Geplaatst op

P recies 10 jaar geleden was ik al eens in Athene, toen voor een halve dag tijdens een excursie vanaf een cruiseschip. Ik bezocht destijds alleen het Parthenon, gelegen op de berg Akropolis, de toeristen hotspot bij uitstek. Nu mag ik voor Talisman onder andere deze metropool verder ontdekken. Ook bezoek ik de Peloponnesos en het eiland Zakynthos tijdens deze reis.

Athene

Ik kom met een directe Transavia vlucht vanuit Amsterdam pas laat in de avond aan in Athene en zie de lichtjes van de stad onder mij wanneer we landen op de luchthaven. In een comfortabele auto word ik in 35 minuten naar de stad gebracht en onderweg vertelt Giannis, mijn chauffeur, al het een en ander over Athene. De komende twee nachten slaap ik in het Athens Capital by Mgallery Hotel. Na een hartelijk welkom wordt er in de kamer uitgebreid uitleg gegeven over het bedieningssysteem en waar ik wat kan vinden, heel fijn. Ik beantwoord nog wat mail en ga dan lekker slapen. Morgen de stad bij daglicht bekijken!

Kalimera! Op tijd opgestaan voor een ontbijt in het M Flavours restaurant op de 9e verdieping van het hotel. Het hotel is helemaal volgeboekt, echter is daar bij het ontbijt niet veel van te merken. Het gaat er allervriendelijkst en gemoedelijk aan toe. Een goede cappuccino en versgeperste jus d’orange worden voor me klaargezet en ik kies heerlijk vers fruit en yoghurt van het buffet.

Beneden in de lobby ontmoet ik Panos. Panos werkt inmiddels al 11 jaar bij Seez Travel, onze lokale partner. Hij gaat met me mee naar hotel Grande Bretagne, het ernaast gelegen King George Hotel en het Perianth Hotel. De laatste is mijn persoonlijke favoriet qua stijl en niet in de laatste plaats door de ligging te midden van restaurantjes en leuke winkels en bars. De eigenaar is architect en dat is te zien. Het interieur is geïnspireerd op de moderne kunstbeweging van Athene en de gevel is in art-decostijl. Kunstwerken van hedendaagse Griekse kunstenaars prijken vol trots in zowel de kamers als in de openbare ruimtes. De suite op de bovenste verdieping met twee slaapkamers is favoriet en heeft een gigantisch dakterras met jacuzzi, zwembad en eigen bar. Hier kun je dus met een cocktail in de hand genieten van het uitzicht op de Acropolis!

In de middag ontmoet ik Maro, ook van Seez Travel en verantwoordelijk voor onze reizigers. Met haar ga ik de komende dagen op pad. Onze gids Christina komt ons enthousiast tegemoet in het hotel en we gaan vanmiddag onder begeleiding van haar de excursie ‘Mapping of Athens’ doen… In totaal zijn we zo’n vier uur samen te voet op pad om Athene te verkennen. Tijdens deze oriëntatie tour kom je langs alle bezienswaardigheden van de oude en de moderne stad, zoals de pleinen Anafiotika, Syntagma en Monastiraki. Bij Monastiraki, één van de levendigste delen van het centrum, krijg je een goed gevoel van het multiculturele karakter van de stad. Deze excursie is perfect voor een goede indruk van de stad, het is overzichtelijk en zeer goed te voet af te leggen. Ik zie ook dat Athene de laatste 10 jaar enorm ontwikkeld is, in positieve zin. Veel goede restaurants, leuke bars en interessante wijken waar je vroeger niet over straat moest gaan, maar waar het nu helemaal ‘hip en happening’ is. Ook op het gebied van hotels zijn er nu een aantal hele goede opties.

September is echt het hoogseizoen voor Athene. Normaliter liggen de temperaturen dan tussen de 20 en 25 graden, wat ontzettend aangenaam is. Echter is het nu ruim 32 graden. Poeh, dat is toch best warm voor een stadsbezoek. Christina adviseert om eens aan de maanden oktober, november en december te denken voor een bezoek aan Athene. Veel minder druk en toch aangenaam qua temperatuur. Christina weet de leuke lokale cafeetjes te vinden voor een lekker koud drankje, de Grieken houden vooral van ijskoffie, of een huisgemaakte snack. Ze zijn echt zoetekauwen hier, veel heerlijke hapjes met honing, noten en chocola. Na de tour ontmoet ik het team in het Capital Hotel en George, de oprichter van Seez Travel, voor een heerlijk Grieks diner op het dak van het hotel. Yamas! (proost).

