Geplaatst op

W at heb ik toch een leuke baan! Afgelopen twee weken maakte ik een prachtige rondreis door Mexico, samen met een tiental andere reisagenten uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, en een aantal leden uit het team van onze lokale partner, Journey Mexico. Het is niet alleen erg leuk om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere landen, maar ook erg gezellig om niet alleen te hoeven reizen!

Mexico City

De reis start in Mexico City, een enorme stad gelegen op 2.000 meter hoogte, met een historisch centrum waar zowel resten van de oude Maya’s als de Spaanse kolonisten zijn terug te vinden. Hier bezoeken we het prachtige Palacio de Belles Artes, een theater dat gebouwd is aan het einde van de 16e eeuw en nu nog steeds in functie is. Kenmerkend zijn de muurschilderingen van Diego Riviera, de partner van kunstenares Frida Kahlo. We kunnen hier balletvoorstellingen voor onze reizigers regelen, dat lijkt me een geweldige ervaring! We eten taco’s in een kleurrijke taqueria, lopen door winkelstraten en over Zocalo, het centrale plein. Maar het leukste gedeelte van de stad vind ik de wijk Polanco waar je straten met gezellige terrasjes en kleurrijke winkeltjes vindt. Vanuit boutique hotel Casa Polanco loop je hier zo naartoe. Er is veel leven op straat en het is veilig om hier lekker zelf rond te struinen. 

Ballonvaart over Teotihuacán

Op een klein uurtje rijden vanuit de stad liggen de Tempels van de Zon en van de Maan bij het tegenwoordige Teotihuacan. Tussen 500 voor en 750 na Christus was hier een grote  stad, maar inmiddels is nog steeds niet bekend hoe deze stad heette, welk volk er leefde en waarom de mensen de stad hebben verlaten. Het is erg bijzonder om tussen de resten van deze mystieke stad te wandelen en nog spectaculairder is ballonvaart! Bij zonsopkomst stijgen zo’n zestig ballonnen op om de enorme Tempels van de Zon en de Maan van bovenaf te bekijken. Wij hebben geluk, want onze ballonvaarder weet onze luchtballon tot precies boven de tempels te manoeuvreren. Een adembenemend mooie ervaring! 

Het kunstenaarsstadje San Miguel de Allende

Vanuit Teotihuacán is het nog zo’n vier uur rijden naar het stadje San Miguel de Allende, dat in een dal tussen de bergen ligt. Haar kenmerkende kathedraal met de gotische toren is de eyecatcher van de stad. Eromheen liggen talloze klinkerstraatjes met vrolijk gekleurde huizen, achter prachtige oude houten deuren. Je kijkt je ogen uit! San Miguel is een kunstenaarsstadje met galerieën, een kunstacademie, muurschilderingen en prachtige design winkels. Het Belmond Casa de Sierra Nevada bestaat uit een vijftal oude huizen met binnentuinen en zodra je het hotel uitloopt, struin je over een klinkerstraatje tussen de locals. Een bijzonder verblijf in een historische en luxe context. Één van de huizen heeft een zwembad en het dakterras biedt tijdens zonsondergang een sprookjesachtig uitzicht op de stad. De keuken serveert Peruviaanse gerechten, een aanrader! Wil je liever een ruime tuin en een groot zwembad? Dan is Rosewood de beste optie. Nog steeds op loopafstand van het centrum en in de stijl van een oude haciënda, met cipressen en uitbundig bloeiende bloemen en planten. Op het dakterras geniet je van de Mediterraanse keuken én uitzicht op de kathedraal. 

Wie helemaal in kunstzinnige stijl wil verblijven, kiest voor het Art hotel Mathilde, een modern en kleinschalig boutique hotel met prachtige kunst. Niet alleen aan de muren, maar verwerkt in de gehele inrichting. 

Vanuit San Miguel brengen we een bezoek aan Via Organica, een duurzame kwekerij met een goed verhaal en een zalige lunch. De sla stond een half uurtje eerder nog in de grond, verser kan dus niet.

