Geplaatst op

O ngeveer 25 jaar geleden reisde ik met mijn rugzak door Mexico en werd verliefd op de vrolijke kleuren, de vriendelijke mensen, de grillige bergen met Indianendorpjes en het machtige Mexico-Stad.

Ik vond echter de opgravingen van Uxmal en Kabah zoveel indrukwekkender, omdat ik daar de enige toerist was.

Mijn reis eindigde in Tulum, een klein dorpje aan het witte poederzandstrand naast de opgraving van Tulum. We sliepen er letterlijk in een hutje op het strand, met als enig meubilair een tafel om de rugzakken op te leggen en 4 haken voor onze hangmatten. Eigenlijk wilden we de rest van het schiereiland nog gaan ontdekken, maar de sfeer in Tulum was zo magisch, het strand zo wit en de zee zo warm, dat we er een week bleven tot het tijd was om terug naar Nederland te reizen.

25 jaar later mag ik voor Talisman terug naar Mexico, om nu eindelijk het complete schiereiland Yucatan te zien. Na een prima KLM / Air France vlucht van bijna 14 uur (met een overstap in Parijs) kom ik aan op de luchthaven van Cancun, waar de warmte als een vochtige deken om me heen valt. In onze zomer is het regentijd; dan is de luchtvochtigheid erg hoog en ook de kans op orkanen en tropische stormen is dan groot. De beste reistijd is dan ook van december t/m mei en dat maakt Yucatan een perfecte winterzonbestemming!

Al gelijk bij aankomst voelde en zag ik weer die speciale sfeer die Mexico zo typeert. Het landschap is vlak maar heel groen, overal goede wegen die geflankeerd worden door lage begroeiing. In de dorpjes en steden zie je overal kleurrijk geklede mensen. Restaurantjes hebben knalroze en oranje muren, gecombineerd met vrolijke groen en gele tafels en stoelen. Op de menukaart staan taco’s, empenada’s en burrito’s. Overal vrolijke verse sapbarretjes met Mariachi muziek.

Tijdens mijn reis bekeek ik eerst het binnenland, ik bezocht een aantal oude haciënda’s waar je ook kunt slapen. Ik was onder de indruk van Haciënda Temozon, een statig landgoed met uitgestrekte tuinen en een prachtig zwembad. De haciënda zelf is nog in oorspronkelijke stijl en door de vele oude landbouwwerktuigen, oude koetsen en fabrieksonderdelen was het tegelijkertijd een interessant museum.

Ik was ook heel gecharmeerd van Haciënda San Jose Cholul, dat ligt verscholen in het groen, met eeuwenoude enorme bomen en een oude stenen toegangspoort.

Haciënda Chichen Itzen Resort vond ik ook heel bijzonder, door haar ligging direct naast de wereldberoemde opgravingen van Chichen Itza. Het hotel heeft zelfs een paadje in de achtertuin dat direct naar de opgravingen leidt. Dit is geen officiële ingang, maar wij konden het wel gebruiken om terug te lopen naar de kamers. Ook deze haciënda ligt volledig in het groen tussen hoge eeuwenoude bomen, een concert van insecten en vogels komt je tegemoet als je ’s morgens vroeg je kamer uitloopt. Op mijn veranda hing een hangmat, en daar heb ik een poosje genoten van de tropische geluiden en geuren, alvorens ik naar het restaurant ging voor een heerlijk uitgebreid ontbijt.

Chichen Itza zelf was heel interessant, we liepen er vroeg in de morgen naar toe, nog voor de drukte die overdag door de vele dagjesmensen vanuit de badplaatsen wordt veroorzaakt. Het is een uitgestrekt gebied in het groen met diverse Maya tempels en zelfs een cenote, waar door de Maya’s maagden werden geofferd. Ik vond echter de opgravingen van Uxmal en Kabah zoveel indrukwekkender, omdat ik daar de enige toerist was. En ook omdat er een zwarte onweerslucht boven de jungle en de piramides hing. Wat een mystieke sfeer, en wat een prachtige kleurcontrasten!

Op dezelfde dag deed ik de excursie Hacienda’s en Cenotes, een erg leuke combinatie van een museum haciënda, nog volledig in de oude staat, waar je een goede indruk krijgt van het leven in de Spaanse tijd. En dan lekker een duik nemen in een Cenote, een grot waar het water van de ondergrondse rivier verfrissend en zijdezacht is. Ik had nog nooit in zulk helder water gezwommen!

Ook een erg leuk uitstapje vond ik Celestun, een mangrove natuurgebied waar je met een bootje het water opgaat om vogels te spotten, en dan met name de roze flamingo die hier in grote getale voorkomt. Na de boottocht lunch je in een restaurant aan een mooi zandstrand. Er zijn omkleed- en douchemogelijkheden, erg fijn om even een duik in zee te nemen.

Als je het binnenland van Yucatan bezoekt, mag de grote stad Merida niet ontbreken. Ik vond hier een heel leuk boutique hotel, Rosas y Xocolate, waar de geur van warme chocoladecroissants en versgezette koffie me tegemoet kwam. Een hotel met vrolijke, heldere kleuren, oranje, roze en geel werden hier zonder problemen gecombineerd en zorgden voor een vrolijke, Mexicaanse sfeer.

Merida was ook leuk om te bezoeken, de kathedraal maar ook het Zocalo, het centrale plein waar mensen elkaar treffen en waar een levendige sfeer hangt. Ik vond de Governor’s Palace, waar 27 enorme muurschilderingen van Don Fernando Castro Pacheco de niet altijd even vreedzame geschiedenis van Mexico in heftige beelden weergaven, zeer indrukwekkend.

Tenslotte reisde ik naar de kust, de Riviera Maya. Ik kende mijn backpackersdorpje Tulum niet meer terug, dit is nu een aaneenschakeling van hotels langs het nog steeds heel mooie strand met nog steeds het witte poederzand. De hotels liggen in het groen, dat doorloopt tot het strand, en dat geeft een natuurlijke en relaxte sfeer. Tulum is nog steeds de badplaats voor jonge mensen, niet meer zozeer de backpackers, maar ook koppeltjes die wat meer te besteden hebben en champagne drinken in de Beach clubs. Er draaien DJ’s op het strand en er hangt een hippe, levendige sfeer. Hotel Be Tulum was mijn favoriet, maar ook Jashita, dat iets buiten Tulum ligt, vond ik erg leuk.

Het hotel dat het meest geschikt is voor Talisman is het Belmond Maroma, heerlijk rustig gelegen op 20 minuten rijden van de badplaats Playa del Carmen. Tijdens de rit van de hoofdweg naar het hotel over een weg die door dichte jungle voert, staken twee slome Iguana’s de weg over. Het hotel is kleinschalig, met 62 ruime en sfeervol ingerichte kamers aan een lang zandstrand. Er is een prachtige spa die in 2017 de prijs voor beste Spa aan de Riviera heeft gewonnen, er zijn fietsen, kajaks, stand up paddle boards en catamarans. De service is van topniveau, kortom, een heerlijke afsluiting van mijn Mexico avontuur!

Zin gekregen in een rondreis Yucatan? Bekijk de rondreis Historische Haciënda's en Heerlijk Strand! Neem voor meer informatie contact op met Annelies.