Geplaatst op

H et is eindelijk zo ver! We gaan op pad naar Zweeds Lapland, een bestemming die al een tijdje op de Talisman bucketlist (en die van ons persoonlijk ook) prijkt. Nadat we het nodige voorwerk hebben gedaan, een lokale partner hebben geselecteerd en onze route hebben opgesteld (we verkennen Zweeds Lapland uitgebreid, en reizen dan per trein naar Noorwegen waar onze reis eindigt) is het tijd om te kijken naar de verschillende manieren om er te geraken.

Dit is er één voor de bucketlist

De dag van vertrek, van Amsterdam naar het culinaire Luleå

Omdat het om een nieuwe bestemming gaat, proberen we natuurlijk graag verschillende zaken uit. Zo ook de luchtvaartmaatschappij. Heen vliegen we met Scandinavian Airlines via Stockholm naar het Zweedse plaatsje Luleå. Bij aankomst in Luleå staat onze lokale partner al op ons op te wachten. Op de luchthaven van Luleå zijn slechts twee bagage banden en onze bagage is er dan ook binnen mum van tijd.

We rijden in 15 minuten van de luchthaven naar het centrum van Luleå. We slapen vannacht in het Clarion Sense hotel, gelegen aan het meer. Op vijf minuten loopafstand van het eerste overdekte winkelcentrum van Europa (het kan hier in de winter -20 worden, dan is overdekt winkelen wel zo prettig). Boek je hier een luxe kamer, dan heb je een prachtig uitzicht over het meer. Het hotel is niet enorm bijzonder, maar het heeft een goede vibe. Een fijne plek om de reis door Lapland mee te beginnen en te kunnen acclimatiseren. Het heeft een tijdloze en stijlvolle inrichting en ligt op loopafstand van diverse goede restaurants.

Wij eten ’s avonds in het befaamde Kitchen & Table restaurant op de bovenste verdieping van het hotel. Typische streekspecialiteiten staan hier op het menu. De medewerkers van ons lokale agentschap schuiven aan voor het diner en moedigen ons aan om juist geen streekgerechten te kiezen zoals Arctic Char, eland of rendiervlees, omdat we daar de komende week volgens haar nog mee overladen gaan worden. We kiezen daarom voor één van de andere gerechten en het is heerlijk. Bij elke gang ook een nieuw glas wijn. Een mooie start van onze reis.

Wat heeft Luleå en omgeving nog meer te bieden

Na een overheerlijk ontbijt gaan we op pad om nog een aantal andere hotels te inspecteren. Na deze inspecties, zijn wij van mening dat het Clarion Sense nog steeds de beste optie in Luleå is, een prettige plek om even rustig te ‘landen’ voordat je begint aan jouw ultieme Lapland reis!

In de middag springen we in de auto, op weg naar de wildernis. Hier hebben we ontzettend naar uitgekeken.

Activiteiten

Lapland is dé bestemming voor avonturiers en actievelingen. Je kunt hier in elk seizoen zo ontzettend veel plezier aan de natuur beleven. Wij hebben mogen genieten van de mooie herfsttinten en blauwe zonovergoten luchten en hebben daardoor kunnen varen in een Canadese kano, maar ook kunnen kayakken, mountainbiken, vissen, quadbiken en wandelen met huskies. In de winter kun je hier weer hele andere activiteiten doen, zoals fietsen op fatbikes, het maken van sneeuwschoenwandelingen, skiën, ijsvissen en het maken van husky tochten en rendiertochten.
Ook ontmoeten we tijdens onze reis een wel hele bijzondere man die elanden kan lokken met zijn roep die klinkt als een hitsige eland. Dit is degene die we moeten hebben voor bijzondere excursies waarbij je tot wel 20 meter afstand van dit reusachtige dier kunt komen. Er wordt ons verteld dat veel mensen denken dat elanden veel kleiner zijn. Totdat je ze in de ogen kijkt van dichtbij….!

Siberische versus Alaska Husky’s

Tijdens onze reis zijn we gaan wandelen met mooie Alaska husky’s door de Zweedse wildernis en hebben we een bezoek gebracht aan verschillende husky kennels. Wat een lieve beesten. In de winter kun je hier avontuurlijke sledetochten maken met de husky’s. Je schijnt dan niets anders te horen dan het gehijg van de honden. Wat bijzonder moet dat zijn!

In de middag bezoeken we de eigenaar van een kennel met Siberische husky’s. In vergelijking met andere organisaties is hij relatief duur, maar hij organiseert dan ook enkel privé excursies en laat altijd, maar dan ook altijd, eerst zijn honden kennismaken met de gasten. Hij heeft een ietwat spirituele benadering bij zijn husky’s en zijn algemene kijk op de wereld is wat excentriek waardoor dit wellicht ook niet voor iedereen geschikt is. Maar hij neemt maximaal één groep per dag aan, en liever niet eens iedere dag…. Deze husky’s hebben van die blauwe ogen waar husky’s zo om bekend staan.

To sleep or not to sleep?

