patagonië bij El Calafate heb bezocht, staan nu de Estancias in de omgeving van Buenos Aires, het merengebied bij Bariloche én het wijngebied bij Mendoza op het programma.

De pampa’s van Argentinië

Na een wat onfortuinlijke start van mijn studiereis, waarbij mijn vlucht last minute werd geannuleerd, kom ik iets later dan gepland aan in Buenos Aires. Heerlijk is het om nu een accommodatie nabij de luchthaven te hebben; binnen vijftien minuten ben ik er en kan ik direct mijn bed in.

De volgende ochtend begint mijn reis door Argentinië echt. Ik word opgehaald en reis in iets meer dan een uur naar Estancia La Bandada. Paulina, mijn chauffeur, vertelt ondertussen het één en ander over het leven in Buenos Aires. Zo gaan de inwoners in het weekend vaak de stad uit om de rust op te zoeken van de pampa’s, vlakke grasgebieden met hier en daar wat bomen en paarden of ander vee, en de kleinere plaatsen rondom de grote stad, zoals Lobos. Het verkeer in de stad is ontzettend druk en dan is dit een fijne verademing.

Na de laatste paar minuten naar Estancia La Bandada over een gravelroad gereden te hebben zijn we er. Estancia La Bandada is een traditioneel Argentijns verblijf en heeft de typisch roze oranje kleur. De Estancia ligt in een parkachtige omgeving met veel gras en enorme bomen. Het ontvangst is super vriendelijk en ik krijg een welkomstdrankje. Met slechts vijf gastenverblijven en maximaal vijftien gasten in totaal is de Estancia erg kleinschalig. Tijdens de rondleiding over de Estancia lopen we langs verschillende bomen en krijg ik uitleg over de vele vogels die hier te spotten zijn. En dat zijn er veel, maar liefst vijftig! Ook komen we langs de moestuin en de geitjes.

Hierna is het tijd voor lunch. Iedere dag organiseert de Estancia om 13.00 uur een gezamenlijke lunch. Vandaag staat er een uitgebreide Asado (Argentijnse barbecue) klaar. We starten met een empanada, genieten vervolgens van verschillende salades en vlees van de barbecue en sluiten af met een heerlijk dessert. Na de lunch heb ik even de tijd om te relaxen. Je kunt hier zwemmen, fietsen of wandelen. Het is echt een schitterende dag vandaag, zo’n 21 graden en geen wolkje aan de lucht. Hierna mag ik gaan paardrijden, dit zit bij mijn verblijf inbegrepen. 

Dat goed eten belangrijk is, snappen ze hier wel! Om 17.00 uur is het namelijk Tea Time en staat er thee klaar met allerlei zoetigheden. Vanaf de veranda geniet ik van de zonsondergang en dan is het alweer tijd voor het diner. Omdat de lunch vrij zwaar en met veel vlees was, is het diner juist vegetarisch. Fijn die afwisseling! Ook het diner wordt gezamenlijk georganiseerd.

De volgende ochtend word ik wakker van het getjilp van de vogels op mijn terras. Na een lekker ontbijt bij de openhaard is het helaas alweer tijd om uit te checken. Ik bekijk nog even twee kamers alvorens ik verder reis naar de volgende accommodatie, Estancia La Bamba de Areco.

Het laatste kwartier gaat over een gravelweg en bij het toegangshek worden we verwelkomd door een echte gaucho te paard. Leuk! Hij rijdt voor ons uit naar de lodge. Ondertussen komen we langs het poloveld. Bij de lodge staan zes personen klaar om ons te verwelkomen. Host Gaby neemt me meteen mee voor een tour van de Estancia. De gebouwen zijn prachtig en de tuinen goed onderhouden. De Estancia heeft in totaal tien kamers en suites. Een aantal kamers zijn in het hoofdgebouw gevestigd en de rest ligt in aparte cottages. Ik slaap vannacht in de Colonial Room in het hoofdgebouw. Wat een fijne en ruime kamer!

Inmiddels is het alweer bijna lunchtijd en wordt de Asado lunch al voorbereid. Vlakbij het zwembad is een lange tafel prachtig gedekt. Ook hier zijn de maaltijden namelijk weer gezamenlijk. Momenteel verblijft er een leuke mix van nationaliteiten en zit ik met reizigers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada aan tafel. De lunch is weer heerlijk en de service is erg goed.

Na de lunch is er een verrassing geregeld: een “horse whisperer” komt een demonstratie geven. Dit is een bijzondere manier om een sterke relatie op te bouwen met een jong paard en om ze zonder het geven van beloningen te laten gehoorzamen. Hier gaat veel training, tijd en energie in zetten. Het is ongelofelijk wat de ruiter het paard laat doen. Daarna mogen we zelf gaan paardrijden. We krijgen allemaal een cap en maken een rit door het buitengebied. De omgeving is prachtig. Op een gegeven moment rijden we tussen de loslopende paarden door en komen ze allemaal achter ons aan. Heel bijzonder.

Ook vandaag is het aan het einde van de middag weer Tea Time. Op de veranda bij de Pulperia, een prachtig oud gebouw, geniet ik van een kopje thee met wat lekkers. Dit is overigens ook de plek voor het ontbijt in de ochtend, wederom gezamenlijk. Om 19.30 is het tijd om te verzamelen voor het diner. De open haard is al aan en de manager Guillermo Savino borrelt en eet met ons mee. Het was weer heerlijk!

Morgen reis ik verder naar mijn volgende bestemming, Bariloche in het zuiden van Argentinië, wat betekent dat mijn tijd in de pampa’s er weer op zit.

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodaties of over Argentinië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Sheila op sheila@talisman.nl

Accommodaties uit deze blog