De universiteitsstad Guanajuato

We reizen verder naar Guanajuato, een stad op ongeveer anderhalf uur rijden van San Miguel de Allende, maar veel minder toeristisch. Het is een levendige universiteitsstad, met rijke jongeren en een sterke muziekcultuur. We bezoeken de Majolica Ceramic workshop van Gorky Gonzalez, waar we zien hoe keramiek met de hand wordt gemaakt en beschilderd. Ook bezoeken we de universiteit en het theater en nemen we het treintje naar het uitzichtpunt op de heuvel. Hiervandaan ontvouwt de stad zich met haar kleurrijke huisjes, prachtig! 

De tequila streek

Weer verder, naar de tweede grote stad van het land, Guadalajara. Files zijn hier ook een probleem, en we komen laat aan in het nieuwe Marriott hotel, waar een uitzinnige mensenmassa ons op staat te wachten. Ze denken namelijk dat onze bus de spelersbus van het Nationale voetbalelftal is. Bij aankomst in de lobby merken we meteen dat we in het hart van de Tequila streek zijn, want we worden ontvangen met een tequila cocktail! We eten taco’s in een lokaal restaurant en bezoeken daarna met een gids het oude centrum. Er hangt hier een andere, rauwere sfeer dan in San Miguel. We bezoeken onder andere een authentieke kantina met live muziek. Erg leuk en een flinke portie couleur locale!  

De volgende dag staat het plaatsje Tequila op het programma. Onze gids is één van de 85 Tequila Masters die het land rijk is. Onderweg zien we de blauwachtige agave velden zover het oog reikt. We wandelen door het kleurrijke plaatsje en zitten om 11.00 uur al in een proeflokaal achter vier glaasjes tequila. We krijgen les in het proeven van Tequila, heel leuk en bijzonder! Na de lunch bezoeken we een tequila distilleerderij waar we het gehele proces van het kappen van de agave plant tot aan het rijpen in de vaten volgen. Wederom gevolgd door een proeverij. Als je het mij vraagt, vermijd je Guadalajara en verblijf je in het plaatsje Tequila. Kleiner en vriendelijker, en je hebt geen last van files. 

De groene westkust

Guadalajara ligt op 2,5 uur rijden van de groene, rotsachtige westkust van Mexico. Hierdoor kun je wanneer je deze stad of omgeving bezoekt, een leuke combinatie maken van cultuur in het binnenland en relaxen aan de Pacifische Oceaan. De tweede week van onze reis rijden we van Manzanillo tot Mandarina om de verschillende hotels aan deze kust te ervaren. Er zijn de afgelopen tijd bijzonder mooie luxe hotels gebouwd, die ik nog niet heb gezien. Één daarvan is Four Seasons Tamarindo, dat gebouwd is op een groen schiereiland. Ik slaap hier in een Cliff Villa met een enorm terras met weids uitzicht op de oceaan en een groot privé zwembad. Wat een prachtige plek, zo midden in de natuur. Maar het kan nog groener! Bij One&Only Mandarina, een uur of vijf rijden in noordelijke richting, liggen de kamers echt in de jungle. ‘s Ochtends landt er een enorme vogel op mijn terras, tussen de kamers scharrelen neusberen en tijdens de behandeling in de spa hoor je een concert van vogels. 

Er is voor ieder wat wils aan deze prachtige groene kust, want ook voor wie het allemaal niet zo groots hoeft, ontdek ik een Typisch Talisman pareltje aan een mooi wit zandstrand met supergoed eten. Wie met een grotere familie reist, kan terecht in de adembenemend mooie villa’s, met meerdere slaapkamers, grote zwembaden en een eigen gym, in de groene heuvels van Careyes. Hier kom je helemaal tot rust en heb je een privé chef tot je beschikking die voor je kookt. 

Mexico biedt dus voor ieder wat wils en het kleurrijke binnenland is perfect te combineren met de groene westkust. Ook eens naar Mexico? Annelies zit boordevol inspiratie! Mail naar Annelies@talisman.nl of bel naar 088-7755900.