De volgende ochtend verloopt erg hectisch. Er zijn namelijk demonstraties gaande in het centrum en dat zorgt voor een enorm verkeersinfarct en nog meer ellende. Ik heb een inspectie op de planning staan, maar omdat alles hermetisch wordt afgesloten en ook het openbaar vervoer wordt platgegooid, besluit ik te gaan lopen (met koffer en rugzak) naar Hotel The Dolli. Maro probeert per taxi en te voet daarnaartoe te komen. Het is erg warm, maar gelukkig word ik ontvangen met een koud handdoekje en een lekker drankje door salesmanager Maria. Het hotel is prachtig en bijzonder, vol met mooie kunst en de kamers zijn heerlijk licht en ruim. Ook Maro is inmiddels gearriveerd. Na deze inspectie is het tijd om Athene te verlaten. Maro heeft de huurauto buiten het centrum geparkeerd, het is alleen de vraag hoe we hier gaan komen… Maar het is gelukt en om half 2 stappen we in de auto. Op naar de Costa Navarino!

Costa Navarino

Einde van de middag komen we aan bij het W Hotel Costa Navarino waar we komende nacht slapen. We krijgen direct een rondleiding door dit enorme resort, en ik ben zeer verrast, in positieve zin! Het design is sfeervol en er is veelvuldig gebruikgemaakt van lokale materialen en rustige kleuraccenten. Ik verblijf in een beachfront suite met plunge pool in het nieuwe gedeelte, W Agora, dat aan de haven ligt met allerlei outlets en een heuse wandelpromenade. Het doet me een beetje denken aan Dubai. We dineren met salesmanager Gabrielle. Het eten is een feestje, en de ambiance ook. De DJ draait nog even door terwijl wij elkaar een goede nacht wensen, morgen weer op tijd op.

Omdat het ontbijt bij het W Hotel zelf is, laat ik me de volgende ochtend door de buggy ophalen. Het ontbijt is heel origineel, alsof je op een marktplaats bent met allerlei tafeltjes. Hieromheen vind je een café, waar je terecht kunt voor goede koffie, The Deli, waar je terecht kunt voor fruit, yoghurt en koude gerechten en The Bakery, waar verse broodjes en kleine gebakjes worden gemaakt. Nadat je overal hebt rond geshopt kun je een plekje kiezen. Als je dat niet wilt, kun je ook aan de bediening je wensen kenbaar maken en dan wordt het aan je tafel gebracht. Leuk en bijzonder concept!

Na het ontbijt vertrekken we naar het 15 minuten verderop gelegen The Romanos & The Westin Resort. Hier staat Gabrielle ons alweer op te wachten, deze resorts horen namelijk ook bij het W Hotel en maken allemaal deel uit van de Costa Navarino beleving. The Romanos is immens groot, en met The Westin erbij zijn er over de 700 kamers. We hebben hier ruim twee uur nodig want er is zoveel te zien. We sluiten af met een lunch in het Flame Restaurant, gelegen bij de golfbaan en nemen afscheid van Gabrielle. Hierna rijden we naar het net geopende Mandarin Oriental. Het is het eerste hotel van deze keten in Griekenland. Maro en ik zijn er meteen helemaal weg van, wat een geweldig hotel is dit! Trapsgewijs gebouwd, alleen maar ronde vormen en nergens zie je de daken want er zijn overal daktuinen aangelegd. Het hele hotel is ontzettend groen en er is veel gebruik gemaakt van aardetinten. Hierdoor gaat het hotel prachtig op in de natuur en er hangt een hele serene sfeer. En dankzij de ligging tegen de heuvel heeft de Mandarin één van de mooiste uitzichten van alle hotels in deze omgeving. We zijn ontzettend onder de indruk en hebben eigenlijk te weinig tijd want we moeten weer door. We moeten namelijk nog twee uur rijden naar onze eindbestemming van vandaag: Hotel Dexamenes

En wat is dit een contrast met de mega-resorts aan de Costa Navarino! We overnachten in een naoorlogse wijnmakerij. De wijntanks zijn omgetoverd tot prachtige kamers met een industriële look en feel, heel bijzonder. In de avond genieten we van een heerlijk zes gangen verrassingsmenu van de chef en een mini wine tasting met wijnen gemaakt op de Peloponnesos. 

Zakynthos

De volgende ochtend brengt Maro me naar de haven van Kyllini. Vanaf hier reis ik per ferry naar Zakynthos. Als we eenmaal zijn vertrokken, vervaagt het vasteland langzaam en worden de contouren van Zakynthos steeds duidelijker. Na zo’n uur en 20 minuten meren we aan in de haven van Zakynthos Stad, dat er al heel gezellig en toeristisch uitziet. Nikos wacht mij met een naambordje op en in een grote Landrover zoeven we in een kwartiertje naar het Cape Lesante hotel (Leading Hotels of the World). 

Mijn persoonlijke conciërge Panos heet me welkom en vraagt om mijn paspoort. Ik krijg daarna een iPad aangereikt om alle overige gegevens in te vullen en hij brengt me met de buggy naar mijn Garden Suite met plunge pool. Het hotel is net een jaar geleden geopend en het ziet er sfeervol uit met overal kleurige bloemen, planten en groene olijfbomen. Mijn suite is prachtig en er staat naast water een fles prosecco in de koeler voor me klaar, en er ligt fruit en chocola. Ondanks dat deze suite niet als verkocht wordt als Seaview Suite, kan ik toch de zee zien. 