Met zoveel te doen, waarom zou je dan nog willen gaan slapen? Het antwoord op die vraag is tweeledig. Eén; je wilt graag uitgerust aan je dag vol belevenissen beginnen. Twee; Lapland heeft fantastische en unieke overnachtingsmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld het architectonische Treehotel met zijn fenomenale boomhutten. Dit is een overnachting waar we lang naar hebben uitgekeken! Het is geweldig om te zien wat er allemaal in de bomen hangt. Een vogelnest, een glazen kubus, een UFO, een ‘cosy cabin’….. Je zou er maar mogen verblijven! Hoog boven de bomen, uitkijkend over besneeuwde boomtoppen en schitterend landschap.

Of denk eens aan slapen in de laatste wildernis van Europa. Wij hebben nog zo’n bijzondere overnachting meegemaakt in een zogenaamde lavvu (tent) in het bos, aan een prachtig meer. Onze lavvu is voorzien van een kacheltje. Op dit plekje staan slechts vier tenten en de locatie is prachtig. Omdat er hier zo weinig mensen kunnen verblijven, doet het erg exclusief aan. De service en faciliteiten hier zijn bescheiden, we kregen redelijk eenvoudige maaltijden geserveerd en de tenten zelf zijn dus minimaal ingericht. Maar daar staat tegenover dat we ’s nachts de diertjes rond onze tent horen snuffelen (spannend!) en we wakker worden met rode wangen van de ochtendkou. In de winter hoor je continue het kraken van het ijs wordt ons verteld. En dit kamp heeft nog iets bijzonders. Een sauna op een vlot! In de winter is het wel héél bijzonder; dan maken ze een wak in het ijs waarin je kan afkoelen! Het meer was nu niet bevroren, maar dat maakt het niet minder spannend. In het donker hebben we - nog stomend van de hitte van de sauna - een duik genomen in het koude water. We hebben ons laten vertellen dat in de winter; 70% van de sauna-gangers daadwerkelijk door het wak, het ijswater inspringt! Dat verbaast ons en zijn dan ook erg benieuwd wat de Talisman reizigers doen…

En dit is er één voor de bucketlist; het enige echte ijshotel ter wereld. Deze staat in Zweeds Lapland. Wij hebben ons eraan gewaagd en hebben een ijskamer geboekt – met een temperatuur van -5 tot -8. Wel hebben we een beetje vals gespeeld en een ijskamer met warme badkamer geboekt. Zo konden we tot laat in de avond in onze privé sauna zitten voordat we ons in onze warme slaapzakken hesen om ons op te maken voor een koude nacht. Wat een avontuur! Wil je weten of we een oog hebben dichtgedaan? Bel ons gerust en we vertellen het aan je.

Ook hebben we een wel heel romantische lodge gevonden. Een plekje waar je echt helemaal alleen met je geliefde bent. Met je eigen privé sauna en jacuzzi. Je moet elkaar echt wel heel lief vinden, wil je je hieraan wagen. Perfect voor een huwelijksaanzoek bijvoorbeeld. Dit is weer zo’n pareltje waar je eens in de zoveel tijd op reis tegenaan loopt.

We hebben zoveel mooie plekjes in Lapland gezien om te slapen, wat dat alleen al betreft is deze bestemming echt uniek te noemen.

De fjorden van Noorwegen

Wat een prachtige aanvulling op je reis door Zweeds Lapland kan zijn, zijn de fjorden van Noors Lapland. Via één van de mooiste treinreizen van Europa geraken we hier. (bekijk hier de aflevering van Rail Away waar de treinreis van Kiruna naar Narvik wordt uitgelicht)

We dalen vanaf de top van de fjorden af tot het water van de Atlantische Oceaan. Hier eenmaal aangekomen kun je tal van activiteiten ondernemen, zoals het maken van een rib boat tour, het sleeën van de fjorden naar beneden, het maken van sneeuwschoenwandelingen, skiën, het bezoeken van de Sami. Breng hier een bezoek aan een husky kennel of rendierfarm. Of breng een bezoek aan het Noordelijkste dierenpark van de wereld; het Polar Park. Hier kun je kennis maken met de diverse dieren die Lapland rijk is.

Het is in deze regio waar we misschien wel het meest exclusieve verblijf van Lapland hebben bezocht. Het verblijf ligt verscholen en wordt beschermd. Niet door mensen, maar door dieren! Het is een verblijf met een behoorlijk prijskaartje vinden wij, maar hier is er dan ook maar één van in de hele wereld. Talisman had het voorrecht hier binnen te mogen treden, dat ging via een tunnel waarin we muisstil moesten zijn.
Dit plekje heeft écht iets geheimzinnigs…
Wij, Femke en Mariëlle kennen het geheim en delen het graag persoonlijk met de Talisman reiziger.

Naast al deze activiteiten hebben wij ook ruim de tijd genomen om in de goede restaurants te genieten van allerlei culinaire hoogstandjes. Dagelijks kregen we verse blauwe bessensapjes, gerookte zalm, biologisch rendier- en elandvlees en vele andere lekkernijen waar Scandinavië zo om bekend staat. Die heerlijke smaken alleen al, zijn voldoende reden om weer snel terug te gaan!

Meer informatie over Lapland? Neem contact met ons op via mail@talisman.nl of bel ons op 088-7755900.