Geplaatst op

M ijn reis naar Zuid-Afrika zit er helaas weer op. Wat een ontzettend goede en leerzame reis is dit geweest.

Je kon de olifanten bijna aanraken, een onbeschrijfelijke ervaring.

Bij aankomst in Johannesburg ben ik niet naar het luchthavenhotel InterContinental gegaan, maar naar het Fairlawns Boutique hotel. Echt een aanrader, je bent direct in Afrika! Een hideway in Johannesburg.
’s Ochtends werd ik wakker van het fluiten van de vogels, kon ik genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt en nog even zitten in één van de gazebo’s die gelegen zijn in de grote tuin.

De volgende dagen is het tijd om kennis te maken met de verschillende lodges en safari’s in Timbavati, Lebombo en Sabi Sands.

Ik vlieg met Federal Air naar de airstrip bij Ngala. Prachtig om zo over Zuid-Afrika te vliegen en bijvoorbeeld de bergen van de Panoramaroute van boven te aanschouwen.

Bij aankomst op de airstrip stonden de rangers mij al op te wachten. Wat een warm ontvangst in Ngala Safari Lodge. Mijn gids was André, een ontzettend enthousiaste en goede gids, heeft me geweldige sightings laten zien. Extra bijzonder was het om, in deze tijd, een neushoorn te zien met een hoorn van misschien wel een meter lang.

Maar een kippenvel momentje was toch ook wel de hele kudde olifanten die iets kwamen drinken bij het zwembad van Ngala Safari Lodge. Je kon ze bijna aanraken, een onbeschrijfelijke ervaring.

Het is goed om de verschillende lodges te zien en te ervaren. Wanneer je wilt verblijven in een tent kan ik zeker Tanda Tula aanbevelen, en zelf ben ik erg onder de indruk van Kambaku River Sands. Het dierenleven rondom deze lodge is zeer rijk en wat deze lodge extra speciaal maakt is dat de twee eigenaren Bryce en Nicola er wonen. Ze zijn ontzettend betrokken en hierdoor ervaar je als gast een zeer persoonlijke service. Terwijl de tijden van de gamedrives in veel lodges vrij strikt zijn laat Bryce bijvoorbeeld zijn rangers weten dat ze juist flexibel moeten zijn en ze juist de tijd moeten nemen tijdens een mooie sighting.

Veruit de mooiste lodge die ik tijdens mijn reis heb gezien is Singita Lebombo. Vanuit de airstrip nabij Tanda Tula vlieg ik in circa 20 minuten naar Singita Lebombo. Het moment dat je hier binnenstapt ervaar je direct het WOW gevoel. Ik kon wel foto’s blijven maken. Het uitzicht is werkelijk schitterend, geen andere lodge die ik heb gezien kan hieraan tippen. Daarna kom je in je suite en dit is weer een wow factor. Ruim, weer een mooi uitzicht en met oog voor detail ingericht.

Om de big five op 1 dag van je bucketlist af te vinken moet je hier misschien niet zijn. De dieren zijn hier echt nog wild. Nog geen 15 jaar geleden was deze regio een complete wildernis. De dieren zijn hier nog steeds niet gewend aan mensen en voertuigen waardoor ze veel natuurlijker acteren. Dit in combinatie met dat er geen andere lodges zijn in deze regio heb je vaak het gevoel dat je de enige bent in deze hele concessie van 15.000 hectare.

Het hele plaatje maakt deze lodge uniek. Dat we lekker kunnen eten in Zuid-Afrika weten we, maar hier is het eten subliem! De service van het personeel is onwaarschijnlijk goed en vriendelijk. En om de lodge nog unieker te maken heb ik een mountainbike tocht uitgeprobeerd en dit is ook zeker een aanrader. Met een gids fiets je door deze privéconcessie waar nog geen uur geleden de gamedrive plaatsvond. Zo heerlijk om op deze manier en in alle rust zo optimaal van het park te kunnen genieten.

Met pijn in m’n hart moest ik Singita Lebombo achter me laten. Na twee nachten voelde het inmiddels als familie.

Op weg naar Sabi Sands, een nieuw avontuur. Hier zijn veel verschillende mooie lodges waarin je kunt verblijven. De verschillende londolozi’s vond ik onder andere prachtig. Zeer mooi gelegen, service op hoog niveau en alles klopt tot in detail. Zo kun je bijvoorbeeld een uur met een foto editor zitten en direct foto’s afdrukken op canvas.