Er zijn nog twee agenten aanwezig en met zijn drieën doen we de hotel inspectie. Het resort is opgezet als een Grieks dorpje met een heus dorpsplein waar we een ijsje eten. Er zijn suites met en zonder plunge pool en suites met of zonder jacuzzi. De villa’s zijn ook erg mooi en bieden meer privacy. Voor de kinderen van 4 t/m 11 jaar worden er dagelijks activiteiten georganiseerd in de kids club. Voor volwassenen zijn er allerlei Cape Experiences te boeken zoals de winetasting, kooklessen, boottochten en privé diners. Na de inspectie worden we naar de wijnkelder gebracht waar we uitleg krijgen over de wijnen uit deze streek.

In de avond genieten we met zijn allen van een heerlijk diner midden in de kruidentuin van het Bostani restaurant. Het ziet er heel leuk uit met rood met witte lakens op de tafels en gezellige lampjes, als een echte Griekse taverna. Aan het spit wordt het vlees al gegaard en in de oven worden gevulde paprika’s en knapperige aardappels bereid. Het restaurant is maar drie dagen per week geopend dus we hebben geluk dat we er nu zijn. Morgen ga ik naar het andere Lesante resort op Zakynthos; Lesante Blu, ik ben heel benieuwd!

 

Lesante Cape verwelkomt alle leeftijden en dat zie ik de volgende ochtend bij het ontbijt ook terug. Gezinnen met jonge kindjes, koppels van alle leeftijden en vriendengroepen die samen reizen. Door het dorpsachtige karakter van het resort hangt er een hele relaxte sfeer. Er zijn drie zwembaden waarvan er één voor gezinnen met kinderen toegankelijk is. De andere twee zijn adults only. Het Novita restaurant ligt bij de zwembaden, hier ga ik vanavond eten, en er is ook een poolbar met grappige schommelzitjes. Door de ligging van de zwembaden op de klif zijn de uitzichten spectaculair qua uitzichten. Er is ook een stenen pad met trappen aangelegd zodat je bij de zee kunt komen. Een echt strand is er niet, maar er is een pier aangelegd waar een stuk of vijf ligbedden zijn geplaatst. Halverwege de trappen is een kleine beachbar waar je ook snorkelmateriaal en waterschoenen kunt pakken. 

Op 15 minuten rijden van Lesante Cape ligt het zusterhotel Lesante Blu, een adults only hotel. Onderweg hiernaartoe zie ik meteen het plaatsje Tsilivi dat het dichtstbijzijnde dorpje is. Het barst hier van de restaurants en winkeltjes. Ik word ontvangen door salesmanager Vasilis en samen doen we de hotel inspectie. Lesante Blu is compleet anders qua stijl: strakke lijnen, witte vloeren, grijze muren en veel glas. Lesante Blu is sinds 2017 open en heeft veel repeaters die jaarlijks terugkeren. Ze zijn dan ook bijna heel het seizoen volgeboekt. Lesante behoort tot de 420 Leading Hotels of the World en staat op de twee plek betreffende sustainability. Ook het Melia fine dining restaurant heeft al vele prijzen gewonnen. Alle 91 suites hebben zeezicht en een ‘open plan’ badkamer. Het resort loopt trapsgewijs naar beneden en er is ook een lift die je kunt nemen. In het midden vind je het zwembad met fijne ligbedden. Ook is er een klein stukje privé strand. Ik lunch in het Almyra Beach House, pal aan zee.

Zakynthos heeft veel idyllische baaien met grotten en witte strandjes die alleen per boot te bereiken zijn, een aanrader volgens Vasilis en iedere euro meer dan waard. Het water is ontzettend blauw en helder en hierdoor perfect om in te snorkelen en zwemmen. Ik vind het eiland daarnaast echt verrassend groen en het is met een lengte van 60 kilometer en breedte van 30 kilometer behoorlijk groot. Er staat hier veel minder wind in de cycladen, zeker in deze tijd van het jaar, wat september een ideale reismaand maakt. Het is zeker toeristisch, maar veel minder dan het bekendere Kreta en de toeristentrekpleisters Mykonos en Santorini. Dit maakt Zakynthos de ideale afsluiter na een bezoek aan de Peloponnesos of juist om een heerlijk weekje te ontspannen en te genieten van de Griekse gastvrijheid. Dit laatste zit de Grieken in het bloed, overal ervaar ik gemeende gastvrijheid die recht uit het hart komt. Ook de keuken is heel gevarieerd en er wordt verrassend creatief omgegaan met bestaande Griekse gerechten. 

Morgen vlieg ik vanaf de luchthaven van Zakynthos weer terug naar Amsterdam. De afgelopen dagen zijn voorbij gevlogen. Een duidelijke conclusie die ik na deze week kan trekken: wat is Griekenland een heerlijke Talisman bestemming! Wanneer je houdt van interessante steden, historische bezienswaardigheden en fijne stranden is een combinatie van Athene, de Peloponnesos en Zakynthos een absolute aanrader. 

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodaties of over Griekenland in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Marjolein op marjolein@talisman.nl