Mijn laatste nacht heb ik in Dulini verbleven. En Save best for last klopt in deze reis helemaal. Wat een geweldige ervaring heb ik hier gehad, ik ben nog steeds helemaal enthousiast.

De kamers in deze lodge zijn ruim en sfeervol ingericht met een eigen plungepool die uitkijkt op een droge rivierbedding. Wat de lodge bijzonder maakt is de huiselijke en warme sfeer. Je voelt je er direct thuis.

Bij aankomst maak ik kennis met mijn ranger Blaine en tracker May. Er is direct een klik en we gaan op zoek. We vinden sporen van leeuwen maar kunnen ze niet vinden, May gaat uit de auto om de sporen te volgen. Wij vervolgen de zoektocht per auto. Even later geweldig nieuws; May heeft drie leeuwen gevonden. Prachtige dieren om te zien en leuk om ze op zo’n manier te vinden.

We zijn helemaal enthousiast en rijden door de droge rivierbedding met het gevoel om hopelijk meer dierenleven te vinden. De zon begint langzaam onder te gaan en weer ervaar ik hoe geweldig deze bestemming is.

We vinden sporen van het luipaard... Yes we gaan op zoek. De spanning die je voelt is heerlijk. Blaine vraagt ons of we het erg vinden om echt door de bush te gaan want hij denkt dat we misschien dan het luipaard kunnen vinden. Ongelofelijk, wat een avontuur! En ja daar is ze, wat een prachtig beest. Ik vind het persoonlijk het mooiste dier, zo elegant.

In eerste instantie kunnen we haar moeilijk zien maar dan loopt ze weg en volgen wij haar door de dichte bush en zien we hoe ze water drinkt uit een kleine pool. Overal markeert ze haar territorium en gaat ze uiteindelijk naar een boom waar we zien dat ze hier haar prooi heeft achtergelaten. Onbeschrijfelijk met hoeveel souplesse ze van de ene tak naar de andere springt. We aanschouwen dit hele ritueel. Inmiddels is het donker en komt de bush op een andere manier tot leven. Prachtige geluiden en geritsel. Het luipaard begint opeens te grommen en vanuit het niets komt er een ander luipaard. Echt op nog geen twee meter van onze auto beginnen ze te grommen, phoe wat een spanning. Je hebt echt het gevoel dat ze zo in de auto kunnen springen. Uiteindelijk wint het andere luipaard en gaat snel naar de prooi in de boom.Uren kan ik hiernaar staren, maar deze bizarre dag komt nog niet ten einde want uiteindelijk komt ook nog de hyena een stuk van de prooi opeisen. Wat een dag, met zo’n bevoorrecht en geluksgevoel rijden we onder een prachtige sterrenhemel met de fonkelende Jupiter terug naar de logde. Dansend worden we welkom geheten en vieren we met een speciaal booma diner deze bijzondere gamedrive.

Helaas is mijn laatste dag aangebroken en met een tevreden gevoel stap ik in de auto voor m’n laatste gamedrive. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit wat we zien, ik heb al zoveel moois mogen ervaren. Terwijl iedereen op zoek gaat naar de big 5 gaan wij op zoek naar wilde honden. Ik weet dat ze zeldzaam zijn maar tot vandaag niet mijn favoriet om te zien omdat ze niet zoveel doen... Na weer topwerk van Blaine en May vinden we ze en liggen ze inderdaad uitgestrekt in een open graslandschap. De ranger geeft aan dat als we wachten ze misschien wel op jacht gaan. Whoehoe oren gespitst. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Na “lang” wachten komt er meer activiteit in de groep. Het is het perfecte weer ervoor en ze hebben nog geen prooi. Ik word steeds enthousiaster. Inmiddels is de hele roedel wakker en zijn de kleintjes met elkaar aan het spelen, heel leuk om te zien. Maar dan gaan de oren opeens gespitst, de dominante alfa vrouwtjes gaan op zoek. We hebben inmiddels bewezen dat we perfect off-road kunnen en volgen deze groep wilde honden.

Spanning en sensatie, hartslag naar 200 in de auto. Een grey duiker komt in het vizier en we zien hoe de wilde honden het dier opjagen en uiteindelijk te pakken krijgen. Afschuwelijk om te zien maar het hele voortraject was echt onwaarschijnlijk bijzonder. Zelfs de ranger is helemaal enthousiast van wat wij deze dagen hebben meegemaakt. Met deze ontzettend bijzondere ervaringen is het helaas tijd om afscheid te nemen van Zuid-Afrika, waar ik veel mooie lodges & mensen heb leren kennen en veel ervaringen heb opgedaan. Bedankt allemaal!